Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KAKAVA VE HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ 5 MAYIS'TA
KAKAVA VE HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ 5 MAYIS'TA
Edirne'de önemli bir turizm destinasyonu haline gelen Kakava-Hıdırellez Şenlikleri kutlama programı belli oldu.Programa göre kutlamalara 5 Mayıs Cumartesi günü geleneksel at yarışlarıyla başlanacak. Roman gençleri, yaklaşık 2 kilometrelik parkurda yük atlarıyla hünerlerini sergileyecek.
3 Mayıs 2023, 21:27
 
Edirne'de baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdrellez ve Kakava Şenlikleri 5-6 Mayıs tarihlerinde Sarayiçi'nde düzenlenecek.
 
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan şenliklere yerli ve yabancı binlerce turistin katılması bekleniyor.Edirne Belediyesi organizasyonuyla kutlanan şenlikler, 5 Mayıs Cuma günü başlayacak.image
 
Açılış konuşması Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Çeribaşı Fikri Ocak tarafından yapılacak.Daha sonra bereket, sağlık, kısmet, barış ve huzur getirmesi dilekleriyle Kakava ateşi yakılacak. Şenliklerin ilk gün programı konser ve halk oyunları gösteriyle sona erecek.
 
Şenliklerin son gün programı ise Tunca Nehri kenarında yapılacak. 6 Mayıs Cumartesi sabaha karşı gerçekleşecek programda dilek ağacına dilekler bağlanacak, niyetlerin yazıldığı kağıtlar nehre bırakılacak.image
 
Öte yandan İstanbul'da da Hıdrellez İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde kutlanacak.
Yenikapı Etkinlik Alanında farklı etkinliklerle kutlanacak Hıdrellez 5 Mayıs'ta 16.00'dan itibaren başlayacak.Dans şovları ve yarışmalar düzenlenecek, bahar salıncağı ve atölyeler kurulacak, oyun alanları oluşturulacak. Suzan Kardeş, Seyyah, Ahır Kapı Büyük Roman Orkestrası ve Dzambo Agusevi Orkestra konser verecek.
 
Etkinlik alanında boyama, çiçekli taç, kına, origami bahar çiçekleri gibi atölyeler düzenlenecek. Çuval ve halat çekme yarışları yapılacak. Patlamış mısır, pamuk şeker gibi ücretsiz ikramların yanı sıra yiyecek-içecek ve hediyelik eşya stantları da alanda yerlerini alacak.Hıdırellez'i temsil eden büyük ateş yakılarak isteyenler üzerinden atlayabilecek.image
 
Program akışı
 
ANA SAHNE
 
16:00 - Alan Açılış / Dj Müzik
 
17:30 - Seyyah
 
18:50 - Dans Şov
 
19:00- Ahırkapı Büyük Roman Orkestrası
 
20:25 Dans Şov
 
20:45- Suzan Kardeş
 
22:30 Dzambo Agusevi Orkestra
 
Gül ağacına dilekler asılacak
Ev, araba ve çeşitli kısmetler isteyen kişiler; 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan Hıdrellez gecesi isteklerini bir kağıda çiziyor. Dilek kağıtlarının gül ağacının dibine gömülmesi ya da dallarına bağlanmasının ardından Hızır'ın gelmesi bekleniyor. 
 
Kökü 6 bin yıl öncesine dayanan bir inanışa göre, bu gece (5 Mayıs) Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere bereket gelecek ve tutulan tüm dilekler yıl içinde kabul olacak. Bu nedenle yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılacak.
 
İnanışa göre, Hızır Baba'nın türlü çiçeklerden örülmüş bir cüppesi var ve bastığı yerlerde güller açıyor, bülbüller ötmeye başlıyor. Böylece baharın ve gelmekte olan yazın hareketliliği her yerde kendini hissettiriyor.
 
Türkiye'deki büyük şenlikler, her yıl Edirne'de, İstanbul Ahırkapı'da ve İzmir Tepecik Mahallesi'nde yapılıyor. Hıdrellez, Türkiye ile Makedonya'nın ortak çalışması sonucu 2017 yılında "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri"ne kaydettirildi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR