Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
VAN GÖLÜNDE BATIK MÜLTECİ TEKNESİ !
VAN GÖLÜNDE BATIK MÜLTECİ TEKNESİ !
Van’da, 27 Haziran’da göle açılarak kaybolan tekneyi arama çalışmalarında bugün 1 kişinin daha cesedine ulaşıldı. Arama çalışmalarında bugüne kadar 13 cesede ulaşıldı.
8 Temmuz 2020, 15:24
 
Van Gölü’nde batan göçmen teknesinin yeri tespit edildi. Teknenin 107 metre derinlikte olduğu belirlendi.
 
Van Valiliği’nden bir açıklama yapıldı.
 
“Van Gölü’nde batan teknenin yeri tespit edilmiştir. Tekne ve cenazelerin çıkartılması için gerekli çalışmalara başlanılmıştır” denildi.
 
Gevaş ilçesine bağlı Altınsaç Mahallesi’nde tekneleriyle 27 Haziran’da Van Gölü’ne açılan Sedat ve Medeni Akbaş’tan uzun süre haber alınamaması üzerine mahalle muhtarının haber vermesiyle, teknenin battığı ortaya çıkmıştı. 12 gündür süren arama çalışmalarında bazı cesetler kıyıya vururken, Van Valiliği’nin açıklamasına göre teknenin yeri de bugün tespit edildi.
 
KENTTE 2 YILDA 108 MÜLTECİ ÖLDÜ
 
Van’da son yıllarda artış gösteren mülteci kaçakçılığı sınır köylerinden başlayarak, kent merkezlerine kadar organize bir biçimde gelişti. Son 2 yıldır 108 mültecinin çeşitli trafik kazalarında ölmesine rağmen önlem alınmaması, 27 Haziran’da büyük bir faciayla sonuçlandı. Van Gölü’nde mülteci taşıyan teknenin batması sonucu resmi rakamlara göre 60, gayrıresmi rakamlara göre 100’ün üzerinde mülteci boğularak öldü.
 
SEKİZ AYDA 23 BİN GÖÇMEN
 
Van ve İran sınırından Türkiye’ye genellikle Afganistan, Pakistan ve Bangladeş uyruklu göçmenler geliyor. İran ile sınırı bulunan Saray, Özalp ve Çaldıran ilçelerini kullanan mülteciler sadece son ay içinde 20 bin kişiyle Van üzerinden Türkiye’ye ulaştı. Van’a son 8 aydır gelen göçmen sayısı 23 bini aşmış durumda. Göçmenler çoğu zaman yürüyerek Iğdır, Ağrı, Van üzerinden Türkiye’ye geçiyor. Özellikle her yıl binlerce mültecinin İran’dan Türkiye geçişinin yol açtığı trajik sonuçlara rağmen mülteci geçişleri konusunda Türkiye ve İran oldukça duyarsız davranıyor. Kış aylarında çok sayıda mülteci soğuktan donarak ölürken, onlarca mültecinin de soğuk yanması nedeniyle eli ve ayağı kesildi.
 
Mahmut Kaçan: Hükümet gerekli yasal prosedürü ulaştırmayınca haliyle devreye insan kaçakçıları ve istismarcılar giriyor.
 
Sınır karakollarının yoğun olduğu Çaldıran, Özalp ve Saray’dan gelen mülteciler sınır hatlarında bekleyen insan kaçakçıları tarafından Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi ile Van merkeze kadar getirildikten sonra buradan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol kentlere gönderiliyor. Van’da yol kontrollerine yakalanmayı istemeyen mülteciler son yıllarda Van Gölü üzerinden Bitlis’e ulaşmaya çalışıyor.
 
27 Haziran 2020’de batan tekneden şu ana kadar sadece 13 cesede ulaşılırken, olaya ilişkin yürütülen soruşturmada 5 kişi tutuklandı. Van Gölü’nde batan tekneye henüz ulaşılamazken, dosya da gizlilik kararı konulduğu için katliamın hukuki ayrıntılarına ise ulaşılamıyor.
 
DOSYAYA GİZLİLİK KARARI UYGULANDIĞI İÇİN ÖĞRENEMİYORUZ
 
Batan teknenin ardından yaşanan gelişmeleri Van Barosu Göçmen Komisyonu Üyesi Avukat Mahmut Kaçan’a sorduk. Şu ana kadar sadece 13 cenazeye ulaşılabildiğini hatırlatan Kaçan, katliama ilişkin gözaltına alınan 5 kişinin dosyasına gizlilik konulduğu için olaya ilişkin ayrıntılı bilgilere ulaşamadıklarını vurguladı.
 
Konuya ilişkin köylülerle görüştüklerini ve bilgi almaya çalıştıklarını ifade eden Kaçan, Van Valiliği’nin de kamuoyunu bilgilendirmediğini söyledi. Kaçan, Van Gölü’ne büyük gemilerin giremediğini, bu yüzden arama çalışmalarının droneler ve küçük teknelerle yapıldığı bilgisini verdi.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR