Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SIĞACIK ve DALIŞ
SIĞACIK ve DALIŞ
Togan Bayman, 'Derin Deniz Sualtı Spor Kulübü Derneği' nin kurucusu. Hep Sığacık' ta dalışı anlatır. Beni de senelerdir davet eder. Bu yaz ziyaretlerine gitme fırsatı bulduğum içim çok mutluyum.
21 Ağustos 2014, 14:46

 

Togan Bayman, 'Derin Deniz Sualtı Spor Kulübü Derneği' nin kurucusu. Hep Sığacık' ta dalışı anlatır. Beni de senelerdir davet eder. Bu yaz ziyaretlerine gitme fırsatı bulduğum içim çok mutluyum.

Geç kalmışım. Sualtı oldukça zengin. Tekne düzeni güzel , misafirperverlikleri özel ve gece dalışları dahil tüm dalışlar çok eğlenceliydi. 'Tekne personeli' diye adlandırmak zor çünkü onlar uyumlu bir aile ve dalıcılar ise eski olsun, yeni olsun bu aileyle tanışan arkadaşlar.

Tekne dalışa uygun ve rahat. Yeni kompresörlerini de gururla bana gösterdiler. Ben de bolca fotoğraf çektim. Sualtı fotolarını bizlerle paylaşan dalış arkadaşım Cem Gülcan' a da teşekkür ederim.

image

1- Sığacık ile ilgili kısa bilgi verir misin?

Seferihisar, İzmir'e 45 km. uzaklıkta çok düzgün yolu olan bir ilçedir.İlçenin 47km. lik bir sahil şeridi bulunmaktadır.En çok dikkat çeken yeri Sığacık' tır. Teos antik kenti ve limanı burada bulunur.Sığacık merkezinde Sığacık kalesi vardır. Büyük bir marinası ile birçok konaklama yeri bulunur.Yelken ve sörf için idealdir. Alaçatı ile aynı rüzgarı alır.

2-  Sığacık' a ulaşım kolay mı?

İzmir ve İstanbul’dan direkt otobüs seferleri bulunmaktadır.

3- Sığacık' a ne zaman, hangi nedenlerle taşındınız?

2008 yılında birçok dalış noktasını gördükten sonra Sığacık’ın sualtı zenginliği, dalış noktalarının birbirine yakınlığı, bakirliği bizi çok etkiledi. 2008' de taşındık. 2009'da 'Derin Deniz Sualtı Spor Kulübü Derneği'' ni Sığacık’ta kurduk. 2013 de ticari merkezimiz ''Salyangoz Dalış Merkezi'' ni kurduk.

image

4- Scuba dalışı sevenlere Sığacık ne gibi özellikler/farklar sunuyor?

 İnanılmaz sualtı canlıları, kovuklar, mercanlar, rengarenk süngerler ve batıkları.

5- Sığacık' ta şu an aktif kaç tane dalış merkezi var?

Beş dalış merkezi buluınuyor

6- Derin Deniz Sualtı kulubü olarak Sığacık Belediyesi ile ortak çalışmalarınızdan bahseder misin?

2010 yılında Sığacık sualtı güzelliklerini tanıtmak amacıyla proje oluşturdu. Projeye Seferihisar belediyesi çok katkıda bulundu. Başbakanlık tanıtma fonu kurulundan hibe aldık ve projeyi başarı ile tamamladık.

7- Dalış noktaları nereleri? En çok ziyaret ettiğiniz dalış noktaları hangileri? Uzaklıkları ne kadar?

Sığacık marinadan en fazla 20 dk. da dalış noktalarına ulaşılmakta. Killik burnundan, Sırtlan burnu arası dalış noktalarıdır. En çok kovuklar (dikey mağaralar, yatay mağaralar) ve büyük resif, dalış için tercih ettiğimiz yerlerdir. Her dalıcıya hitap eder.

image

8- Her hafta en az bir kere gece dalışına çıkıyor musunuz? Külfetli olmuyor mu? Sığacık' ta gece dalışının farkı nedir?

Külfetli olsa da bir alışkanlık haline gelmesini bekliyoruz. Gece dalışında 'Telgraf Burnu' en çok sevdiğimiz bölgedir.Derinliği en fazla 17m. dir.Çok fazla böcek, karavida, kalamar, keşiş yengeci, sargoz, müren, mığrı gibi canlılar çok kolay fotolanabilir.

8- İstanbul/Ankara/İzmir/Adana' dan Sualtı kulüpleri dalış için sizlere geliyor. Onların izlenimlerini aktarır mısın?

Dalışlardan önce yaptığımız sohbetlerde kimisi Bodrum, kimisi Kaş' ı en sevdikleri yerler olarak belirttiler. Dalışlarımızdan sonra burasının inanılmaz renkli, yapısal hareketli ve canlı dolu olduğunu söylüyorlar. Sevinerek belirtelim ki dalıcıların bir numarası olmuş durumda.

image

9- Yabancı turisti daha fazla çekmek istiyor musunuz? Bunun için ne gibi çalışmalarınız var? 'Herşey dahil' sisteminin çektiği 'turist kalitesi' genel olarak dalışa nasıl yansıyor?

Her şey dahil olan otellerin getirdiği turistler bize hitap etmiyor. Bize hitap edebilecek turistler Türkiye' nin bir dalış yeri olduğunu pek bilmezler. Turizm Bakanlığı' nın bu konuda çok çalışması gerekiyor. Gelenler ucuz otel, güneş ve dinlenmek amacı ile geliyor. Bir kaç proje hazırladık ama Turizm Bakanlığı henüz destek vermedi.

10- Sığacık' ta nerelerde kalınır? Dalış dışı aktiviteler var mı? (Non-diver eşler ve çocuklar için)

Benim tavsiye edeceğim oteller ve pansiyonlar; Antik Otel, Huzur Pansiyon, Mandalina Pansiyon, Kaptan Otel ve Teos Village' dir. İçlerinde biri denize sıfırdır. O da Teos Village. Eşler ve çocuklar dalışlara gelmeden otel imkanlarından faydalanabilir.

image

11- Sığacık kalesinin tarihi ve Teos Antik kentinden çok kısaca bahseder misin? Dalış ve Sığacık ile ilgili daha fazla bilgi için adres verir misin?

Sığacık Kalesi, günümüzde de kullanılan Sığacık Limanı’nın hemen kuzeydoğusunda yer alır. Sığacık Kalesi’nin Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde tamir gören kalenin en önemli tamir aşaması Osmanlılar döneminde Piri Reis’in önerisiyle Rodos Seferine hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından Teos Harabeleri taş ocağı olarak kullanılıp son halini almıştır (1521-1522).

Biraz ‘yavaş’ lamayı sevenler,Türkiye’ nin ilk ''Sakin Şehri'' (Slow City/Citta Slow) Seferihisar’a uğramalı. Her cumartesi gerçekleşen %100 ekolojik pazar, Türkiye’ nin en çevreci, yerel-yerli ve en ucuz organik pazarı. Ayrıca Seferihisar örnek bir kent.image

Seferihisar’ın keyfine varmak için dalış dışında yapılabilecekler: Marinada yürüyüş, Akkum plajında deniz keyfi yaptıktan sonra, gün batımında Cenevizliler'den kalma Sığacık Kalesi' nden yat limanını ve çevreyi seyredip, tarihi kaleiçi evlerini gezmek. Sualtı hazinesi keşfetmek isteyenler için ise Teos Ekmeksiz Koyu doğru adres.12 İyon kentinden birisi olan Teos Antik Şehri ise antik dünyanın en büyük Dionysos Tapınağına, agora, tiyatro, odeon, surlar ve liman kalıntılarına ev sahipliği yapıyor.

Seferihisar için daha çok bilgi edinmek isterseniz

http://seferihisar.bel.tr/ ye bakabilirsiniz.

12- Sana nasıl ulaşabilirler?

Togan Bayman :0 530 664 65 22

Derin Deniz Sualtı Kulübü web sitemizden www.derindeniz.org.tr

info@derindeniz.org.tr

ve Derin Deniz Sualtı Kulübü Facebook sayfamızdan ulaşabilirler.

Togan Bayman ve  'Derin Deniz Sualtı Kulübüne' teşekkür ederim.

Esra Tunalıgil -   Diplomalı Tüketici

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR