Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KAZA YAPAN TUR ŞÖFÖRÜ ENGELLİ ÇIKTI
KAZA YAPAN TUR ŞÖFÖRÜ ENGELLİ ÇIKTI
İzmir’den Kapadokya’ya geziye gidenleri taşıyan otobüsün devrilmesi sonucu 6 kişinin öldüğü, 28 kişinin yaralandığı kazada araç şoförü Metin Çetintaş’ın, yüzde 47 oranında engelli olduğu, ehliyetinin geçerliliğini kaybetmesine rağmen otobüs kullanmaya devam ettiği ortaya çıktı.
31 Ekim 2022, 16:04
 
İzmir’den Kapadokya’ya geziye gidenleri taşıyan otobüsün devrilmesi sonucu 6 kişinin öldüğü, 28 kişinin yaralandığı kazada İzmir EnkoTur şirketi araç şoförü Metin Çetintaş’ın, yüzde 47 oranında engelli olduğu, ehliyetinin geçerliliğini kaybetmesine rağmen otobüs kullanmaya devam ettiği ortaya çıktı.image
 
Şubat ayında İzmir’den Kapadokya’ya gezi için gidenleri taşıyan otobüsün devrilmesi sonucu 6 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, denetimsizliği yeniden gündeme getirdi. Araç şoförü Metin Çetintaş’ın yüzde 47 oranında engelli olduğu, ehliyetinin geçerliliğini kaybetmesine rağmen otobüs kullanmaya devam ettiği ortaya çıktı.
 
Metin Çetintaş yönetimindeki tur otobüsü, Konya-Aksaray karayolunda sürücünün kontrolünden çıkarak şarampole devrilmişti.
Kazada 46 yolcunun bulunduğu otobüste 6 kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı. Hafif yaralanan sürücü Metin Çetintaş, tedavisinin ardından tutuklandı. Soruşturma kapsamında emniyet tarafından hazırlanan sürücü belgesi araştırma raporu, dosyaya girdi.
 
‘SOL KOLUNU UZUN SÜRELİ İŞLERDE KULLANAMAZ’
Raporda, sürücünün üst aramasında SRC belgesi, B ve E sınıfı ehliyet ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2015 yılında verilmiş yüzde 47 engel oranını belirten ve sürekli olarak geçerliliği bulunan engelli kimlik kartı bulunduğu belirtildi. Sol dirsek ve el bileği arasında çift kırık, sol femur boynu kemiğinde kırık, dirseğinde sinir sıkışması ve akciğer rahatsızlığı nedeniyle verilen engelli raporunda, Çetintaş’ın sol kolunu (sol üst ekstremite) uzun süreli işlerde kullanamayacağı da ifade edildi.
 
Sürücünün, engelli raporunu aldıktan sonra B ve E sınıfı ehliyetinin geçerliliğini kaybettiği, buna rağmen trafik tescil birimine bildirim yapmadığı ve engelli ehliyeti almak için müracaatta bulunmadığının tespit edildiği belirtildi. Ayrıca plaka tanıma sistemi kameralarından elde edilen görüntülerde sürücünün sol eliyle direksiyon simidini tam olarak kavrayamadığının görüldüğü ve sürücü belgesinin iptal edilmesi gerektiği tespiti raporda yer aldı.image
 
TAKSİRLE ÖLÜME SEBEBİYET VERME’
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında sürücü Çetintaş hakkında, ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis ve 3 yıl süreyle ehliyetine el konulması talebiyle iddianame düzenlendi.
 
İddianamede, Selçuk Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nın, Çetintaş’ın var olan engelin dışarıdan fark edilemeyeceği ve otobüsü kullanmasına engel bir halinin bulunmadığı yönündeki raporuna yer verildi. Rapor doğrultusunda sürücü hakkında, ‘kullandığı aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uymak’ kuralını ihlal ederek üzerine atılı ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet verme’ suçunu işlediği kanaatiyle dava açıldı.
 
Sanık Çetintaş, savunmasında, buzlanma nedeniyle otobüsün kontrolünü kaybettiğini belirterek, “Ben şehirlerarası otobüs kullanırım. Hava rüzgârlıydı. Ayrıca gizli buzlanma da varmış. Karayolları’nın da yol çalışması yoktu. Kaza meydana geldi” ifadelerini kullandı. Sanık Çetintaş, engeli ile ilgili soruya ise, “Kolumda platin var, ayrıca ciğerlerimden rahatsızım. Engelli raporum var; ancak ehliyetime herhangi bir engelim yok” dedi.image
 
Ölenlerden 26 yaşındaki Aslıhan Akdoğan’ın ailesinin avukatı Durmuş İlhan, otobüsü kullanan şoför ve araç sahibinin yanıltıcı beyanlar verdiğini iddia ederek, “Sanığın engeli, güvenli sürüş yapmasına engel olacak şekilde. Seyahat ettiği süre dikkate alınarak ileri sürüş tekniği uzman kişilerden güvenli sürüş yapıp yapamayacağı hususunda rapor alınmasını talep ederiz” diye konuştu.
 
YENİDEN RAPOR ALINACAK
Mahkeme heyeti, sanık Çetintaş’ın engeline ilişkin dayanak tedavi belgeleri ile raporun istenilmesine, raporlar geldikten sonra sanığın Adli Tıp Kurumu’na sevkinin yapılarak engel durumunun ‘E’ sınıfı ehliyet almasına ve şehirlerarası otobüs kullanmasına mani olup olmadığına yönelik rapor hazırlanmasına karar verdi.
 
 
 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR