Güzel ülkemiz için yazıyoruz - MÜMTAZ SOYSAL'A SON VEDA Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/mix/35116/mumtaz-soysala-son-veda

 

MÜMTAZ SOYSAL'A SON VEDA
MÜMTAZ SOYSAL'A SON VEDA
Anayasa profesörü, “hocaların hocası” nitelemesiyle tanınanan eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal, için Zincirlikuyu Camisi'nde öğle vakti cenaze töreni düzenlendi. Siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldığı törende Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu'nun yan yana saf tutması dikkat çekti.
13 Kasım 2019, 13:31

image

Anayasa profesörü, “hocaların hocası” nitelemesiyle tanınana eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal, geçtiğimiz 11 Kasım’da, evinde vefat etti.

KKTC anayasasının hazırlanmasında en büyük katkıyı yapan Prof.Mümtaz Soysal’ın cenazesi; siyaset, akademi ve medya dünyasından birçok ismi bir araya getirdi.

image

Zincirlikuyu Camii’ne getirilen Soysal’ın tabutu, Türk bayrağına sarıldı. Resmi törenle uğurlanan Soysal’ın cenazesinde; aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Ahmet Davutoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP eski genel başkanları Hikmet Çetin ve Altan Öymen, eski başbakan yardımcılarından Murat Karayalçın’ın da yer aldığı çok sayıda siyasetçi hazır bulundu.

image

Cenaze namazından önce Kemal Kılıçdaroğlu,Ekrem İmamoğlu ve Canan Kaftancıoğlu cami avlusuna birlikte girdi. 

Soysal’ın ailesine taziyelerine ileten üçlü, daha sonra cenaze namazı saflarına girdi. Kılınan cenaze namazının ardından Soysal’ın tabutu, alkışlar eşliğinde askeri törenle cenaze arabasına konuldu. Burada konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bütün yaşamı adalet, insan hakları mücadelesiyle geçti. Türkiye’nin sağlık ve güzel bir anayasaya sahip olması için mücadele etti. Hapise atıldı. Uzun süre hapiste kaldı. Hapislik hayatını da üç aşağı beş yukarı hepimiz biliyoruz. Şöyle bir paradoksla hep karşı karşıya kaldık. Bu ülke için çalışanlar bu ülke için, adalet için mücadele edenler bir şekliyle ağır bir bedel ödüyorlar. O bedel ödeyenlerden birisi de rahmetli Mümtaz Soysal’dı. Mütevazı bir hayatı vardı. Görkemli saraylarda, görkemli evlerde, görkemli yerlerde oturmadı. Mütevazı kendi halinde oturan, yazan, çizen bir insandı. Aynı zamanda binlerce öğrenci yetiştirdi. Bir akademisyenin en büyük temel gurur kaynağı yetiştirdiği öğrencilerdir. Onlar bugün Türkiye’nin bütün coğrafyasında hatta dünya coğrafyasında hizmet veriyorlar. Kendisini saygı ve hürmetle anıyoruz. Allah rahmet eylesin” ifadelerini kullandı. Soysal’ın ailesine taziyelerine ileten üçlü, daha sonra cenaze namazı saflarına girdi. 

Soysal’ın kızı Defne Soysal da, gözyaşlarıyla, “Türkiye’nin, hak hukuk mücadelesi veren herkesin, bütün öğrencileri, gazetecilerin, sendikacıların hepimizin başı sağolsun” diye konuştu. Gazetemizin imtiyaz sahibi Alev Coşkun da, “ Mümtaz Soysal, çok değerli bir bilim adamı, anayasacı... Türkiye’nin son politik yaşamında ve gelişiminde önemli roller oynamıştır. 1961 anayasının yaratılmasında ve anayasa komisyonu üyesi olarak son derece önemli görevlerde bulunmuştur. 1991 yılında Dış İşleri Bakanlığı yaptı. Ulusalcı, Atatürkçü, milliyetçi, anti emperyalist bir aydındı. Başımız sağolsun” dedi. image

Kılınan cenaze namazının ardından Soysal’ın tabutu, alkışlar eşliğinde askeri törenle cenaze arabasına konuldu. Soysal, yine alkışlar eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi. Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ın, 40 yaşında vefat eden yazar eşi Sevgi Soysal'dan iki çocuğu bulunuyor.