Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ASLI ERDOĞAN FRANKFURTTA SESLENDİ
ASLI ERDOĞAN FRANKFURTTA SESLENDİ
68'inci Frankfurt Kitap Fuarı açılışında Türkiye'de tutuklu yazar Aslı Erdoğan'ın mektubu okundu. Yaklaşık yüz ülkeden 7 binden fazla katılımcının yer aldığı fuarda düşünce özgürlüğüne yönelik mücadele öne çıkıyor.
18 Ekim 2016, 18:12

 

68'inci Frankfurt Kitap Fuarı açılışında Türkiye'de tutuklu yazar Aslı Erdoğan'ın mektubu okundu. Yaklaşık yüz ülkeden 7 binden fazla katılımcının yer aldığı fuarda düşünce özgürlüğüne yönelik mücadele öne çıkıyor.

Deutschland Buchmesse Frankfurt (picture-alliance/dpa/A. Dedert)

68'inci kez düzenlenen Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışında Türkiye'de tutuklu yazar ve Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi Aslı Erdoğan'ın cezaevinde kaleme aldığı satırları okundu.

Erdoğan'ın mektubu, Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği Başkanı Heinrich Riethmüller tarafından aralarında Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Belçika Kralı Philippe ve Hollanda Kralı Willem Alexander'ın da bulunduğu yüzlerce kişinin önünde okundu.

Özgür Gündem'in danışma kurulu üyesi olması ve köşe yazıları gerekçe gösterilerek "örgüt üyeliği ve propaganda" suçundan tutuklanan Erdoğan'ın mektubunda, "Nasıl olacağını bilemesem de edebiyat her zaman diktatörlerin üstesinden gelmeyi başardı" ifadelerini kullandığı bildirildi. Aslı Erdoğan, Türkiye'nin onur konuğu olduğu 2008 yılında Frankfurt Kitap Fuarı'na katılmıştı.

Düşünce özgürlüğü için yürütülen mücadele ve dijital pazarlama bu yılki fuarın temalarını oluşturuyor. Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği Başkanı Riethmüller, düşünce ve yayın özgürlüğünün dünya genelinde tehdit altında olduğunu ifade ederek, "Kelimelerin özgürlüğü bizim için bir insan hakkıdır ve pazarlığa açık değildir" dedi.

Börsenverein des Deutschen Buchhandels Heinrich Riethmüller (Claus Setzer/Börsenverein)

Heinrich Riethmüller

Riethmüller basına yaptığı açıklamada, düşünce özgürlüğüne yönelik tehdit konusunda özellikle de Türkiye'deki mevcut durumdan etkilendiklerini belirterek, siyasetin bu konuda sessiz kaldığını ve bu konuda bir girişimde bulunmadığını kaydetti. 

Alman yayınevleri, kitabevlerinin çatı kuruluşu olan Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği ve Uluslararası Yazarlar Derneği PEN’in Almanya şubesi tarafından kısa süre önce başlatılan FreeWordsTurkey kampanyasında federal hükümete ve Avrupa Birliği'ne düşünce ve basın özgürlüğünü koruma çağrısı yapılıyor. Change.org sitesi üzerinden başlatılan İmza kampanyasına şimdiye kadar yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı belirtiliyor.

600 yazarla 4 bin etkinlik

68'inci Uluslararası Kitap Fuarı'na bu yıl yaklaşık yüz ülkeden 7 binin üzerinde katılımcı bulunuyor. 19-23 Ekim tarihleri arasında yaklaşık altı yüz yazarla 4 bin etkinlik yapılması planlandı. Organizatörler bu yılki fuara yaklaşık 300 bin kişinin katılmasını bekliyor.

 

©Deutsche Welle 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR