Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BİR AZİM ZAFERİ
BİR AZİM ZAFERİ
Babası uyuşturucu bağımlısıydı. Kendisi de 13 yaşında alkol ve uyuşturucuya başladı. Dahası yine uyuşturucu kullanan biriyle evlenmişti. Tam 13 yıl uyuşturucu kullandı ama bir gün kurtulmaya karar verdi. Şimdi ise danışmanlık yapıyor.
28 Nisan 2015, 12:12

 

Babası uyuşturucu bağımlısıydı. Kendisi de 13 yaşında alkol ve uyuşturucuya başladı. Dahası yine uyuşturucu kullanan biriyle evlenmişti. Tam 13 yıl uyuşturucu kullandı ama bir gün kurtulmaya karar verdi. Şimdi ise danışmanlık yapıyor.

İstanbul madde bağımlılığına karşı çalışmalara destek veren 39 yaşındaki Çiğdem Sönmez, bağımlı bir babanın kızı olarak 13 yaşından itibaren 13 yıl alkol ve uyuşturucu kullandığını, bağımlı bir eşi olduğunu anlatırken, bundan kurtulduğunu anlattı.

Bağımlılıktan kurtulmak için bir dizi eğitim çalışmasından geçtiğini belirten Sönmez, "Ben başarabildiysem, herkes başarır" dedi.

AİLEDE ŞİDDET ALKOL VE UYUŞTURUCU VARDI

Son yıllarda uyuşturucu ve madde bağımlılığının artması üzerine Avcılar Belediyesi, AB projeleri bulunan ‘C4 İyileştirme Çözümleri’ adlı grup ile işbirliğine giderken Ambarlı Mahallesi’nde Bağımlılık Tedavi ve Takip Merkezi açtı. Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde konuşan, bugüne kadar çeşitli toplantılarda 13 yıl süren alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelesini anlatan bağımlılık danışmanı Çiğdem Sönmez, alkol ve madde bağımlılığının yaşamında önemli rol oynadığını anlattı. 6 çocuklu bağımlı bir babanın 4’üncü çocuğu olarak 13 yaşından itibaren alkol ardından uyuşturucu kullandığını belirten Çiğdem Sönmez, şunları anlattı:



"Ben 11 yaşındayken annem ve babam boşanmışlardı. Şiddet, alkol ve uyuşturucunun getirmiş olduğu dezavantajlarla birlikte annem ve ailenin diğer büyükleri psikolojik, ve duygusal anlamda yanımda olamadı. Ben de kendimi aileye ait hissedemiyordum. 13 yaşında ilk içkimi içtiğim süreçteki arkadaşlarım beni kabul etti, sırtımı sıvazladı, ‘Aferin’ dedi, beni onayladı, saçmalasam da beni hiç eleştirmediler. 18-19 yaşına geldiğim tek başıma bir oturuşta 16-17 bira, bir büyük rakı veya votkayı tek başıma bitirebilir hale gelmiştim. 20’li yaşlarda bir arkadaş grubuyla daha tanıştım. Onlar da aynı şekilde beni destekledi. Bu grupta uyuşturucu madde kullananlar da vardı. Bu kez onların içinde aidiyet duygusu yaşamakla birlikte uyuşturucu maddelerle tanıştım ve onları kullanmaya başladım. 26 yaşına kadar hayatım bunları kullanmakla geçti. 26 yaşında 5-6 gün madde bulamadım, kullanamadım ve ayılmak zorunda kaldığımı fark ettim."

3 AY DOĞRU DÜRÜST YEMEK YİYEMEDİM

Çiğdem Sönmez, kendisine geldiğinde her türlü maddeyi kullanan, bugün ‘Temiz’ olarak nitelendirdiği bir eş, hasta kayınvalide ve kayınbiraderi olduğunu ‘fark ettiğini’ ve kendi kendisine "Nasıl bir yaşamın içindesin, ne yapıyorsun? diye sorabildiğini ifade etti. 13 yıl kullandığı alkol ve uyuşturucuyu bırakınca akıl sağlığının zorlandığını hissettiğini, 3 ay boyunca doğru dürüst yemek yiyemediğini, uyuyamadığını anlatan Sönmez, şöyle devam etti:

 



"GERÇEKLE YÜZLEŞİNCE İYİLEŞME SÜRECİNE GİREBİLDİM"

"Her gece yazarak farkında olmadan kendime yardım etmişim. Allah yardım etti bana. Kullanmayı kesince iyileştim mi; hayır. Öğrendim ki, maddeli kullanmayı durdurmak, toplumun içinde var olabilmek, çalışıyor, para kazanıyor olmak iyileşmek demek değildi. ‘Kuru ayıklık’ dediğimiz süreçteydim aslında. Bu sefer etrafımdaki insanları duygusal çıkarlarım için sömürmeye başlamıştım. Yani ‘karakter kusurları’ dediğimiz tarafa geçmiştim. 12 yıl boyunca zaman zaman benimle madde kullanan insanla yaşamaya devam ettim ama ben kullanmadım. Kullanmamak için sadece bir inadım vardı içimde. Eşimi kurtarmak için yardım ararken tedavi için ‘Sen gel, eşin de gelir’ diyerek beni kandırdılar. 5-6 iyileşme toplantısına katıldıktan sonra bir baktım ki ben ondan betermişim. Gerçekle yüzleştikten sonra iyileşme sürecine girebildim. Birkaç senedir kullanmıyordum. Ama duygusal, düşüncesel, ruhsal anlamda iyileşmiş değildim. Sadece fiziksel anlamda temizdim. İyileşme gruplarına katıldığımda, yeni gelenlere ve ailelerine yardım ederken bir psikolog arkadaşımın ve bir uzmanın sözleri üzerine eğitim aldım. Bağımlı çocuğu olmam; bağımlı çocuğunu, kullanıcı olmam; bu durumdaki birisini, bağımlı eşi olmam da bu durumdaki birisinin yakınını anlamama yardımcı oluyor."

"BEN BAŞARDIM, HERKES BAŞARABİLİR"

Çiğdem Sönmez, sosyal hizmetler başta olmak üzere çeşitli alanların yanı sıra bağımlılık danışmanlığı, kişisel gelişim eğitimi aldığını ve birçok profesyonel donanım edindiğini, halen bir üniversitede eğitmenlik yaptığını, danışmanlık firması kurduğunu vurgularken, "12.5 yıldır ’temizim.’ Ve hala hayattayım. Beni kurtaran inancımdı. Onunla bağlantıyı kaybetmiştim yeniden buldum. Çok sıkı tutuyorum. Mesajım şu: Ben başardım, herkes başarabilir. Bağımlılıktan kurtarılmak istenen bireyin yakınları ve toplum empati kurarak onları anlamaya çalışmalı ve sorumluluklar yüklemeli" dedi.

Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, merkezde gençler ve ailelerine eğitim, rehberlik, yaşam koçluğu, psikolojik danışmanlık hizmeti vererek, sosyal hayatta başarıyı elde etmelerini sıkı bağlarla sağlamayı hedeflediklerini, bağımlılığın ömür boyu süren bir sorun olduğunu vurguladı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Uzmanı Psikolojik Danışman ve Başkomiser Uğur Evcin ise,15-16 yaş ortalamasında madde bağımlılık oranının yüksek olduğunu tedavi konusunda yeterli sistemler bulunmadığını söyledi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR