Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
VESTEL MANİSA FABRİKASINDA KAÇ VAKA VAR ?
VESTEL MANİSA FABRİKASINDA KAÇ VAKA VAR ?
Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı “Vestel'de vaka sayısı yaklaşık bin kişi” açıklamasının ardından ölüm sayısının 7 olduğu iddia edildikten sonra protesto ve demeç savaşı başladı.
11 Ağustos 2020, 20:37
 
 
Kadın Meclisi üyesi Semiha Hasgör, Vestel'de yaşanan Covid-19 vakalarıyla ilgili sosyal medyada çok paylaşımların yaşandığını ve birçok işçi ailesi ile işçinin kendilerine ulaşarak yaşananlarla ilgili şikayetlerde bulunduğunu ifade etti.
 
image
Fabrikada 7 işçinin corona virüsünden hayatını kaybettiğini öne süren Hasgör şöyle konuştu:
 
* Aylardır ufak tefek şikayetleri duyuyorduk. Ancak son günlerde hem sosyal medyada şikayetler konuşulmaya başladı.
 
* Manisa Tabip Odası yaptığı açıklamada Vestel'deki vaka sayısının 1000 olduğunu ifade etti. Ayrıca iddialara göre 7 işçinin Covid-19 sebebiyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.
 
* Bize ‘Siz bunları nereden biliyorsunuz’ diye soruyorlar. Bunları fabrikada çalışan arkadaşlarımızdan, akrabalarımızdan, ailelerin ve işçilerin bile ulaşmasından biliyoruz.
 
* Fabrikada yaklaşık 20 bin işçi çalışıyor. Herkesin bir akrabası bu fabrikada çalışıyor. Vestel corona önlemleriyle ilgi fabrikanın belgesinin bulunduğu ifade ediyor. Biz buna inanmıyoruz.
 
* Madem ki ciddi önlemler alınıyor, TSE belgeli önlemleri uyguluyorsunuz. O zaman neden işçiler ölüyor, vaka sayısı neden artıyor. Bütün bunların cevabını vermesini beklerken başka açıklama yapıyorlar.
Manisa'daki fabrikasında yedi işçinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edilen Vestel'den konuya ilişkin açıklama yapıldı.
 
"17 bin kişilik çalışan kadromuzla 9 ayrı fabrikamızda Covid-19 tanısı yüzde 2 civarındadır" denilen açıklamada iki işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Çalışanlar, hayatını kaybeden beş işçinin ismini açıklarken, fabrikanın verdiği cevapta bu beş kişiyle ilgili bir bilgi verilmedi.
 
image
 
Vestel, şirketin bağlı olduğu İstanbul Esentepe’de Zorlu Holding binası önünde protesto edildi.
 
Grup adına konuşma yapan DİSK genel başkanı Arzu Çerkezoğlu, Vestel fabrikalarında işçilerin sermaye ve kar hırsı nedeniyle kuralsızca, önlemler alınmadan çalıştırıldığına, işverenlerin ise halkla ilişkiler kampanyaları ve sosyal medya reklamları ile sadece daha fazla üretime odaklandığına dikkat çekti.
 
Çerkezoğlu, işçilerin can güvenliğinin en önemli çözümünün sendikalara bağlı olarak örgütlenmesiyle mümkün olabileceğini ekledi. Son günlerde Manisa organize sanayi bölgesindeki Vestel fabrikasında çalışan ondokuz bin işçinin bininde Covid-19 virüsünün pozitif çıkmasına rağmen üretimin durdurulmamasının çağrısını “DİSK olarak buradan tüm işverenlere sesleniyoruz: İşçilerin hayatı buzdolabından değerlidir!” diyerek yaptı. Salgın nedeniyle temsilci düzeyinde katılınan ve sayıları kırk ile elli arasında olan grup adına katılımcılar “Çalışarak ölmek istemiyoruz!” sloganlarıyla seslerini duyurmak istediler.
 
VESTEL’DEN AÇIKLAMA
 
Vestel, Manisa'daki fabrikada yedi işçinin Covid-19’dan hayatını kaybettiği iddiaları üzerine açıklama yaptı. "17 bin kişilik çalışan kadromuzla 9 ayrı fabrikamızda Covid-19 tanısı yüzde 2 civarındadır" denilen açıklamada iki işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Ancak Vestel çalışanları, dün çeşitli demokratik kitle örgütlerine hayatlarını kaybeden işçilerin isimlerini verdi. Çalışanlara göre Covid-19 yüzünden ölen işçilerin isimleri Ali Yılmaz, Taner Arı, Özkan Kocaağaoğlu, Mehmet Demir, Ömer Tatlıkalıp olarak açıklandı. Vestel’den yapılan açıklamada bu 5 işçiye ilişkin bir ifade yer almadı.
 
Vestel'den konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
 
“Üzülerek belirtmek isteriz ki, Vestel Şirketler Grubu'nun iki değerli üyesi, dünya çapında bir salgın haline gelen Covid-19 kapsamında vefat etmiştir. 17 bin kişilik çalışan kadromuzla 9 ayrı fabrikamızda Covid-19 tanısı yüzde 2 civarındadır. Bu kişilerin tedavileri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yönlendirildikleri sağlık kuruluşlarında devam etmekte, tedavi süreçleri tarafımızca yakından takip edilmektedir. Bu asılsız iddiaları paylaşan kişi ve kurumlara karşı sahip olduğumuz hukuki hakları koruyacağız.”

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR