Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONTROL ARTIK EL KAİDE'DE
KONTROL ARTIK EL KAİDE'DE
Özgür Suriye Ordusu, önceleri ‘destek’ olarak gördüğü El Kaide’yi şimdi bir tehdit olarak algılıyor. Çünkü Kaide Suriye’de bir devlet kurmak için yavaş yavaş tüm bölgelerde kontrolü ele geçiriyor.
20 Eylül 2013, 10:43

 

Özgür Suriye Ordusu, önceleri ‘destek’ olarak gördüğü El Kaide’yi şimdi bir tehdit olarak algılıyor. Çünkü Kaide Suriye’de bir devlet kurmak için yavaş yavaş tüm bölgelerde kontrolü ele geçiriyor.

Önceki gün başlayan çatışma sorunun ne kadar büyüyebileceğinin ilk işaret fişeği oldu.

Suriye’nin Kilis-Gaziantep-Şanlıurfa sınırlarında yüzlerce köy bulunuyor. Türkmen, Arap ve Kürtlerin bir arada onlarca yıldır yaşadığı kırsal yerleşim alanlarından iç savaşla birlikte dengeler değişti. Savaş bu köylere fiili olarak gelmese de kontrol çeşitli grupların elinde bulunuyor. Halep’e yaklaşık 30-40 kilometre uzaklıktaki bu bölgelerin kimi yerlerinde geçen yıl Özgür Suriye Ordusu’nun hakimiyeti vardı. Bazı Kürt nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde de kontrol PYD’nin elindeydi. El Kaide’nin Suriye’de etkinliğini arttırmasıyla bu bölgelerin kontrolü de el değiştirmeye başladı. El Kaide, şu anda Suriye’nin kuzey doğusundaki Rojava’da PYD’nin dominant olduğu Kürt Yüksek Konseyi’nin silahlı kanadı Halk Savunma Komiteleri'ne (YPG) karşı savaşıyor. Ancak Kaide, diğer bölgelerde de yavaş yavaş kontrolü ele geçiriyor.

Halep’te halen Beşar Esad rejimine karşı savaşan çok sayıda muhalif grup bulunuyor. Bu gruplar kendi içlerinde bir hiyerarşiye sahip olsalar da Halep’te kurulan Özgür Suriye Ordusu Genelkurmayı’na ve Askeri Meclis’e tabiiler. Halep’te rejime karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu gruplarından Albaz Tugayı Komutanı Mahmut Hacı Hasan ile Halep’e bağlı köylerin birinde, Türkiye Suriye helikopterini düşürmeden bir gün önce, 16 Eylül’de görüştük. ÖSO komutanı, zaman zaman Kaide ile bazı ÖSO gruplarının çatıştığını, gelecekte bu çatışmaların daha da şiddetleneceğini söyledi. Ancak bu röportajın üzerinden 5 gün sonra Türkiye sınırına 5 kilometre uzaklıktaki Azez kasabasında Kaide ile ÖSO büyük bir silahlı çatışmaya girdi. Bir yıldır ÖSO’nun elindeki Azez kasabası Kaide’nin kontrolüne geçti.

Halep’te her gün silahlı çatışmaların içinde kendi tugayını yöneten ÖSO komutanı Hacı Hasan El Kaide, PKK , kimyasal silahlar, Türkiye’nin yardımları, ABD ’nin Esad’ı vurma ihtimali üzerine Radikal’e şunları anlattı:

El Kaide’in Suriye’deki durumu nedir?
Kaide kendi arasında ikiye ayrıldı. Nusra Cephesi ve Irak - Şam İslam Devleti var. Biz Özgür Ordu’yuz. Biz Suriye’de ilk muhalif olarak başladık. Suriye’de birleşmişlerdi ancak sonradan yine ayrıldılar. Bir kısmı kabul etmedi. Irak ve Suriye’de devlet kurmak istiyorlar. Çok güçlüler.

Güçleri nereden geliyor, ne kadar güçlüler?
Minniğ Havaalanı’nda birlikte savaştık. 5 ay sürdü. Havaalanı savaşını onlar bitirdi. Bizimle bir sorunları olmadı. Ancak başka gruplarla oldu. Kendilerinin katı kuralları var. Kuran’dan hadisten kurallar koymuşlar. Böyle kesilecek diyorlar. Kafir deniliyor. Rejim yanlısı olmak, kendileri ile savaşmak ‘kafir’ olmak anlamına geliyor. Kimini kesiyorlar, kimini vuruyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. O yüzden zaten biz ÖSO’yuz, onlar Kaide. Nusra Cehpesi biraz daha ılımlı ancak ‘Devlet’ dediklerimiz, olanlar daha şiddet yanlısı. Ama sonuçta ikisi de Kaide. Nusra Cephesi’nen çoğunluğu Suriye. Devletçiler Irak’takiler. Burada bir devlet kurmak istiyorlar. Yönetimi ele geçirmek istiyorlar. Ancak biz istemiyoruz. Zorla el koyuyorlar. Şimdiden kontrolü ele alıyorlar. Biz Esad’la savaşıyoruz. Ancak onlar köy köy kontrolü ele geçiriyor. Bazı yerlerde ÖSO ile çarpışıyorlar.

ÖSO ZAYIF DÜŞÜYOR
Esad gittikten sonra ne olacak?
Konuşmak istemiyoruz şimdi bunu. Ancak karşı karşıya geleceğiz. Suriye’nin özgür güç ordusu Kaide’ye geçti. Özgür Suriye Ordusu’na son bir yıldır para ve silah gelmiyor. Kendilerinde para ve silah var. Bizim millette 2 yılda hiç bir şey kalmadı. Mecburen kendilerine katıldılar. Özgür Suriye Ordusu’nun bazı grupları gidip Kaide’ye katıldı. Çünkü onlar güçlü, istediğini yapıyor. Çok güçlüler. ÖSO git gide para ve silah olmadığından zayıf düşüyor.

YPG’nin Suriye’deki durumu nedir?
Burada mahkememiz var. Yargı şunu söyledi. Eğer bir PKK’lının silahını teslim etmesi durumunda ona af çıkarıldı. Eğer birini öldürmemiş, herhangi bir suçu yoksa, teslim olduğunda serbest bırakılacağı açıklandı. Liderlerin çoğu kaçtı. Daha önce köylerde karargah kurulmuştu. Tamamı kapandı. Bu bölgede muhaliflerin önünde duramayacaklarını anlayınca bırakıp gittiler. Buraya dışarıdan eğitim amaçlı PKK'lı geldiğini duyduk. Buralar ağırlık Türkmen ve Kürt köyleri var. PKK’ye yakın olanlar var. Onların hepsi gitti. Önce bir köyde çatışma oldu, iki gün sürdü. Daha sonra diğer köylerdeki Kürtler gitti. Kalanlar da oldu. Onlarla herhangi bir sıkıntımız yok. PYD’nin Suriye’de bir gücü yok. Ancak siyasi hedefleri var. Siyasi hedefleri buraları da kapsıyor. Ancak buralarda güçleri yok. Afrin’de, Kobani’de hep siyasi amaçları var.

Elinizde rehine var mı?
PKK’dan tutuklananlar oldu. Şu anda bir yerde tutuyoruz. Bir kısmı PKK yandaşı, bir kısmı da PKK liderleri. Burada mahkemede yargılanacaklar. Teslim olanlar da var. Hepsi yargılanacaklar. Azez ilçesine ait köyler. Özgür Ordu, alaylardan ve tugaylardan oluşuyor. Grupların askeri, ilişki, hapishane, sivil başkanları var.
Her köyden arkadaşlık, dostluk var. Durup dururken kimseye silah doğrultmuyoruz. Buraların toprağı verimli. Yüzlerce köy var. Türkmen, Arap ve Kürtlerin karışık olarak yaşadığı köyler.

Halep’te şu anda durum nedir?
Halep’te rejimin ordusu sadece savunma halinde. Biz yeni yerler almak için saldırıyoruz. Halep’te son bir yılda çok şeyler değişti. Ancak aldığımız yerler değişmedi. Çok ölenler oldu. Halep’in yüzde 65’i muhaliflerin elinde. Suriye’nin en büyük harp okulu vardı. Onu aldık. Özel askerlerin olduğu yeri aldık. Askeri depoları, mühimmat depolarını aldık.

Cephane nereden geliyor?
Kurşun çok pahalı. Bir ay önce havaalanını aldık. Oradan aldıklarımla bir süre idare ettik. Eskiden gizlice rejimin ordusunun bulunduğu havaalanına girer mermileri toplar, benzinle yıkar kullanırdık. Bir süre böyle idare ettik. Bir şeyler gelse diye bekliyoruz ancak yok. Dakikada binlerce mermi gidiyor. Bir kanasın mermisi 6 TL. Keleş mermisi 2 yıl önce 1 liraydı, şimdi 2.5 TL. Uçaksavarın her bir mermisi 20 TL.

Türkiye yardım ediyor mu?
Türkiye’den biz hiç bir şey almıyoruz. Türkiye her türlü insani yardımı yapıyor ancak tek bir mermi bile bize vermiyor. Çoğunu satın alıyoruz. Türkiye’den askeri bazı gruplara çok az bir şey verildi.

ABD VURMADAN SAVAŞ BİTMEZ!
Amerika’nın Esad’ı vurmasını istiyor musunuz? Geçen yıl konuştuğum komutanlar istemiyordu...
Geçen yıl farklıydı. Ancak bu yıl farklı. Herkes vursun istiyor. 3 yıl oldu. Silah gelmiyor. Askeri Meclis’ten sadece tüfek ve 6 telsiz aldık. Halep’teki Özgür Ordu’nun Askeri Meclisi’nden geldi. Amerika’da vuracağız dedi, sevindik. Ancak vurmuyor. Amerika vurmadıkça bu savaş bitmez.

Muhalifler Suriye için yeni Başbakan seçti. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Biz onları hiç görmüyoruz ki, buralarda değiller. Gelsinler bir hizmet versinler. Kimseyi görmedik, Ziyarete bile gelmediler. İnsanlara vermezsen kim seni tanıyacak? Onlar orada kendi kendilerine konuşuyor. Biz şimdi yarın sabah Halep’te ne yiyeceğiz, ne içeceği, nerede savaşacağız diye konuşuyoruz. Suriye’nin devrimi kendi paramızla oluyor. Tabi bazı gruplar silah aldı. Halep’de bir grup aldı. İdlip’te birkaç grup aldı. Ancak yüzde 90’ı almadı. Savaş sırasında alınan ganimetle silah alınıyor. Silah olsa savaş çoktan biterdi.

Esad eğer giderse dengeler nasıl değişir?
Esad gittikten sonra ne olacağını kimse bilmiyor. Türkiye sınırı kapatırsa biz daha rahat ederiz. Dünyada ne kadar Kaide, ne varsa geldi hepsi Türkiye’den girdi. İstihbaratı da girdi. İyisi de, kötüsü de Türkiye’den Suriye’ye girdi. Çeşit çeşit insanlar geldi.

Siz de ailenizle çekip gitmeyi düşündünüz mü ?
Biz mecburuz savaşmaya. Savaşmazsak geleceğimiz yok. Mücahit dediğimiz Kaide’ler biraz sıkışsa kaçacaklar Türkiye’ye. Ancak bizim evimiz yerimiz yurdumuz burada. Biz burada kalacağız.

Şam’daki kimyasal silahı kim kullandı?
Şam’dakini görmedim. Ancak daha önce Han Asel’de atıldı. Onu gördüm. Özgür Ordu Han Asel’i tam alacaktı. Bir kimyasal silah atıldı. Alamadık. Kimyasal silah bombanın içine konuluyor. Bombanın düştüğü belli bir çaptaki herkesi öldürüyor. Koklayan ölüyordu. İlk Halep’te atıldı. Bizim elimizde nereden olsun. Esad atmadım diyor, bu bir yalan. Özgür Ordu’da sadece tüfek var. Bizim en ağır silahımız uçaksavar. Kimyasal silahlar dünyanın güçlü devletinde var. Ruslar ve İranlılar yaptı. Bu silahları yapmak bilgi istiyor, bizde bu bilgi ne gezer? Biz keleş bulamıyoruz. Kimyasal silahı nerede bulalım. Keleş’in fiyatı 200 dolardan 2 bin dolara çıktı.

Kaide kullanmış olabilir mi?
Kaide’de kimyasal silah olsa çoktan vururdu. Onlarda TNT var. Arabayı dolduruyor. Patlatıyor. Canlı bombaları var. Kimyasal silahları olsa Kaide önce Amerikan üslerini vururdu. Bu silahlar Ruslar yaptı. Rusya, Suriye’nin milyarlarca lira parasını aldı bu silahlar için. Teknoloji ve bilgi istiyor. Biz de olsa savaş çoktan biterdi. Bu silahlar ağır. Şam’da çocuklar öldü. Kendi çocuklarımız. Neden kendi çocuklarımızı vuralım? İntihar edeceksek çocukları mı vururuz? Buna kimse inanmaz. Esad 2 yıldır yalan söylüyor. Esad ne söylese dünyada kabul ediliyor. 2 yıldır doğruları söylüyoruz, hepsi doğru ama hiç duyulmuyor.

Serkan Ocak Radikal

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR