Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ZUMBA ROSITA
ZUMBA ROSITA
Zumba' ya başladığımdan beri, ders günlerini iple çekiyorum. Zumba' yı bize sevdiren Rosita Morlevi Kastro ile zumba, dans, ''fitness'' ve yaşam hakkında sohbet ettik.
21 Ekim 2014, 14:03

Zumba' ya başladığımdan beri, ders günlerini iple çekiyorum. Zumba' yı bize sevdiren Rosita Morlevi Kastro ile zumba, dans, ''fitness'' ve yaşam hakkında sohbet ettik.

1- Seni tanımayanlar için kendinden ve geçmiş eğitiminden söz eder misin?

Ben Klinik Psikoloji alanında Uzman Psikoloğum. Yaklaşık 15 yıl  psikoterapist, alie-evlilik terapisti, eğitmen ve yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak çeşitli özel kurum ve özel üniversitelerde çalıştım, meslek derneklerinde aktif oldum. Klinik psikoloji birçok alanda uygulanabilecek akademik altyapıyı verdiği için, şirket eğitimi, ebeveyn eğitimleri ve pazarlama gibi alanlarda da çalışmalarım oldu. Ayrıca, psikoloji alanında iki kitap çevirisi ve birçok konferans ve workshop’ta çevirmenlik de yaptım.

image

Dans ve fitness alanında son 4 yılda eğitimler ve sertifikalar aldım. American Council on Exercise onaylı Kişisel Antrenörlük Belgesi ve Grup Fitness Liderliği belgesi aldım. Ayrıca latin dansları konusunda yurtiçinde ve yurtdışında tanınmış eğitmenlerle çalıştım. Zumba® Fitness Eğitmenliği belgesine sahibim ve bu konuda da çok sayıda eğitime katıldım. Şu an fitness eğitmenlerinin sertifikasyon eğitimlerinde kendi konumda eğitmen olarak çalışıyorum.

2- Zumba' yı hiç bilmeyenlere kısaca tanımlar mısın? Diğer dans ve/veya sporlardan ayrıştıran özellikleri var mı?

Zumba® bir dans türü olarak biliniyor genellikle. Zumba® dans ederek forma girmeyi amaçlayan, parti görünümündeki bir fitness dersidir. Kendine özgü bir müziği ve kendine özgü dans adımları yoktur. Adımlar genel olarak fitness hareketleri ile latin kökenli dansların bir harmanıdır. Hemen hemen her tür müziğini kullanarak özgün dans türlerinin temel adımlarından, tarzından, ruhundan faydalanır. Tabii Latin müzikleri ağırlıklı olduğu için, derslerin yarıdan fazla içeriğini salsa, merengue, cha cha cha, reaggeatton tarzı danslar kapsar. Bir dans dersinden farklı olarak amaç dans adımlarını mükemmel yapmak değil,  müziği hissederek, içimizden geldiği şekliyle yapmaktır. Esasen, performans amaçlı olmayan dans da böyle birşeydir. Bu nedenle derslerde kullandığımız adımlar genelde takip etmesi kolay adımlardır.

image

Spor açısından bakarsak, öncelikle spor ile egzersizi ayırmak gerek: spor, müsabakası olan, yarışmacı, kurallı oyunlar için kullanılıyor: bisiklet, koşu, yüzme, football, vücut geliştirme spordur. Ancak sportif amaçla değil de kendini geliştirme amacıyla ve sağlıklı yaşam sürmeye yönelik planlı aktivitelere artık egzersiz diyoruz. Fitness, Pilates, Zumba®, Spinning, CrossFit  egzersiz kategorisine girer. Yarışma amacıyla gerçekleştirilmeyen koşu, bisiklet, yüzme gibi aktivitelere de bu nedenle egzersiz kategorisinde. Egzersiz yapan kişilerin zaman içerisinde performans düzeyleri arttıkça bu konularda atletik performans amaçlı çalışmaya geçebilmeleri de mümkün.

Bu bağlamda Zumba® bir egzersiz modalitesi. Bu da şu anlama geliyor: tek bir parçada dans ederek ‘zumba yapmış’ olmuyorsunuz. 50-60 dakikalık planlanmış bir süreç sözkonusu. Kardiyovasküler, yani kalp-damar sistemininin kondisyon kazanmasına yönelik bir egzersiz olduğu için koşu-bandı, bisiklet, eliptik, aerobik derslerinin muadili. Dans ederken bedenin her bölgesine yönelik aynı zamanda güçlendirici, dayanıklılık kazandırıcı veya esnetici hareketleri de dahil ettiğimizden Zumba® programı kuvvet ve esneklik  arttırma hedeflere ulaşmamıza da yardımcı oluyor. Tüm egzersiz programlarında olduğu gibi, düzenli devam etmek programın tkili olması için çok önemli.

Zumba®nın geleneksel egzersiz modalitelerinden en önemli farkı tekniğin geri planda kalması, ve eğlencenin birinci önem sırasında olması. Ayrıca hareketler aslında gerçekten zor değil ve bu yüzden derse katılmak için bir önkoşul yok. Tabii beden koordinasyonu kompleks bir beceridir ve bazı kişilere karşıdan çok karmaşık görünebilir. Fakat aslında herkesin aşamalı bir gelişimi sözkonusu. En fazla 3 ay içerisinde yakalamak mümkün. Bir de grubun içinde çok keyifli bir atmosfer oluştuğundan kendiliğinden arkadaşlıklar kuruluyor ve en güzel tarafı da sosyalleşme fırsatı sağlaması. Zumba®, no pain no gain felsefesini tersine çeviriyor ve aslında kazanmak için eğlenmek gerek diyor. Hayatı fazlaca ciddiye almamak mümkün.

3- Zumba' ya neden ve nasıl başladın? Hayat felsefenle nasıl örtüşüyor?

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları konusunda çevremdekileri bilinçlendirmek benim yıllardır yapmaya çalıştığım birşey. Zaman zaman dergi yazıları, zaman zaman bloglar, grup danışmanlığı ve hatta bireysel seansalarımda da mutlaka yer verdiğim bir konuydu. Son yıllarda karşıma çıkan çeşitli fırsatlar beni hobilerimi, ve değerlerimi işime yansıtabilmeme olanak tanıdı.

1984 yılından beri aerobik yapıyorum diyebilirim. 2000 yılında fitness ile tanıştım. İlk Zumba dersine 2011 yılında spor salonunda girdim ve hemen sevdim. Eğitmenimiz yeni lisans almıştı ve bana, sen fazla iyi yapıyorsun, bir parça hazırla da sen yaptır deyince neden olmasın dedim. Zaten salona gitme fırsatım olmadığında müzikle kendi antrenmanımı hep yapardım, arkadaşlarımı da çalıştırmaya başladım. Tarzımı beğenip beni teşvik ettiler, ve oldu. Tanıdıkça gerçekten de Zumba® da kendimden çok şey buldum, ve daha da çok sevdim. Çevremde bazı kişiler geçmişteki profilimle çelişkili bulsalar da ben Zumba®’nın bana  güzel bir kendini ifade yolu sağladığına, gizil yönlerimi ortaya çıkardığına inanıyorum.

4- Şahsen, fiziksel deşarj metodlarından biri olmasının yanısıra, psikolojik rahatlama da sağladığını düşünüyorum. Ne dersin?

Aynen. Yalnız rahatlama değil, toplumsal olarak kendimizi kısıtladığımız, engellediğimiz ifade edilmemiş duygularımız için bir çıkış sağlıyor. Bağırıyoruz, aptalca davranabiliyoruz, kimi zaman hayatta yapmayacağımız seksi hareketlerle, yüz ifadeleriyle kendimizi gösteriyoruz, bedenimizle farklı bir bağ kuruyoruz. Tamamen terapötik bri kendini bulma süreci, özgüven, ve yargısız kabul ortamı var. Buna hazır olmayanlar ne yaptığımızı anlamakta zorlanıyor.

5- Kimler Zumba® yapabilir? Kimler yapmasa iyi olur? Yaş sınırı var mı? Ne sıklıkla yapılabilir?

Herkes yapabilir, her gün yapsa da iyi olur. Ancak kendi yaşına uygun, kendi bedenini incitmeden yapmak ve bilinçli eğitimli bir eğitmenle yapmak şart.

Fitness eğitmeni olarak ben mutlaka kişilerin ciddi bir rahatsızlıkları veya sakatlanmaları olup olmadığını sorarım. Eğer medikal ilgi gerektirecek bir durum varsa doktora danışmadan herhangi bir egzersiz programına başlamak, ileride sorun yaratabileceği için tavsiye edeceğim birşey değil. Özellikle bel fıtığı, boyun fıtığı, diz ve kalça eklemlerindeki sorunlar, tansiyon ve diyabet hastalıklarını kontrol altında tutmak gerekiyor. Kas-iskelet sistemi ile ilgili sorunlarda, harektleri doğru yapmak daha da önem taşıyor. Özellkle böyle kişilerde birebir önçalışma yaparak, haraketlerin doğru yapılışlarını öğretmek, fonksiyonel antrenmanlarla belli bölgelerde kuvvet ve esneklik artışı sağladıktan sonra derslere girmek sonuçları itibariyle daha sağlıklı. Ağrı hissedildiğinde, mutlaka nedenini anlamak gerekiyor.

Ayrıca, kondisyonu az olan, spora yeni başlayan, belli bir yaşın üzerindeki kişilerin Zumba® Gold programına katılması daha yerinde olabilir. 4-12 yaş çocukları için de dans ve oyun içerikli Zumba®Kids programını veriyorum. Çok da popüler, ve çocuklar özellikle eğlenceli olduğu için doğumgünlerinde arkadaşlarıyla bir Zumba® dersi paylaşmayı arzu ediyorlar.

 6- Zumba® Eğitmeni olmak için ne gibi kademelerden geçiliyor? Konuyla ilgili yurtdışı eğitimlere katılıyor musun?

 Zumba® Amerika’da Beto Perez isimli Kolombiya’lı bir dans öğretmeni ve koreografın spor salonunda aerobik dersi verirken geliştirdiği bir yöntemdir. Bu fikri ve yöntemi ortaklarıyla birlikte markalaştırarak dünyanın birçok ülkesinde tescil ettirmişlerdir. Tüm isim kullanım hakları dahil, ders verebilmek için öncelikle Zumba® Fitness Company tarafından belirlenmiş Zumba Education Specialist’lerin verdiği eğitimlere katılmak ve aynı şirketle lisans sözleşmelerini imzalamak gerekiyor. Ancak bu koşullardan sonra bu dersi gerçeğine uygun olarak verdiğinizi kanıtlayabiliyorsunuz. İlk eğitimi alıp yetkilere sahip olduktan sonra da her sene sözleşmelerin yenilenmesi gerekiyor. Kullandığımız müziklerin de telif hakları için düzenli ödeme yapıyoruz.

Hem Zumba® hem de fitness alanındaki yenilikleri takip edebilmek için sürekli yeni eğitimler, Jam Session dediğimiz koreografi dersleri, her yıl Los Angeles’ta olan Zumba® Conference, ve Orlando’da olan Zumba® Convention gibi eğitimleri takip ediyoruz. Zaman zaman MasterClass dediğimiz özel etkinlikler düzenleyerek farklı eğitmenler biraraya gelerek daha özel bir deneyim yaratıyoruz. Katıldığımız eğitimler Zumba® internet sitesinde eğitimci profilimizde görülebiliyor. Ben yılda yaklaşık 5 eğitime katılıyorum.

Tüm bunların dışında, unutmamalıyız ki bu bir fitness dersi. Bu nedenle, lisans kullanımı için önkoşul olmasa da esasen ders verebilmek için fitness alanında da temel eğitim ve yetkilere sahip olmak gerekiyor. Bugüne kadar bunun için Beden Eğiitimi Yüksek Okulu mezunu olmak ve Vücut Geliştirme Federasyonu’nun antrenörlük belgelerine sahip olmak koşulu aranırdı. Şu an bunun dışında, özel kurumlardan fitness alanında sertifika eğitimleri veriliyor. ABD merkezli kar amacı gütmeyen bir kurum olan ACE’in onayladığı ve MEB tarafından geçerliliği olan eğitmenlik eğitim ve sertifikasyonu 2011 yılından beri veriliyor. Önümüzdeki yıl da yine ABD merkezli bir kurum olan AFAA onaylı Grup Egzersiz Eğitmenliği eğitimleri başlayacak. Bir de bir fitness eğitmeninin mutlaka İlkyardım ve CPR eğitimi almış olması, acil durumlarda ne yapacağını bilmesi gerekiyor.

Ben hem Zumba® tarafından düzenlenen eğitimleri hem de ACE tarafından düzenlenen eğitim ve yayınları takip ediyorum. En son geçtiğimiz haftalarda ACE eğitmenlerinden Jonathan Ross’un Türkiye’de verdiği Metabolic Training eğitimine katıldım.

image

7- Zumba® eğitmenlerinin üye olduğu uluslararası kuruluş ve kulüpler var mı?

Zumba® eğitmeni olmak tanımı gereği bir grubun üyesi olmak demektir. Zumba® eğitmenleri doğrudan Zumba® Company ile sürekli iletişim halindedir. Ayrıca tüm eğitmenler isterlerse Zumba Instructor Network (ZIN) üyesi olabilirler. Bu network sayesinden dünyadaki tüm eğitmenlerle iletişim kurabilirler. Biz herzaman diğer eğitmen arkadaşlarımızı aile üyelerimiz gibi görürüz, etkinliklerimizde birbirimizi destelemeye, ihtiyaç anında birbirimizin yerine derslere girmeye, biraraya gelerek yardım etkinlikleri düzenlemeye her zaman hazırız. Eğitmenlerimiz de her zaman bizi desteklemeye hazırdır.  İletişimi güçlü olan bir topluluğuz.

8- Ne gibi etkinlikler düzenleniyor?

Masterclass’ler, sosyal sorumluluk projesi amaçlı Zumbathon® etkinlikleri, Party in Pink® etkinlikleri ve Zumba Company’nin düzenlediği Fitness Concert’ları sayabilirim. Convention, Conference, JamSession ve Concert’lar sadece eğitmenler içindir. Masterclass’ler ve Zumbathon’lar ise herkes açıktır.

9- Biraz da sosyal sorumluluk projelerinden söz eder misin?

Zumbathon’lar bizim genellikle sosyal sorumluluk amaçlı gerçekleştirdiğimiz 2 saat civarında süren, birçok eğitmenin birlikte ders verdiği, geniş katılımlı partilerdir. Yine eğitmenler eşliğinde Zıumba® yapılır, ama bazı eğlence öğeleri daha fazladır. Masraflar düşüldükten sonra geliri bir kurum, ya da amaç için değerlendirilir. Türk Meme Vakfı, ALS Derneği, Koruncuk Vakfı şimdiye kadar bu şekilde desteklediğimiz kurumlar oldu. Bu haftasonu 21 Haziran’da da Soma mağdurları ve ailelerine yardım amaçlı bir etkinlik planlandı. Bu etkinliklere eğitmenlerin öğrencileri ile birlikte katılması, Zumba® ailesinin biraraya gelmesi çok keyifli deneyimler. İlk defa Zumba® ile tanışacaklar için de kaçırılmaması gereken fırsatlar oluyor.

10- Sana nasıl ulaşabilirler?

Ders programımı www.zumba.com adresinde eğitmenler listesinde güncel tutmaya çalışıyorum. Halen Noagym BURC’ta derslerim var. Bunun dışında facebook, www.iyihissediyorum.com internet sitem, rositakastro@gmail.com mail adresimden bana ulaşabilirler.

Teşekkürler Rosita. Zumba dersinde görüşmek üzere.

Esra Tunalıgil

Diplomalı Tüketici

Şeffaf Gazete.com

 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR