Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YELKEN TUTKUSU
YELKEN TUTKUSU
Denizi sevdiğimi beni tanıyan herkes bilir. Henüz eğilmediğim ama çok özendiğim yelken sporu hakkında da 'Denizlere ve Yelken'e gönül vermiş birisi olan Kaan Karaelmas ile sohbet fırsatını kaçırmadım tabii.
1 Ocak 2014, 19:42

 

Denizi sevdiğimi beni tanıyan herkes bilir. Henüz eğilmediğim ama çok özendiğim yelken sporu hakkında da 'Denizlere ve Yelken'e gönül vermiş birisi olan Kaan Karaelmas ile sohbet fırsatını kaçırmadım tabii.

1- Tanımayanlar için kendinizi tanıtır mısınız ?

05 10.1958 yılında İstanbul'da doğdum. Çocukluk yıllarımda denize olan ilgi ve sevgim ilk anda beni sualtı dünyası ile birlikte sonrasında deniz ile ilgili her türlü sporu yapmaya yöneltti. (sörf, yelken, sukayağı.v.s.

image

Sonraki yıllarda sağ kulağımda oluşan rahatsızlık dolasıyla su üstü sporlara ağırlık vererek 1977 yılında Amatör yeterlilik belgesi (ADB) ve Kısa mesafe Telsiz Belgesi (KMT) ehliyetlerimi aldım. Sonrasında eğitim , askerlik yılları ve sonrasındaki  iş hayatı beni denizlerden uzaklaştırmak ile beraber kitap, dergi, fuar ziyaretleri ile denizden kopmamaya çalıştım.

Ancak, 1998 yılında yeniden deniz hayatımı yeniden programlamaya ve denizlerde zaman geçirmeye başladım. 'Royal Yachting Association' (RYA) yelken okulunun Türkiye mümessili olan 'Yüksel Yatçılık'tan 'Day Skipper' belgesi, 'Yacht Master Offshore' seviyesine kadar Cumhur Gökova’nın yelken okulu 'International Yacht Traning’de Tamamladım. 2008  yılının Eylül ayında iş hayatımdaki görev sürem bittiğinde artık 12 ay denizlerde olacaktım :)

Bundan sonra, hareketli olan karakterim, beni yelkenciliği ve deniz kültürünü yaşatmak , öğretmek ve paylaşmak üzere, iş ve sosyal yaşamımda bugüne kadar tanıdığım dost ve arkadaşlarıma öğretmeye yöneltti. Bunu yaparken de doğayla, sporla ve eğlenceyle keyif alarak zenginleştirmeyi ve farklılaştırmayı ön planda tutan programlar planladım.

Böylelikle hem dost ve arkadaşlarım ile mavi gezilerde beraber oluyoruz; hem de teorik ve pratik yelken bilgilerini paylaşırken, deniz kültürü üzerine sohbetler edebiliyoruz…

image

 2- Kimler yelken yapabilir? Kimler yelken yapamaz ? Bunun için gerekli lisans ve sertifikalar nelerdir?

Yelkene başlamanın bir yaşı yoktur. 7’ den 70’ e sağlığı el verdiği sürece herkes yelken yapabilir. Yani; her yaşta yapılabilir, her yaşta başlanabilir. Yelkenli ile gezi seyirleri ya da yarış ekiplerinde yer alabilir.Tabii ki küçük yaşlarda yelken sporuna optimist ile başlıyarak yelken öğrenilebilindiği gibi ; yetişkinler için de halen hazırda Türkiye kıyılarında kıymetli hocalarımızdan ve yelken kulüplerimizden doğru eğitim almak kaydı ile aşırı güce gerek olmadığı kişiye güven ve keyif veren bu  sporu öğrenebilirler.Yelkenlide kurallar, rüzgar ve su sürekli değişkenlik göstermektedir. Yelken yaparken bilinir ki rüzgarın şiddeti ve yönü sıklıkla değişir.Su koşulları da bu kurala tabidir. Burada karşımızda olan kuvvet öncelikle tabiat gücüdür ve buna saygı duyulmalıdır. Önemli teknik ve güvenlik konularını iyi bilmek gerekir.

Tekne kullanmak için yetişkinler için 'Amatör Denizcilik Yeterlilik Belgesi' ( ADB) ile 'Kısa Mesafe Telsiz' (KMT) Belgelerine sahip olunması yeterlidir. Sonralarında istenirse daha profesyonel olan 'Yacht Kaptanlığı' ehliyetini de alabilirler.

 3- Yelken lüks sayılan bir spor mu? Mevsimi var mı ?

Yelken sporu sanıldığı gibi lüks sayılan bir spor değildir. Kendim uzun seneler yelken yapan bir kişi olarak düşüncem; yelken, ekip işi olduğundan masrafların paylaşımı ve sosyal yaşamımızdaki gereksiz harcama alışkanlıklarımızdan fazla değildir. Ayrıca, yelkencilik kişiye denizlerde azla yetinmeyi ögretir ki denizde yaşamak karadan yaşamaktan çok daha ucuzdur.

Yelken yapmanın mevsimi yoktur. Kişinin bu spordan 12 ay beklentilerini karşılıyabileceğini düşünüyorum.

4- Hayat tarzı olarak seçenlerin özellikleri ve hayata bakış açılarını anlatır mısınız ?

Yelken yapmayı seven insanlar hayat bakışları daha rahat ve olgun bir görünüm içinde olurlar ki bazı konularda akışa bırakabilirler ve sürece uyum sağlıyabiliyorlar. Bu da onları kendi ile barışık kılmakta ve başarılı hale getiriyor.Stressiz ve az problemli insanlar oluyorlar. Onlar biliyorlar ki hayatta her şey mükemmel değildir.Hedeflerine hızlı gitmeyi ulaşmayı çok iyi bilirler. Şartlar uygun değilse hayır deme ve vazgeçme karakterleri ile bu yelkencinin hayat tarzıdır.

 Yelken bir doğa sporudur. Rüzgarla, dalgalarla mücadele edersiniz. Bu engelleri aşmak, kararlılık, motivasyon ve özgüven ister. Yelkencide sorumluluk alma , kendi başına karar verme ve yardımlaşma durumu , sıcak kanlı oluşlarından hiç şüphe yok ki yelkenciliğe ve denizciliğe bağlanmanın en önemli bir sebebi olarak görüyorum.

image

 Son olarak denizci amatördür.

 5- Yelken yarışlarına kimler katılabilir, ruhunu kelimelerle ifade edilebilecek şekilde anlatır mısınız?

Yarışlara katılmak için balon ve yat eğitimini tamamlamış olmak yeterlidir. Bu bir su ve rüzgarla imtihandır. Doğa size ne veriyorsa onu kullanırsınız ama bir ekip halinde…. Yelken yarışlarında rakipler olduğa kadar doğa ile mücadele ederken, aynı zamanda her çarkı birbirinden bağımsız işleyen bir mekanizma olan takımın parçası olabilirsiniz.

 6- Yelken eğitimi almadan önce eğitmen ve yelken okulu seçimini neye göre yapmalıyız?

Yetişkinler için hem İstanbul hem de Türkiyemiz kıyı sahillerimizde bulunan yelken okullarına gitmelerini öneriyorum.

Dikkat edicekleri konular:

- Kursun eğitim planı yeterli mi? Yeterli pratik ve teorik eğitim sistemi planlanmış mı ?

-Size uygun saatlerde ve eğlenceli şekilde yapılıyor mu ? (Yelken eğitimi aynı zamanda keyifli olmalı)

- Hem eğitim hemde güvenlik kalitesi ile yeterli deneyimli eğitmenleri var mı ?

- Yelken eğitiminde her şey anlaşılabilir eğitim materyali olmalı.

- Eğitmen ile yeterli iletişim de çok önemlidir.

- Okulun teknelerinin donanım ve güvenlikleri hakkında bilgi alınması.

- Son olarak referanslar ve özellikle çevreden alacağız bilgiler sizin doğru kararı vermenizde destek sağlıyacak  kaynaklar olacaktır.

image

 7- Size nasıl ulaşabilirler?

Yelken ve deniz ile ilgili her konuda bana cep telefonumdan veya e-mail ile ulaşabilirsiniz.

kaankaraelmas@superonline.com

Facebook: Kaan Karaelmas

Kaan Karaelmas -Sailing Instructor

Denizlerde görüşmek üzere diyorum. Teşekkürler.

Esra Tunalıgil / Diplomalı Tüketici

          Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR