Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE ERMENİ CEMAATİNİN ÖZEL GÜNÜ
TÜRKİYE ERMENİ CEMAATİNİN ÖZEL GÜNÜ
Türkiye Ermeni cemaati  6 ocak '' Surp Dzınunt '' Kutsal Doğuş Bayramı`nı kutluyor.‘’Müslümanlar, Türkler Noel kutlamaz’’ söylemlerinin gölgesinde kalsa bile Kutsal Doğuş ve Beliriş Yortusu’nun ritüellerini yaşatmak için kendi gelenekleri ve inançları adına payına düşeni yapmaya devam ediyor.
6 Ocak 2021, 08:37

 

Türkiye Ermeni cemaati  '' Surp Dzınunt '' Kutsal Doğuş Bayramı`nı kutluyor.

Türkiye Ermenilerin en önem verdiği günlerden biri olan Surp Dzınunt, yani Kutsal Doğuş ve Beliriş Yortusu '' Surp Dzınunt '' Bayramı sınırlı cemaat ile kutlanması bekleniyor.

Hıristiyan toplumunun aksine Ortodoks Ermeniler Hz. İsa’nın doğumunu 25 Aralık yerine iki hafta sonra kutluyor.

Hıristiyan toplumunun aksine Ortodoks Ermeniler Hz. İsa’nın doğumunu 25 Aralık yerine iki hafta sonra kutluyor. Kutsal Doğuş ve Beliriş Yortusu her yıl, Ermeni kiliselerinde düzenlenen ayinlerle karşılanıyor. 'İsa Mesih’in doğumunun anıldığı bayramda, Mesih’in Ürdün Nehri’nde vaftiz edilmesini temsilen, kiliselerdeki ayinde su kutsanıyor ve ‘Çırorhnek’ töreni yapılıyor.

image

Kutsal Doğuş ve Beliriş Yortusu her yıl, Ermeni kiliselerinde düzenlenen ayinlerle karşılanıyor.Türkiye’deki Ermeni toplumu da bu güne ayrı bir önem veriyor. 

Bugün Ermeniler için özeldir. Sadece kiliselerde değil, evlerde toplanılır, büyükler ziyaret edilir, sofralar kurulur, zahmetli yemekler hazırlanır ve dualar edilir.

6 Ocak’ın olmazsa olmazı da Anuşabur tatlı çorba. Aslında bildiğimiz aşure kıvamında yalnızca içine baklagillerin eklenmediği, onun yerine yalnızca aşurelik buğday, kuru kayısı, kuru üzüm ve gülsuyuyla yapılan bir tatlı. Tüm inançlarda olduğu gibi birlikteliği temsil etiğine inanılıyor.Bu günlerin çocuklar için de bir bayram havasında geçiyor, okulları tatil oluyor.. Kutsal Doğuş ve Beliriş Yortusu’nda bir araya gelen Ortodoks Ermeniler bu günün ertesinde ise mezarlarını ziyaret ediyor.

Şeffaf Gazete

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR