Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SOSYAL MEDYA 15 TEMMUZ İÇİN NE YAZDI ?
SOSYAL MEDYA 15 TEMMUZ İÇİN NE YAZDI ?
Araştırma sonuçlarına göre, ilk beş gün içinde 'Twitter'da toplamda 20.485.988 adet paylaşım yapıldı. Paylaşımlarda darbe karşıtı iletilerin oranı %38 iken darbe yanlısı iletiler %8 olarak yer aldı.
9 Ağustos 2016, 12:38
 
 
Adba International, The Brand Age Dergisi ile birlikte"15 Temmuz darbe girişiminin dijital mecralardaki etkisi” üzerine bir araştırma yayımladı. Araştırma sonuçlarına göre, ilk beş gün içinde 'Twitter'da toplamda 20.485.988 adet paylaşım yapıldı. Paylaşımlarda darbe karşıtı iletilerin oranı %38 iken darbe yanlısı iletiler %8 olarak yer aldı. En çok paylaşım yapılan şehir İstanbul (%57.26) olurken, paylaşımların %65’i erkekler tarafından yapıldı.image
 
Adba International, yapılan darbe girişimiyle ilgili olarak 15 - 19 Temmuz tarihleri arasında 'Twitter'da yapılan paylaşımların sayısal ve nitelik verilerini ortaya koydu. Türkiye’de ve Türkçe olarak 20 binin üzerinde paylaşım yapılırken, aynı günlerde Türkiye dışında ise NoCoupInTurkey ve TurkeyCoup hashtagleri ile 7.057.886 adet içerik paylaşıldı.
 
Darbe karşıtı iletilerin oranı %38
 
Araştırma sonuçlarına göre, Twitter üzerinden yapılan paylaşımlarda darbe karşıtı iletilerin oranı %38. Buna karşılık darbe yanlısı olan iletilerin oranı ise % 8. Darbe karşıtı iletilerin konu başlıkları ise kendi içerisinde şu şekilde ayrışıyor; genel darbeyi desteklemeyen iletiler %16, darbeyi FETÖ'nün yaptığını belirten iletiler %13, darbenin tiyatro olduğunu söyleyenlere ve gezi eylemleri ile kıyaslayanlara tepki veren iletiler %8, hükümet yanlısı olmayıp darbeyi desteklemediğini belirten iletiler ise %1.
 
Darbe yanlısı iletilerde ise askerlere karşı şiddet uygulandığını paylaşanlar %6, darbeyi gezi eylemleri ile kıyaslayanlar %2 ve darbenin bir kurgudan ibaret olduğunu belirten iletiler %1 olarak yer alıyor.
 
image
 
16 Temmuz’daki darbe karşıtı paylaşımlar %62’ye yükseldi
 
Araştırmanın en ilginç sonuçlarından biri de 15-19 Temmuz tarihleri arasında 'Twitter'daki ileti hacimlerinin verilerine ait. Tüm Türkiye’deki Twitter paylaşımları içerisinde darbeyle ilgili olanların oranı 15 Temmuz’da %15 iken bu rakam 16 Temmuz’da %62’ye yükseldi. Ayın 17’sinde %51, ayın 18’indeyse %40 oranında ileti darbeyle ilgiliydi. Araştırmanın son günü olan 19 Temmuz’da ise bu oranın %29’a düştüğü görülüyor.
 
En çok RT olan tweet Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayfasından
 
Araştırma sonuçlarına göre, Twitter’da darbeden bahsedilen ilk paylaşım, Haberdar adlı sayfadan 15 Temmuz gecesi atılan “Beylerbeyi Sarayı önünde asker: Sıkıyönetim ilan edildi herkes evine gitsin!” paylaşımıydı. 17 Temmuz’da ise en fazla RT olan tweet, Recep Tayyip Erdoğan sayfasından yapılan “Bu alçaklarla mücadelede milletimizin duruşu her şeyden önemlidir. Durmak yok, çekilmek yok. Meydanları boş bırakmayacağız” mesajıydı. İkinci en çok RT olan tweet ise; 18 Temmuz’da T.C. Cumhurbaşkanlığı sayfasından paylaşılan “TBMM’den idam cezası kararı çıkarsa imzamı atarım” mesajı oldu. En sık geçen hashtag #YineMeydanlardayız olurken bunu #Türkiyemeydanlarda takip etti. 15-19 Temmuz tarihleri arasında en çok paylaşımda bulunan kullanıcılar arasında ise @trthaber yer aldı.image
 
Beyonce ve WikiLeaks şaşırttı
 
Dünya geneline bakıldığında, en fazla RT alan tweet'ler 16 Temmuz’da @Conflicits, 17 Temmuz’da Beyonce Legion, 18 ve 19 Temmuz’da ise WikiLeaks sayfalarından atıldı. Bu tweet'ler arasında, 16 Temmuz tarihinde şarkıcı Beyonce’nin konser sırasında “Helo” parçasını Türkiye’deki darbe girişimini engellemeye çalışırken hayatını kaybedenlere adadığını söyleyen tweet ilk sırada yer aldı.
 
18 Temmuz’da en fazla RT; WikiLeaks’in Türkiye siyasetine dair 100 binden fazla dokümanı açıklayacağını belirttiği tweet olurken, 19 Temmuz’da ise yine WikiLeaks’in Erdoğan’ın 300 bin mailini yayınlamak için Salı gününün yaklaştığını belirten mesajı oldu.
 
En çok paylaşımı erkek kullanıcılar yaptı
 
Paylaşımlara demografik özellikler açısından bakıldığında; paylaşımların %35’i kadın kullanıcılar, %65’i ise erkek kullanıcılar tarafından gerçekleşti. Adba International’ın verilerine göre en fazla iletinin geldiği şehirler ise sırasıyla, İstanbul (%57.26), Ankara (%6.97) ve İzmir (%5.50). Dünya genelindeki sonuçlara bakıldığında ise en fazla paylaşımın yapıldığı ülke Türkiye iken (%89.61), Türkiye’yi sırasıyla Amerika (%2.11) ve Almanya (%1.75) takip ediyor.
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR