Güzel ülkemiz için yazıyoruz - CANKURTARAN TÜRKİYE: YENİ BİR MESLEK EDİNİN ! Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/roportajlar/21505/cankurtaran-turkiye-yeni-bir-meslek-edinin-

 

CANKURTARAN TÜRKİYE: YENİ BİR MESLEK EDİNİN !
CANKURTARAN TÜRKİYE: YENİ BİR MESLEK EDİNİN !
Koray Gerçe, cankurtaran eğitmeni. Aynı zamanda tecrübeli bir dalış eğitmeni kendisi. Bizim tanışıklığımız dalıştan. ''İda Dalış Merkezi' nde Mehmet Yılmaz Tabanlı ve Koray Gerçe ile güzel dalışlar yaptık geçtiğimiz yaz.
22 Ocak 2014, 10:43

 

 Koray Gerçe, cankurtaran eğitmeni. Aynı zamanda tecrübeli bir dalış eğitmeni kendisi. Bizim tanışıklığımız dalıştan. ''İda Dalış Merkezi' nde Mehmet Yılmaz Tabanlı ve Koray Gerçe ile güzel dalışlar yaptık geçtiğimiz yaz.

Beni hem misafir gibi ağırladılar, hem de evimde hissetmemi sağladılar. Ah o kırmızı mercanlar!...

Cankurtaran eğitimini seyretme fırsatım olmadı ama, Koray eğitimlerde çektiği videoları bizlerle paylaştı.Videoları seyretmenizi kesinlikle öneririm. Cankurtaran eğitiminin ne derece önemli olduğunu ve nasıl bir titizlikle yapılması gerektiğini görürsünüz. Eğitimleri alan arkadaşların heyecanını paylaşır, hoş vakit geçirirsiniz. Kimbilir belki siz de bunu meslek edinmeyi düşünürsünüz? Meslek edinmeseniz bile, ilkyardım bilginizi tazelemek istersiniz.

image

1- Şu andaki görevlerinden söz eder misin?

 Tssf/ıls bronz cankurtaran eğitmenim. Cankurtaranlık faaliyetlerimi ''Derin Cankurtarma ve İlkyardım Eğitim Merkezi'' bünyesinde sürdürmekteyim.

Ayvalık' ta ikamet ediyorum. Ayvalık' ta bulunan ''İda Dalış Merkezi'' ni işletiyorum. Yaz aylarında ağırlıklı olarak dalış turizmi ile ilgilenmekteyim. Kış aylarında da cankurtaran eğitimleri veriyorum. Bronz ve gümüş cankurtaran yetiştirip, onlara iş imkanı sağlıyorum.

 2- Kimler cankurtaran eğitimi alabilir?

 18 yaşını doldurmuş, ilkokul ya da ilköğretim mezunu, iyi derecede yüzme bilen, sağlık açısından herhangi bir sorunu olmayan herkes katılabilir. Fakat ben ağırlıklı olarak dalıcılara ve üniversite öğrencilerine yönelik kurslar düzenlemekteyim. Bir besyo mezunu olarak (Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu), önceliğim 'besyo' lara. Çünkü beden eğitimi öğrencisi için mezun olduktan sonra diploma tek başına bir anlam ifade etmez. Onu, aldığınız sertifikalarla, belgelerle zenginleştirmeniz gerekir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin ülkemizde yeni yeni kabul ettirilen bu meslek dalını zenginleştireceğini ve ileri taşıyacağı düşüncesindeyim.

 3- Eğitimin mevsimi var mı?

 Yaz-kış devam ediyoruz eğitimlerimize, bilinenin aksine eğitimler kış dönemlerinde daha yoğun geçiyor. Otellerin ve işletmelerin bulundukları bölgelere göre sezon açılışları farklı oluyor. Nisan-Mayıs aylarında  personel alımlarına başlıyorlar. Bu nedenle sertifikanızı önceden almış olmanız gerek. Sezona öğrencileri yetiştirebilmek için Kasım' dan Mayıs' a kadar yoğun bir şekilde cankurtaran eğitimlerine ağırlık veriyoruz.

 Yaz sezonu ağırlıklı olarak dalış sektörüyle ilgilendiğimden cankurtaran kurslarıyla yeteri kadar ilgilenemiyorum. Bu nedenle benim için cankurtaran eğitim ayları Kasım-Mayıs ayları arasındaki dönem

image.

 4- Eğitimin aşamaları neler? Zor bir eğitim mi? Cankurtaran adaylarına ne gibi tavsiyelerde bulunursun?

 Eğitimler aşama aşama. Bronz, gümüş ve altın olarak seviye ilerliyor.

Bronz cankurtaran : Havuzlarda görev yapabiliyor.

Gümüş cankurtaran : Havuz denizlerde ve göllerde görev yapabiliyor.

Altın cankurtaran : Açık denizlerde ve yapay doğal iç sularda görev alabiliyor. Ayrıca, altın cankurtaranın bir eğitmenin yanında asistanlık görevi de yapabiliyor. Bu nedenle altın cankurtaran olma şartları biraz zor. 3 yıldız dalıcı olmak ve 6 ay gümüş cankurtaran olarak çalışma şartı isteniyor. Altın cankurtaran olanlar aslında eğitmenlik aşamasında bir geçiş evresi de denilebilir.

 Eğitimler biraz çetin geçiyor. Seviyeye göre farklılık gösteriyor haliyle. Zaten cankurtaran adaylarının ve bizim, uymamız gereken belli standartlar var. Bunları yerine getirmeleri gerekiyor. Eğitimler bilgilendirici ve eğitici geçiyor. Sıkılmadan uygulamalı öğreniyorlar. Eğitimler teorik ve su çalışmaları olarak ikiye ayrılıyor. Teorik çalışmalarda öğrenciler cpr mankeni üzerinde uygulamalar yapıyorlar. Kanamalar, kırık-çıkık bandajlama, ilkyardım konularında eğitimler görüyorlar.

 Su çalışmalarında ise kazazedeye yaklaşma teknikleri, etkisiz hale getirme, taşıma şekilleri ve cpr çalışmaları yapılıyor.

 Cankurtaranlık üst düzey bilgi beceri ve özveri gerektirir. Doğrudan insan hayatına etkisi vardır. Bu yüzden meslek olarak düşünenler için yapamayacaklarını düşünüyorlarsa ve yüzme konusunda iyi değillerse zorlamamalarını öneririm...Bence herkes her işi yapmamalı...

 5- İş imkanları neler? Nasıl şartlarda çalışıyorlar?

 Alacakları uluslararası sertifika ile ''İç İşleri Bakanlığı'' nın ''Turizm Tesisleri İşletme Yönetmeliği'' gereğince zorunlu hale getirilen beş yıldızlı otellerde, 'aqua parklar' da, plajlarda sosyal tesis ve havuzlarda çalışma imkanı buluyorlar. Yaz aylarında keyifli bir ortamda, vasıflı bir şekilde çalışarak para kazanma şansları var. Çoğu otel 1.100 TL. ile 1.600 TL. arasında maaş vermekte. Ayrıca otel bünyesinde 3 öğün yemek ve lojman da vermekteler.

 6- Eğitmen olarak yaşadığın sıkıntılar neler?

 Sıkıntılar anlatmakla bitmez. En önemlisi federasyonun 15 gün öncesinden izin alma zorunluluğu. Bu bizim elimizi kolumuzu bağlayan bir sorun. Nedeni ise; düşünün bugün size biri geliyor ve eğitim almak istiyor. ''Şimdi git. 15 gün sonra gel.'' demek zorunda kalıyorsunuz. İzin alıyorsunuz. İzin alırken, havuz ve teorik eğitim yerlerinin adreslerini bildirmeniz gerekiyor.Türkiye' deki havuzların sayısı malum. Kulanabileceğiniz saatler kısıtlı. Müsabakalar kulüplere ayrılmış saatler vs. vs. 15 gün önceden bir havuzun size saat ve gün ayırması çok zor. İzinler güçlükle alınıyor. Fakat yeni bir kurul oluşturuldu; ''Cankurtaran Teknik Kurulu''. Kurul çok hızlı bir şekilde sektörle ilgili çalışmalar yapıyor. Ziyaretler yapıp, sıkıntıları dinliyor ve bununla ilgili bir ''Cankurtaran Eğitmen Çalıştay' ı yapma kararı alındı. Sektör açısından önemli bir gelişme. Sıkıntılarımıza derman olacağını düşünüyorum.

 7- Konuyla ilgili denetlemeleri kimler yapıyor? Her işletmede cankurtaran var mı? Denetim yapılıyor mu?

 Eğitimlerle ilgili olarak denetimler federasyon tarafından yapılmakta denetçi ''Federasyon Başkanı'' nın yetkilendirdiği herhangibiri olabilir. Cankurtaran olma zorunluluğu yoktur. Denetimler de talimatta belirtilen denetleme formuna göre yapılmaktadır. Eğitim sırasında kullanılacak materyaller, yanımızda bulunması gereken malzemeler var. Bunların denetimi ve eğitimin günü saati ve yerinde yapılıp yapılmadığı, kursiyer sayısı denetleniyor. Tarafsız adil denetimi sonuna kadar desteklemekteyim. İşi kurallara uygun yapanla yapmayanları ayırmak, yapmayı engellemek için denetimler şart.

 İşletmelerde cankurtaranların olup olmamasına gelecek olursak, maalesef olması gereken yerlerde yok. Varsa da, bunlar cankurtaran olarak çalışmıyor. Şöyle anlatayım; genellikle işletme sahibi ya da barmen, temizlik işine bakan biri, ya da özel güvenlik personelinde 'cankurtaran brövesi' var. Belge istendiğinde belgeyi ibraz ediyorlar. Denetçi ''Gerçekten cankurtaran olarak çalışıyor mu? '' diye kontrol etmiyor. Halbuki bunu denetleyecek bir çok kurum var. Sanırım bunun çok olması nedeni ile denetimler verimli değil. ''Her kurum birbirine bırakıyor.'' diye düşünüyorum.

 Denetim yapacak kurumlar ''Turizm Bakanlığı'', ''Sahil Güvenlik'', ''Yerel Yönetimler''  ve işini en iyi yaptığını düşündüğüm ''Türkiye Çevre Eğitim Vakfı''  (TÜRÇEV) halk diliyle ''mavi bayrak'' .

image

 8- Kurs fiyatlarını etkileyen faktörler neler?

 Öncelikle fiyat konusuna açıklık getirelim. Genelde herkes fiyatları soruyor. Fiyatlar kursun verileceği bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Eğitmenin konaklaması, ulaşım, havuz kirası, terorik ders için kiralanan sınıf ortamı vs. vs... Bunlar il il, bölge bölge değişiklik gösteriyor. Maliyeti ne kadar ucuza yaparsak, biz de kursiyerlere ona göre yansıtıyoruz. Ücretlerden yakınanlar için söylediğim birşey var. Onu yineleyim:

''Ben zaten çalışmayacağım. Cüzdanımda bulunsun.'' diyorsanız;

''Ben zaten yüzücüyüm gelmeyim.'' diyorsanız;

''Besyoluyum zaten. İlk yardım dersi gördüm.'' diyorsanız;

''2 gün gelsem. 2 gün gelmesem.'' diyorsanız;

''Daha ucuza veren var.'' diyorsanız;

Emeğe, bilgiye hakkını ödemeyi çok görüyosanız;

Pazarlık yapmayı seviyorsanız;

''Ben 600 versem eğitime gelmesem.'' diyorsanız;

biz size hiçbirşey veremeyiz. Lütfen istediğiniz yerden istediğiniz gibi alabilirsiniz

''Ciddi bir kurs almak istiyorum.''

''Ailemden birine bir şey olduğunda müdahale edebilmek istiyorum.''

''Para verdiğim kurstan bir şey öğrenmeden aldığım için ailemin/ yakınımın başına birşey geldiğinde vicdan azabı çekmek istemiyorum.'' diyorsanız;

Yüzerken eğitimlerde yorulmak istiyorsanız;

Yazın çalışıp para kazanmak istiyorsanız;

''Kariyerimi deniz su sporları dalış yüzme üzerine planlıyorum.'' diyorsanız;

Çalışırken insanların sizin bilginize saygı duymasını istiyorsanız;

Emeğe bilgiye tecrübeye hakkettiğini vermeyi çok görmüyorsanız;biz size her zaman yardımcı oluruz....

9- Nerelerde eğitim veriyorsun? Kaç kişilik gruplar?

 Daha önce de söylediğim gibi üniversitelere ve özellikle besyo bölümleri ağırlıklı olmakla birlikte, Ayvalık, Edremit, Akçay, Burhaniye, Ören, Güre, Altınoluk, Sarımsaklı, Balıkesir, Kastamonu, Karabük, Eskişehir, Afyon, Didim, Zonguldak, Bartın, Çanakkale, İzmir, Kocaeli, Kuşadası Kütahya, Bursa ve Sakarya' da eğitimlerimiz var.

 Kursumuza katılan cankurtaranlara, maaş, yemek, ssk lojman imkanlarıyla İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Marmaris, Bodrum, Ayvalık, İzmir, Antalya, Didim, Kaş, İzmir, Eskişehir, Balıkesir, Ordu, Karabük,  Zonguldak, Alanya, Fethiye' de 5 yıldızlı otellerde tatil köylerinde, havuzlarda, 'aqua parklar' da, plajlarda, belediyelerde iş imkanı sağladık; sağlamaya da devam edeceğiz.

 İşletmelerin talepleri doğrultusundada kendi bünyelerinde kurs vermekteyiz.

 Eğitimler max 12 kişi ile sınırlı. Asistanla beraber 16 kişiye kadar eğitim vermekteyiz.

10- Sana nasıl ulaşabilirler?

 Bana günün her saati 0 544 292 52 14 no. lu telefondan ulaşabilirler.

 Detaylı bilgi almak için ve  kurs tarihlerini takip etmek için:

www.cankurtaranturkiye.com

https://www.facebook.com/cankurtaranturkiye

https://twitter.com/lifeguardturkey

www.izmircankurtaran.com

www.idadalismerkezi.com

 Teşekkürler Koray. Titizlikle yaptığın bu işte, mesleğini seven yeni cankurtaranlar yetiştirmen dileğiyle.

Esra Tunalıgil

Diplomalı Tüketici

Şeffaf Gazete.com