Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AVRUPALI TÜRKLER NEDEN DÖNÜYOR ?
AVRUPALI TÜRKLER NEDEN DÖNÜYOR ?
İç poltikadan pek gündeme gelmesede son yıllarda Avrupada isim yapmış kendi dallarında başarıları takdir gören Türkler 30 - 40 yıllık  gurbetten sonra ülkeleri Türkiyeye dönüyor. Bunlardan biri de uzun yıllar ''Avrupa Türk İşadamları Birliği Başkanı '' olarak Avrupalı Türklerin ticari başarıları için çalışan Ahmet Güler
10 Mart 2015, 10:20

 

İç poltikadan pek gündeme gelmesede son yıllarda Avrupada isim yapmış kendi dallarında başarıları takdir gören Türkler 30 - 40 yıllık  gurbetten sonra ülkeleri Türkiyeye dönüyor. Birçok Türk kökenli Alman anavatana dönmek için yola çıkarken, Türkiye’ de bu konuya olan eğilim ve araştırmalar giderek önemini arttırıyor Bunlardan biri de uzun yıllar ''Avrupa Türk İşadamları Birliği Başkanı '' olarak Avrupalı Türklerin ticari başarıları için çalışan Ahmet Güler

Bu da demek oluyor ki yıllardır süren bir göç trendi tersine dönüyor.

Şeffaf Gazete yazarı Cansu Aksoy Geri Dönenler araştırma projesi kapsamında gündemde olan bu konuyu uzun yıllardır Almanya ile sıkı ikili ilişkilere sahip ciddi bir STK başkanlığı yapmış  Sayın Dr. Ahmet Güler ile konuştu…

Sayın Ahmet Güler Almanya’da ne kadar bulundunuz ve Türkiye’ye döneli ne kadar zaman oldu?

35 senedir Almanya’dayım. Almaya’ya 1980’de gittim.

Avrupa Türkiye arası köprüleri yıllardır koruyan Ahmet Güler’ i tanıyabilir miyiz?

Almanya’ya ilk Doktora eğitimi amacı ile geldim. Geldiğim tarihten beri Almanya’da ve kısmen Türkiye /İzmir’de yaşadım. Almanya’da deri giysi imalat, toptan ve perakende zincir mağazaları işine girdim. Almanya’da‚ Gentili Markası altında 20 adet zincir perakende deri mağazası ve toptan şatış merkezi kurdum. 1985 de Türkiye’de Deri Konfeksiyon fabrikası, 1990 da İzmir’ de ham deri işleme fabrikası (tabakhane) ve deri hazır giyim fabrikaları kurdum. Bu işletmelerde 600’e yakın istihdam yarattık. Türkiye’de deri giysi imalatı yaparak Almanya ve Avrupa’ya ihraç ettik. Deri ve tekstil işletmelerini 2000 yılında kapattım. 2000 yılından beri enerji firmam mevcut. Ayrıca 1989 Senesinde Almanya’da ilk defa olarak kurulan Türk-Alman İşadamları Derneği’ni kurdum. BTEU Avrupalı Türk  şadamları Birliği’nin genel başkanlığını yürütmekteyim.

image

Ne tür bir enerji şirketiniz mevcut?

Yenilenebilir enerji. ENBITEX Ltd.co. Kg. firması ile yenilenebilir enerjiler konusunda Avrupalı büyük enerji firmalarına Türkiye yatırımları konusunda destek vermekteyim.

Bu konuyu biraz açalım mı?

Almanya şu anda ihtiyacı olan elektriğin %16 ya yakınını güneş ve rüzgar enerjisinden sağlamaktadır. Almanya’da bu tesislerin kurulması son 20 yılda gerçekleştirilmiştir. Önümüzdeki 15 sene içerisinde Türkiye enerji ihtiyacının %10 ila %20 ye yakınını rüzgar ve yenilenebilir enerjilerden üretebileceğini test ettik. Bu nedenle bu alanda Türkiye’de yeni iş imkanları oluşacağına eminim.

image

Türkiye’ye döndüğünüzde kendi başınıza iş mi kurmak istediğiniz, yoksa profesyonel çalışmayı mı seçtiniz?

Almanya’ da yaptığım işin Türkiye’de uygulanabilirliğini araştırdım ve o işin Türkiye modelini geliştirmeye çalışıyorum.

İşlerinizi iki taraflı koordine ediyor olsanız da sizi geri dönmüş olarak nitelendirirsek; Türkiye’ye dönmeden önce kendinizi maddi olarak garanti altına aldınız mı?

image

Evet,bunca yıl Avrupada üst seviyede işler yaptım bunun getirdiği bir birikimin oldu tabiki.

Türkiye’ye geri dönüşünüzde aileniz, eşiniz vs. etkisi oldu mu?

Türkiye’ye geri dönmedim. Yarı dönemli Türkiye’ de yasamak hoşuma gidiyor. Zaten Türkiye ile iş ilişkilerim belirttiğim gibi vardı. Almanya’daki işlerimi azaltıp, Türkiye’deki işlerimi yoğunlaştırdım. Sizi yakinen tanıyan biri olarak bu sorunun cevabını biliyorum ancak gene de sormak isterim.

İşlerinizin çoğunu Türkiye’ye taşımaya karar verdiğinizde ailenizin tepkileri ne oldu?

Herkes gayet memnun

Türkiye’de size yeterince ilgi gösterildi mi?

Hayır. Kim gösterecek ki?

Türk Hükümeti, geri dönenlerle ilgili herhangi bir girişimde bulunuyor mu?

Hayır, bulunmuyor. Bulunuyorsa bile; bunu geri dönme niyeti olanların hiçbirisi bilmiyor ve duymuyor. Ama Alman hükümetinin geri dönenler için birkaç tane projesi olduğunu, bu konuda araştırma yaptıklarını, geri dönenlere bir şekilde yardım ettiklerini, hatta Alman işçi ve iş bulma kurumu geri dönen Türkleri, Türkiye’ de iş kurmaları için geçici finansal destekte bulunmaktadırlar.

Türkiye’deki son yıllardaki ekonomik, politik ve iş acıdan gelişmeler geri dönüşlerde ne kadar etkili oluyor?

Ben bu kıstasa girmiyorum. Akademisyenler için, Almanya’dan dönen serbest meslek sahipleri için Türkiye’deki ekonomik gelişme geri dönme aşamasında önemli bir görüntü vermesine rağmen; geri dönüş aşamasında karar verici unsur değil. Zira Türkiye’deki ekonomik alan, Türkiye piyasasında yetişmiş aktörler tarafından doldurulmuştur. Politik gelişimler ise geri dönüşü destekleyici değil köstekleyicidir. Hatta Türkiye’deki politika; geri dönmek isteyenleri korkutmaktadır.

Ekonomik ve işsizliğe yönelik Almanya’daki gelişmeler Türkiye’ ye yönelişinizde ne derece etkili oldu?

Almanya’daki ekonomik format değişimi geri dönüşümüzde çok etkili olmuştur. Zira Almanya’daki serbest meslek sahibi Türk kökenlilerin yapabileceği iş alanları çok daraldı.

Klasik Türk girişimciliği temel sektörlerinde (gastronomi, export-import, Türk marketçiliği, Türk seyahat acentası) vb gibi Türklerin Almanya’ daki ilk iş hayatına giriş sektörleri;

a) Doygunluğa erişti

b) Büyük Alman şirketleri bu alanlara girdi

c) Bu sektörlerin içinde yer aldığı piyasada daralma oldu.

Almanya’da yabancı düşmanlığı ne kadar yaygın?

Almanya’ da yabancı düşmanlığı; yoğun bir şekilde devam etmekte. Ama orantısal olarak akademik çevrelerde gizli bir düşmanlık; siyasi arenada tâkiye şeklinde gizlenmiş bir ırkçılık; daha sosyal düzeyde (fabrika işçileri, eğitim düzeyi düşük olan alanlarda) çok yoğun aleni bir düşmanlık gözlenmektedir.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün araştırmasına göre aynı nitelikte ancak isimleri farklı bir Türk ve bir Alman şirketine müracaatta %20 oranında bir dışlama var. Bu konudaki görüşlerinizi alabilir miyim?

Ben Almanya’da kendi işimi kurduğum için, Almaya’da hiç iş aramadım. Bu bahsettiğiniz ILO çalışma örgütünün raporlarından bilgim var. Gerçekten de Almanya’da doğmuş ve büyümüş eğitim almış Türk kökenli akademisyenlerin, Alman firmalar tarafından büyük bir ölçüde dışlandığını, işe alınmadıklarını biliyorum.

image

Geri dönüşlerde Almanya’daki İslamofobi, Türkofobi ve Irkçılık gibi girişimler etkili oluyor mu?

İslam fobi, Türk fobi değil ama Almanya’da genel olarak Almanlar’ın kendi ırkçılıkları hatta bazen kendilerinin bile farkında olmadığı ırkıçı tavırlarını yadsımak mümkün değil. Zaman zaman tüm kademlerde ırkçılık ile karşılaşabiliyorsunuz. Eğer orantısal olarak geri dönüşümde ırkçılığı belirtmem gerekirse bunun %10 olduğunu söyleyebilirim.

Türkiye’ye döndüğünüzde hangi şehirde yaşamaya karar verdiniz? Sizce genel olarak bu konuda Avrupa’dan geri dönenler ne düşünüyor?

İzmir’de yasamaya karar verdim. Avrupa’dan geri dönenlerin %65-70’ ine yakınının ege bölgesi, Antalya ve Alanya’ya gittikleri ve yerleştiklerini biliyorum. Kalan kesim İstanbul ve diğer şehirlere dağılmaktadır.

Türkiye’de kalıcı olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Evet. Doğum yerim burada olduğu için ve çocukluğum burada geçtiği için hayatımın kalan yıllarını Türkiye’de geçirmek istiyorum.

Diyelim ki Türkiye’de mutsuz oldunuz. Almanya’ya mı dönersiniz başka bir ülke aklınızdan geçer mi?

Dönersem Almanya ya dönerim…

Almanya’da yakın çevrenizden sizin gibi geri dönmeye planlayanlar var mı?

Evet. Orantısal olarak belirtirsek serbest meslek ve akademik alanda konuştuğum her 100 kişiden 30’u geri dönmeyi düşünüyor. İmkanlarını yarattıkları an geri dönecekler.

Dönmeden önce beklentileriniz var mıydı?

Bu konuda ben belki biraz istisnayım. Zira geçmiş 30 yıllık donemde Türkiye ile çok sıkı ticaret yaptığım için Türkiye’nin şartlarını çok iyi biliyordum. Bu nedenle herhangi bir beklentim yoktu. Ama önceden bahsettiğim dönüş düşüncesinde olan veya dönen kişiler gerek devletten gerekse de NGO’lardan bu konuda çok yardım beklemekte ama alamamaktadırlar.

Türkiye’ye dönüşte yaşadığınız en büyük olumsuzluk ve hayal kırıklığı neydi?

Siyasi kaosun bu denli günlük yasama ve iş yaşamına dahi intikal etmesi pek alışık olduğumuz bır durum değil. Brokratik engellerin; hala büyük bir dağ gibi bir çok girişimin yarı yolda bırakılmasına sebep olması.

Türkiye’ye döndüğünüzde sizden maddi olarak faydalanmak isteyen eş, dost, akraba ya da sosyal çevre oldu mu? Bu sırada bir mağduriyet yaşadınız mı?

Evet

Türkiye’ye tatilde gelmekle kalıcı olarak gelip yerleşmek arasında fark gördünüz mü?

Tabiki. Tatile gelmekle kalıcı yerleşmek arasında çok büyük bir fark var. Tatilde akrabalarınız dahil tüm çevre sizin kısa bir sure sonra geri gideceğinizi bildiğinden; gerek misafirperverlik gerek özel ilgi ile size çok yakın davranılıyor. Adeta önünüze yeni keşfettiğiniz bir cennet sunuluyor. Çoğu kez siz Türkiye’de hayatın harkulade, hatta bütün Türkiye’nin ellerini açmış sizin gibi önemli birisini beklediğini düşünüyorsunuz. Geri dönmede en büyük yanlış karar tam bu aşamada alınıyor. Siz Türkiye’deki ortamın hep bu tatilden aklınızda kalmış, sürekli yaşayacağınız bir hayalin içerisinde görüyorsunuz. Ama kesin dönüşünüzde hayatın hep böyle tatildeki lay-laylom şeklinde olmadığını görüyorsunuz. Çok gerçek sert bir hayatın sizi beklediğini, hiçbir şeyin tatilde yaşadığınız gibi olmadığını yasayarak tespit ediyorsunuz.

Geri dönenler Avrupa’da geçirilen uzun bir yaşamdan sonra sosyalleşme açısından bir eksiklik, engellenme, adaptasyon yaşıyorlar mı?

Evet bu da bir sorun… Zira ne yaparsanız yapın size Türkiye toplumu tarafından çok öncelerden yerleşmiş önyargı  ‘ALMANCI’ damgasından kurtulamıyorsunuz.

Mavi Karttan bahsedelim mi?

- Evet mavi kart olduğunu biliyoruz. Ancak mavi kartın Türkiye toplumu tarafından bilinmediğini de biliyoruz.

Mavi kartı bilmeyenler için açıklar mısınız?

Türk vatandaşlığından çıkıp başka bir ülke vatandaşlığına geçmiş eski Türk vatandaşlarına verilen karttır. Bu kart ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerin Türkiye’de sahip olduğu hakların %95’ine sahip olabiliyorsunuz. (Mülk alma-satma, işe girme, noter işlemleri vb) Ancak seçme ve seçilme hakkına sahip değilsiniz. Bir takım devlet memurluklarına girme hakkınız yok, sosyal sigortalı olamaz ve emekli maaşı alamazsınız vb. Bu karta sahip olmakla vatandaşlıktan çıkmadan önceden Türkiye’ki müttesep haklarınız var olmaktadır.

Teşekkür ediyoruz.

Ben de teşekkür ederim

image

 Cansu Aksoy

Şeffaf Gazete.com

 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR