Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AİLE HEKİMLERİ SEVİNDİ
AİLE HEKİMLERİ SEVİNDİ
Aile hekimleri tarafından tepkiyle karşılanan ve uzun süre iş bırakma eylemleriyle gündeme gelen nöbet uygulamasına Danıştay 'dur' dedi.
28 Mart 2015, 11:21
 
Aile hekimleri tarafından tepkiyle karşılanan ve uzun süre iş bırakma eylemleriyle gündeme gelen nöbet uygulamasına Danıştay 'dur' dedi.
Danıştay, Gaziantep İdare Mahkemesi'nin aile hekimi Refik Baysal'ın Kahramanmaraş'ın Andırın İlçesi'nde kaymakamlık yazısıyla adli tabiplik hizmeti ve nöbet tutmasının 'Kamu yararı' olduğu gerekçesiyle uygun bulduğu kararı davacı lehine bozup, uygulamayı mevzuata aykırı buldu. 
 
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Lütfi Tiyekli, emsal teşkil eden kararla aile hekimlerinin adli tabipsizlik, defin, otopsi ve acil nöbetleri tutmayacağını ve tutmadıkları taktirde de cezaya maruz bırakılmayacağını söyledi.
 
Andırın İlçesi'nde kaymakamlık tarafından aile hekimlerinin 1 Temmuz ile 1 Eylül 2011 tarihleri arasında ilçede meydana gelen adli vakalarla ilgili nöbet tutmaları için liste hazırlandı. Adli tabiplik hizmetinin görevleri arasında yer almadığını savunan aile hekimi Refik Baysal, bireysel olarak Gaziantep 1'inci İdare Mahkemesi'ne uygulamanın iptali için suç duyurusunda bulundu. Açılan davada Gaziantep 1'inci İdare Mahkemesi, nöbet uygulamasını 'Kamu yararı' olduğu gerekçesiyle 9 Mayıs 2012'de geri çevirdi, Andırın Kaymakamlığı tarafından başlatılan idari işlemi ise onayladı. Bunun üzerine dava temyiz için Danıştay’a gönderildi.
 
DANIŞTAY: YASAL DAYANAKTAN YOKSUN
 
Danıştay 5'inci Daire'de görüşülen temyiz duruşmasında mahkeme heyeti, aile hekimlerinin adli tabiplik görevlerinde bulundurulmasını ve nöbet tutturulmasını mevzuata aykırı buldu. Mahkeme heyeti, temyiz başvurusunu kabul edip Gaziantep 1'inci İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı, davacı aile hekimi Refik Baysal lehine oy birliğiyle bozdu. Adli tabiplik ve nöbet uygulamasını mevzuata aykırı bulup uygulamayı aile hekimlerinin görevleri arasında yer almadığına dikkat çekilen Danıştay 5'inci Daire'nin kararında; "Aile hekimlerinin görevleri, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu'nun 2'nci maddesindeki tanımda yer almaktadır. Keza, statüleri ve mali hakları da aynı kanunda düzenlenmiş, sair hususların yönetmeliklerle düzenlenmesi, kanunun 8'inci maddesiyle öngörülmüştür. Farklı bir statüde görev yapan aile hekimlerine kanunda sınırları çizilip tarifi yapılan ve imzalanan sözleşmelerle de sınırları belirtilen görevleri dışında başka görevler verilmesini olanaklı kılan yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle, dava konusu işlemde olduğu gibi, aile hekimlerinin adli tabiplik hizmetlerinde görevlendirilmeleri ve bu hususta nöbetçizelgelerine dahil edilmeleri yasal dayanaktan yoksun olup, bu yönde tesis edilmiş olan dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddi yolundaki mahkeme kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle Gaziantep 1'inci İdare Mahkemesince verilen karar bozularak dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi" denildi.
 
"NÖBET SORUNU ORTADAN KALKMIŞTIR"
 
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri ve Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, Danıştaykararıyla aile hekimlerinin nöbet sorununun tamamen ortadan kalktığını söyledi. Tiyekli, verilen kararla aile hekimlerine görevlerinin dışında olan nöbettutturulamayacağını belirterek "Bu kararla aile hekimliğinde nöbet sorunu artık tamamen ortadan kalkmıştır. Danıştay, aile hekimlerine kendi görev tanımları dışında hiçbir görev verilemeyeceğini karara bağlamıştır. Biz inanıyoruz ki bundan sonra Türkiye'de aile hekimliği uygulamaları daha iyi yapılacaktır. Aile hekimleri kendi işlerini yaptığı için, angaryalardan kurtulduğu için Türkiye sağlık sisteminde daha üst noktalara taşınacaktır. Tüm aile hekimleri camiasına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Türkiye'deki 21 bin 532 aile hekiminden nöbete gitmeyen 10 bine yakın aile hekimine verilen cezaların mahkeme yoluyla iptalini isteyeceklerini ve tazminat davaları açacaklarını ifade eden Dr. Lütfi Tiyekli, ederek, şunları söyledi: "Biz 2011 yılında aile hekimlerine yazılan adli nöbetler, hastane nöbetleri ile ilgili dava açmıştık. Bu davamız Gaziantep İdare Mahkemesi tarafından yerelde kabul edilmemişti. Buna gerekçe olarak da 'kamu yararı' gösterilmişti. Fakat biz yılmadık bunu Danıştay'a taşıdık. Danıştay bizim tezimizin haklı olduğunu kabul etti ve aile hekimlerine görev tanımları dışında hiçbir şey yapılamayacağını, hiçbir görev verilemeyeceğini söyledi. Aile hekimlerinin görev tanımı da 5258 sayılı kanun 2'nci maddesinde yer almaktadır, buradaki yazan dışında aile hekimlerine artık hiçbir görev verilemez. Bu mahkeme kararının en önemli sonuçlarından biri de şu olacaktır: Artık aile hekimlerine nöbete gitmedi, definnöbetine gitmedi, adli nöbete gitmedi diye ceza verilemez. Şuanda bizim bildiğimiz verilere göre aile hekimlerine 10 bin civarında verilmiş ceza var, bunların hepsini biz mahkemelere taşıyacağız ve bu mahkemelerde bu cezaların iptalini isteyeceğiz. Bunun kamuya getireceği yükü siz düşünün. Bugün ortalama bir İdare Mahkemesi'nin masrafı, avukatlık ücreti dahil 900 liradır. Bu rakamı düşündüğünüz zaman korkunç rakamlar ortaya çıkacaktır ve buna da görevini yapmayan idareciler sebep olmaktadır.
 
AİLE HEKİMİ: BİZ KENDİ İŞİMİZİ YAPMAK İSTİYORUZ
 
Doğukent Aile Sağlığı Merkez’inde görevli aile hekimi Hasan Ceyhan ise kararı sevinçle karşıladıklarını kaydederek, "Aile hekiminin gereği neyse o işi yapmak istiyoruz. Biz kendi işimizi yapmak istiyoruz. Acil nöbetleri olsun, hafta sonunöbetleri olsun bunlarla uğraşmak istemiyoruz. Biz aile hekiminin gereği neyse o işi yapmak istiyoruz." diye konuştu.

(DHA)

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR