Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ALMANYA TÜRK AİLEYİ NEDEN SINIR DIŞI ETTİ ?
ALMANYA TÜRK AİLEYİ NEDEN SINIR DIŞI ETTİ ?
Almanya’nın Hessen eyaletinde yaşayan Akyüz ailesi Almanya’dan sınır dışı edildi.Mahmut Akyüz ,Türkiye'ye 7 kişilik aile olarak terörist muamelesi yapılarak gördüklerini iddia etti.Almanya ailenin 2009 yılında bu yana Almanya’yı terk etmekle yükümlü olduğu, Mahmut Akyüz'ün tüm yasal uyarılara rağmen kendi rızasıyla ülkeyi terk etmeyi reddettiğini açıkladı
23 Aralık 2020, 10:48

 

Almanya’nın Hessen eyaletinin Sontra kasabasında yaşayan Akyüz ailesi Almanya’dan sınır dışı edildi.Mahmut Akyüz ,polisin evlerini bastığını, plastik kelepçelerle havaalanına götürüldüklerini ve burada çıplak aramaya maruz kaldıklarını apar topar Türkiye'ye terörist muamelesi yapılarak gördüklerini iddia etti. 

33 yıldır Almanya’da yaşayan ve 5 çocuğu da Alman vatandaşı olan Mahmut Akyüz ailesinin sınırdışı edilmesi tartışma konusu oldu.

Almanya’dan Türkiye’ye sınır dışı edilmeleri son günlerde yoğun tartışmalar yaratan Akyüz ailesi hakkında Alman makamlar açıklama yaptı. Açıklamada baba Mahmut Akyüz’e yönelik ciddi iddialar bulunuyor.

Alman medyasında çıkan haberlere göre '' Mahmut Akyüz'ün uzun yıllar Türkiye'ye gitmediğini , yıllar önce vicdani retçi olduğu için askerliğini yapmadığını, o yüzden Türkiye’de kötü muamele görmekten korktuğunu söyleyerek Almanya'da kalmakta direndiğini '' aktardı.

   ​image

Mahmut Akyüz Mardinli olduğunu, Arapça, Kürtçe, Süryanice, İngilizce ve Almanca bildiği için Almanya’da gönüllü olarak yabancılara yardımcı olduğunu belirterek “Orada yaşayan bazı Almanlar bana tepki gösteriyordu. Bana ‘Bu teröristleri buraya sen getiriyorsun, istemiyoruz bunları diyenler oluyordu. ’ Ben de sizin Başbakanınız izin verdiği için buradalar, ben onlara sadece yardımcı oluyorum diye cevap veriyordum” dedi.
 
Almanya’daki Yabancılar Dairesinin kendisine sürekli zorluk çıkardığını, burada istenmediğini ülkesine gitmesi gerektiğini söylediğini anlatan Akyüz “19 sene okula gittim, ‘Boşuna okuyorsun’ dediler bana. 33 yıl boyunca oturum izni bile alamadık” dedi.

TERÖRİST GİBİ ÜLKE DIŞINA YOLLANDIK ! 

7 kişilik Akyüz ailesi yaşadıkları olayı 3 Aralık gece saat 02.30'da evlerinin kapısını kıran Alman polisinin kendilerini prangalayarak göz altına aldığını iddia etmiş baba Mahmut Akyüz, kendilerine terör şüphelisi muamelesi yapıldığını söylemişti.

Mahmut Akyüz, “Ben mahkemelerde tercümanlık yapıyordum. Sığınma başvurusu yapan bir Türk’ün davasında tercüman oldum. Sözlerinden FETÖ’cü olduğunu düşündüğüm birisi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türkiye’ye suçlamalar yöneltiyordu. Ben de ‘Yalan söyleme utanmıyorsun ’ diyerek yüzüne tükürdüm. Bu olay sorun oldu,sonra oğlum Türkiye’nin ve Fenerbahçe’nin maçlarında evimize dev Türk bayrağı astığı için uyarılmıştık. Yine oğlumun giydiği ay-yıldızlı tişört dolayısıyla da yabancılar şubesinde örtülü olarak tehdit edilmiştim.

Almanlar bunlara çok dikkat ediyor. Türkler inanılmaz baskı altında...

“Gece yarısı gözlerimi açtım evin içi polislerle doluydu. 40 belki daha fazla polis vardı. Çocuklar bağırmaya, çırpınmaya başladı. Ben ‘Ne yapıyorsunuz, çocukları bırakın, korkuyorlar’ demeye çalıştım. Ama konuşturmadılar. Ellerimi kelepçelediler, belime kemer ayaklarıma pranga taktılar. Havaalanına geldiğimizde beni kamera olan bir odaya götürdüler. Beni soyup kameraya çektiler. Uçakta her birimiz bir koltukta oturtulduk. Beni koltuğa bağladılar.” 

Ne yaptım suçumu söylesenize ddedim çünkü, suçsuz olduğumu biliyorum kendimden eminim. Sen biliyorsun ne yaptığını dediler. Cep telefonlarımıza, banka kartıma, parama el koydular. Birkaç parça eşya almamıza izin verdiler” dedi.

İktidarı destekleyen medya haberi, “Almanya’da Erdoğan’a hakaret eden sığınmacının yüzüne tüküren şahıs, ailesiyle birlikte Türkiye’ye gönderildi” şeklinde verdi.

Özel bir uçağa bindirildiklerini söyleyen Mahmut Akyüz devam etti: “Uçağa bindirirken ‘Hakkınızda sınır dışı kararı var’ dediler. Ben de ‘Onun için mi bu muamele’ diye sordum, ‘Evet’ dediler. Ben de ‘Ama çocuklar Alman, kayıtları Türkiye’de yok’ dedim. Uçağa bindirdiklerinde her birimiz bir koltukta oturtulduk.  Beni koltuğa bağladıkları halde yanımdaki polis hala elimi bırakmıyordu.

Uçakta bir an pencereden baktım İstanbul’a geldiğimizi görünce rahatladım.

Yanındaki polise dedim ki ‘Çöz bunları, burası Türkiye Cumhuriyeti. Bana artık bir şey yapamazsınız. Türk polislere şikayet edeceğim sizi, ben kötü muamele gördüm, siz beni öldürmeye çalıştınız’ dedim.

Mahmut Akyüz, “Almanya'da pandemi nedeniyle kamu kurumları çalışmıyor .Türkiye İletişim kurmaya çalışıyor ama henüz bir bilgi alınamadı. Ben çok zor durumdayım. Çocuklarım Almanya’da doğdu, Türkçe bilmiyor, kimlikleri yok.  Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm devlet büyüklerimizden yardım istiyorum, bize geri dönmemiz için yardım edin”  şeklinde konuştu.

image

Alman makamları olayın ayrıntılarını açıkladı.

Alman yetkililer Türk ailenin açıklamalarının aksine yaşanan olayın sıradan bir sınır dışı etme olayı olduğunu ve bu konuda ailenin daha önce uyarılarak konunun ailenin bu uyarıya karşı hiçbir adım atmamasının sebep olduğu açıklandı.
Aileyi oturum izinleri dolduğu için ülkeyi terk etmeleri konusunda bilgilendirdiklerini ve eşyalarını toplamaları için kendilerine daha önce yeteri kadar zaman verdiklerini belirten Alman makamları, ailenin kendilerine verilen süreyi yasal olarak geçirdiğini ve ülkeyi gönüllü olarak terk etmedikleri için aileyi zorla sınır dışı etmek zorunda kaldıklarını belirtti.
 
Plastik kelepçe olayına da değinen emniyet yetkilileri,agrasif tavırlar sergileyen aile reisi Mahmut Akyüz’ün içinde bulunduğu psikolojik durumdan dolayı ne tepki vereceğini bilemedikleri için ellerini kelepçelediklerini belirttiler.
 
image
 
Konuyla ilgili sorumlu makam olan Kassel Valiliği, basının başvurularını geri çevirmiş, olayın ulaştığı siyasi boyut nedeniyle hassas davranıldığını ve resmi bir açıklama yapılacağını duyurmuştu.
 
Valiliğin dün yaptığı açıklama, Akyüz ailesinin 2009 yılından bu yana Almanya’yı terk etmekle yükümlü olduğu, ailenin bütün uyarılara rağmen kendi rızasıyla ülkeyi terk etmeyi reddettiği ile başlıyor.
Baba Mahmut Akyüz’ün son olarak 2017’de Almanya’yı gönüllü olarak terk etmeyeceğine dair beyanda bulunduğu, bu sebepten yasal düzenlemelerin öngördüğü şekilde zorunlu sınır dışı uygulamasına başvurulduğu belirtiliyor.
Sorumlu Kassel Valiliği, ilaveten sınır dışı sırasında kanunların öngördüğü şartların kesinlikle dışına çıkılmadığını vurguluyor. 
 
Şeffaf Gazete

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR