Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BİR DOĞA VE SUALTI FOTOĞRAF USTASI
BİR DOĞA VE SUALTI FOTOĞRAF USTASI
Sualtı benim en mutlu ve özgür olduğum ortamlardan biri. Neredeyse 10 yıldır dalıyorum 7 yıldır sualtında fotoğraf ve video çekiyorum
22 Şubat 2014, 10:15

 

Doğa ve Sualtı Fotoğrafı Üzerine: AZİZ SALTIK

1-  Sizinle bir sualtı fotoğrafı yarışması dolayısıyla tanışmıştık. Sualtı ve sualtını fotoğraflamak sizin için ne ifade ediyor?

Sualtı benim en mutlu ve özgür olduğum ortamlardan biri. Neredeyse 10 yıldır dalıyorum 7 yıldır sualtında fotoğraf ve video çekiyorum. Türkiye’nin ve Dünyanın pek çok yerinde dalışlar yaptım. Pek çok ilginç tur ve davranış fotoğrafladım. İmkanım oldukça yeni yerlere gitmek ve görmeye devam etmek istiyorum.

image

2- Fotoğraf yarışmaları sizin için ne ifade ediyor? Ödülleriniz var.

Yarışmalar benim geç keşfettiğim mecralar. Bundan dolayı çok pişmanım. Yapı olarak çekingen birisiyim; dolayısıyla yarışma ortamından uzak durdum uzun süre. Ancak son zamanlarda katıldığım yarışmalar hem camiada tanımadığım onlarca mükemmel arkadaşla tanışmama, hem de bir çok yeni teknik öğrenmeme sebep oldu. Rakipler o kadar donanımlı ve o kadar çalışıyor ki; teknik ve sanatsal becerilerinizi üst seviyede tutabilmek yarışmalar olmadan çok zor. Geç başladığım için çok az ödülüm var ama bu açığı kapatmayı umuyor ve bunun için çalışıyorum.image

3- Aynı okuldan mezun olmuşuz. Eğitim ve mesleki geçmişinizden bahseder misiniz? Şu andaki göreviniz nedir? Başka hobileriniz de var mı?

Şu anda özel bir kuruluşta proje müdürü olarak görev yapıyorum. Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunuyum. Okuldan sonra uzun süre yurtdışında çalıştım. Almanya, Irak, SSCB, Rusya. Türkçe dışında, İngilizce, Rusca ve Almanca biliyorum.

Yazmayı çok seviyorum. 2011 yılında “Kıpırdama Çekiyorum” isminde bir Gezi/Fotograf kitabı yayınladım. Kollektif bir öykü kitabında öykülerim yayınlandı. Online mecralarda ve blogumda www.azizsaltik.com 'da düzenli olarak yazıyorum.

Uzun yıllar spor yaptım. Hala yaptığım pek çok sporun arasında sanırım en fazla Türkiye Karate Federasyonu’nun 1. Dan lisanslı sporcusu olmakla gurur duyuyorum. Kızımla birlikte firsat buldukça antrenmanlarımızı sürdürüyoruz.

image

4- İstediğiniz şekilde fotoğraf çekebilmeniz için nasıl bir ortam veya nasıl ön hazırlıklar gerekli?

İyi bir fotoğrafın önce kafanızda kurgulanması gerekli. O kurguyu doğru ve gerçekçi bir şekilde oturttuktan sonra tekniği araştırmanız lazım. İstediğiniz efekti nasıl elde edersiniz? Hangi canlıyı fotoğraflayacaksınız? Fotoğrafın amacı ne? Canlının davranışları nasıl? Ortam ışığının seviyesi nedir? Bütün bunları düşünüyorsunuz.

Fotoğraf yabancı bir ülkedeyse o ülkeyle ilgili çalışıyorsunuz. Canlı türleri, daha önce çekilen fotoğraflar, kullanılan teknikler de ışık tutuyor.

Daha önce denenmemiş bir fotoğrafsa bu, mutlaka karada denemeler yapıyorsunuz. Bu bağlamda stresten uzak sadece fotoğraf için yapılan dalışlarda çok daha verimli çalışabiliyorum.

image

5- Sürekli birlikte daldığınız dalış eşi/eşleri var mı? Onların ne şekilde katkıları oluyor?

Elbette var. Dalış yaptığımız yere göre ya oradaki arkadaşlar; ya da buddy' lerimiz bize çok yardımcı oluyor. Benim de eşim ve kızım normal dalışlarımda buddy vazifesi görüyorlar. Yarışmalarda da Nilgun Özoğuz ve Doruk Huz ile birlikte yarışıyoruz. Fotoğraf üretmek kollektif bir süreç. Hem görüş, hem de fiziksel olarak buddy’ nin katkısı yadsınamaz. Dalış sırasında birbirimizin emniyetinden de sorumlu olduğumuz için buddy çok çok önemli.

6- Kendi çekmiş olduğunuz bir sualtı fotoğrafını veya bir başkasının çektiği bir fotoğrafı değerlendirirken nelere dikkat edersiniz?

Kendi fotoğraflarımı daha acımasız değerlendirmeyi öğrendim. Bu en büyük kazançlarımdan birisi. Kuzguna yavrusu şahin göründüğü sürece ilerlemeniz mümkün değil. Başkalarının çektiği fotoğraflarda da kullandıkları lensi, ışık ve pozlama bilgilerini tahmin etmekten, fotoğrafı okumaktan, kompozisyonu degerlendirmekten zevk alıyorum. 'Ben olsaydım nasıl çekerdim?' sorusu hep aklımın bir köşesinde duruyor.

7- Sualtında fotoğraf çekmek dalıştan aldığınız keyfi artırıyor mu? Azaltıyor mu?

Arttırıyor elbette. Dünyanın en mükemmel yazarı da olsam size yumurtalarını koruyan bir mantis karidesini tasvir edemem. Fotoğrafın verdiği duygu ve bilgiyi aktaramam. Fotoğraflar dalışın değerini arttırıyor. Geleceğe bıraktığımız mesajlar onlar.

8- Bir ara 'Dijital çıktı. Mertlik bozuldu' denirdi. Sizce 'Facebook çıktı.Mertlik bozuldu mu?' Yani bu gibi ortamlarda fotoğraflarınızı yayımlamak, fotoğrafa ve çeken sanatçıya 'hakkını' vermiyor mu?

Dünyanın en başarılı sualtı fotoğrafçıları bile bu mecralarda fotoğraflarını paylaşırken bu konuda tereddüt etmek çok da doğru değil. Dijital çağda yaşıyoruz. İnsanlar bilgiye çok çabuk ulaşıyor ve tüketiyorlar. Bu bağlamda paylaşmak istediğiniz şeyi sosyal medyada (kopyalanmasını önleyici önlemleri aldıktan sonra) paylaşmaktan daha doğal bir şey olamaz.

Yani o fotoğrafın hakkı paylaşılıp beğenilmek olduğu için paylaşıyorsunuz ve hakkını veriyorsunuz. Ancak, hiç kimse gerçekten kendisine saklamak istediği kareleri de paylaşmıyor. Bu bağlamda Facebook ve diğer sosyal mecralar sizin fotoğraflarınızı paylaşıp objektif yorumlar alabileceğiniz mecralar.

image

9- İlgi alanınıza giren konularla ilgili sunum veya eğitimler veriyor musunuz? Arkadaş çevreniz ile paylaşıyor musunuz?

Geçmişte IZDOF’ta ve Weekend Divers dalış kulübünde sunumlarım oldu. Çalıştığım kurumda da sunumlar yapıyor ve isteyenlere temel eğitimler veriyorum. Fotoğraf, bilgilerin paylaşılarak arttığı bir dal. Ne kadar çok iyi fotoğrafçı dostunuz olursa, o kadar iyi.

Bu sene içerisinde yeni bir kitap ve bir sergi projem var onları gerçekleştirebilirsem daha da çok insan ile paylaşma şansım olacak çektiklerimi.

10- Dünyada beğenip, takip ettiğiniz kimler var?

Eski ekolden David Doubilet yeni nesilden Alex Mustard, Viktor Lyagushkin, Elena Kalis, Andreas Franke aklıma ilk gelenler.

11- En çok dalmayı ve fotoğraflamayı sevdiğiniz; en çok 'malzeme' çıkan dalış bölgeleri var mı? Yoksa bu değişken mi?

Yurtdışında Endonezya’ya bayılıyorum ancak fotoğraf biraz da şans işi. Dünyanın en iyi yerinde dalıp aradığınızı bulamayabilir; herkesin nefret ettiği bir yerde son derece ilginç bir türe rastlayabilirsiniz.

12- Size nasıl ulaşabilirler?

Kişisel web adresim olan www.azizsaltik.com dan hem blog adresime hem de fotoğraflarımın bir kısmına ulaşmak mümkün. Aynı şekilde Facebook üzerinde ve Flickr’da da bazı fotoğraflarım var.info@asaltik.com

Teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim.

Esra Tunalıgil

Diplomalı Tüketici

Şeffaf Gazete.com

 

 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR