Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN ÖNEMİNİ KAVRAMALIYIZ
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN ÖNEMİNİ KAVRAMALIYIZ
"İstanbul Sözleşmesi'nin toplumsal cinsiyet ve şiddetle mücadeledeki önemini kavramalıyız. Amasız, fakatsız bir şekilde içinde bulunduğumuz her koşulda şiddetle mücadele etmeliyiz."
8 Kasım 2022, 17:39
 
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı, TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun uygulayıcı ortaklığında yürütülen "İş Dünyası Ev İçi Şiddete Karşı" (BADV) projesi on yılı geride bıraktı.
 
Projeye şu ana kadar farklı dönemlerde yaklaşık 100 şirket dahil oldu.
"Ev İçi Şiddete Karşı Şirketler Ağı", proje üyesi şirketlerin ev içi şiddetle mücadele için birbiriyle kurduğu iletişimi, deneyim ve bilgi paylaşımını artırmak, iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla 2013 yılında kuruldu.
 
Bugün (8 Kasım 2022) Sabancı Center'da yapılan toplantıda Sabancı Üniversitesi'nin Kurumsallaşma ve Toplumsal Katkı Süreçlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Keyman henüz ağa dahil olmamış şirket ve kurumları da toplumun ortak sorunu olan ev içi şiddetin önlenmesi için ağa katılmaya davet etti.
 
"10 kadından dördü şiddete maruz kalıyor"
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ise projeye 2016'dan beri dahil olduklarını ve projenin yaygınlık kazanması için hâlâ çalıştıklarını ifade etti. Bilsel 10 kadından dördünün şiddete maruz kaldığını belirtti. Ve artık "aile içi şiddet" değil, "ev içi şiddet" olarak adlandırdıklarını ifade etti. Ev içinde uygulanan şiddetin de kolluk kayıtlarına çok sık yansıtılmadığını, kadınların şikâyet etmekten kaçındıklarını belirtirken toplumun da bu sorunu "aile meselesi" olarak gördüğünü söyledi. Bilsel ayrıca, "3 yıldır şirketlerle bu ağ için bir araya geliyoruz. Bugün yüz kadar şirket bu ağın bir üyesi. Bugün bu işi biraz da resmiyete kavuşturuyoruz" dedi.
 
Projeye dahil olan 100 şirket ev içi şiddete maruz kalan çalışanları için 10 gün ücretli izin, çalışanın talebi doğrultusunda mesai saatlerinde düzenleme, hukuki ve psikolojik destek sağlıyor.
 
UNFPA'nın Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü'nü temsilen konuşan Toplumsal Cinsiyet Danışmanı Gabriela Alvarez Minte ise şöyle konuştu:
"Hedefimiz kadına yönelik şiddete tolerans gösterilmemesini sağlamak. Geçen yıllar içinde toplumsal cinsiyet eşitliğinde ilerleme olmadı, aksine gerilemeler yaşandı. Eşitsizlikler derinleşti.
"Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'nda Türkiye 146 ülke içerisinde 124. sırada. Dünyadaki cinsiyet eşitsizliğini giderebilmemiz için yapılan araştırmalara göre 132 yıla ihtiyacımız olduğunu ifade ediyorlar. Bu durumda eşitsizliğin uçurumunu görmemizi sağlıyor."
 
Minte, "Ev İçi Şiddete Karşı Şirketler Ağı"nın, iş yerlerinde ev içi şiddete karşı destekleyici mekanizmalar inşa edilmesi ve iyi uygulamaların teşvik edilmesi noktasında, özel sektörün vizyonunu ve bu konuda aldığı sorumluluğu daha da geliştireceğine inandığını belirtti.
 
TÜSİAD'ın Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise şunları söyledi:
"Kadına yönelik şiddetle mücadele etmeden diğer dallarda da ilerleyemeyiz. Kadına yönelik şiddet bir insan hakları sorunudur. Pandemi döneminde de ev içi şiddet arttı. Ev içi şiddet kadınları okula ve işe gitmekten alıkoyuyor. Şiddetin üzerini kapatmak yerine onu görünür kılmalıyız.
 
"İstanbul Sözleşmesi'nin toplumsal cinsiyet ve şiddetle mücadeledeki önemini kavramalıyız. Amasız, fakatsız bir şekilde içinde bulunduğumuz her koşulda şiddetle mücadele etmeliyiz."
 
Şiddete maruz kalan çalışana hukuki ve psikolojik destek
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Proje Yöneticisi Sevda Alkan Özsoy, 2014'te yaptıkları bir anket sonucunda, genelde eğitimsiz veya gelir düzeyi düşük kadınların şiddet gördüğü yanılgısını yıkan bir sonuçla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Eğitimli ve iş hayatında yer alan kadınların da şiddete maruz kaldıkları bilgisine ve iş hayatında yer alan her dört kadından üçünün şiddetin bir türüyle karşılaştıklarını aktardı. İş Dünyası Ev İçi Şiddete Karşı (BADV) projesinin de bu şekilde ortaya çıktığını açıkladı.
 
Projeye dahil olan 100 şirket ev içi şiddete maruz kalan çalışanları için 10 gün ücretli izin, çalışanın talebi doğrultusunda mesai saatlerinde düzenleme, hukuki ve psikolojik destek sağlıyor. Ayrıca partneri, çalışanı iletişim kanalları yoluyla rahatsız ediyorsa da bütün iş telefonları ve mailleri de değiştirilebiliyor.
 
Yüz şirketin ev içi şiddetle mücadele için dayanıştığı ağda yürütülen eğitim ve farkındalık çalışmaları devam edecek. İlerleyen günlerde de şirketlerin şiddet vakalarında birbirleriyle iletişime geçebilmesi için bir çevrimiçi platform kurulacak.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR