Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YAZ GELİYOR TAM ZAMANI
YAZ GELİYOR TAM ZAMANI
Güzel yaz başlangıçlarından selamlar herkese. Hep demişimdir haziran temmuz ve ağustos en favoriler ve en yoğun geçen aylar ve tabii ki yazın göbeği olduğundan güzel geçmeye mahkum aylardır.
22 Mayıs 2015, 09:51

 

Güzel yaz başlangıçlarından selamlar herkese. Hep demişimdir haziran temmuz ve ağustos en favoriler ve en yoğun geçen aylar ve tabii ki yazın göbeği olduğundan güzel geçmeye mahkum aylardır.

Gelin siz mayıs ve eylüle oynayın :) Mayıs güzel geçerse yaza güzel girilmiş, eylül güzel geçerse yaz güzel kapatılmış demektir. 

Her mevsimin insanı ayrıdır, kimi yağmurlu kış günlerinde elinde kahvesi evde film izlemekten hoşlanır, kimi ilkbaharda balkonunda mini çay saatlerinden.. Fakat her ne olursa olsun yazı sevmeyen, yazın kendini daha iyi hissetmeyen daha enerjik olmayan çok az insan tanımışımdır. Bu kendini daha iyi hissetme hali bilimsel kanıtlarla da destek bulur. Güneş ışığının vücudun vitamin ihtiyacının çok büyük bir kaynağı olduğu, enerji konusunda büyük destek sağladığı, yazın yetişen meyve sebzelerin bile enerji veren yapıda oldukları inkar edilemez gerçeklerdir. Günlerin çok daha uzun olduğu ve büyük bir kesimimizin çalıştığı bu yıllarda iş çıkışında bir şeyler yapma olasılığının bir hayli artması da yazın en büyük avantajlarından biridir. Sabah kalktığımızda aydınlık bir hava, işe ince ve hafif kıyafetlerle gidebilme lüksü, iş çıkışında kararmamış hatta tam güzel zamanlarına denk geldiğimiz yaz akşamları... Şimdiden içleri kıpır kıpır ettirmeye yeter de artar söylemler değil mi bunlar? 
 
image
 
İşte tüm bunları göz önüne aldığımızda yazın daha etkili geçmesinin, yaza kendimizi daha iyi hazırlamaya çalışmamızın nedenleri aslında direk ortaya çıkmıyor mu?
 
Yine tam burada odağımızı bayanlara çeviriyoruz. Tüm bayanların ortak gayesi olan daha fit görünme isteği bu aylarda iyice gün yüzüne çıkan bi kaygıdır. Kısalan etekler inceler bluzlar derken fit görünme isteği kaçınılmaz hale gelir. Bu noktada sağlıklı beslenme tüyoları, düzenli egzersiz önerileri derken okunacak uzun ve yapıcı listeler ortaya çıkar. Aslında tüm kış rolantide kalan vücudumuzu hem uyandırmak hem de tazelemek adına tüm bu süreçleri başlatmak bir nevi deri değiştirmek, hem fiziksel hem ruhsal açıdan büyük rahatlama sağlar. 
 
Yediğimiz yiyeceklerin daha doğrusu beslenme şeklimizin ruhumuza olan etkisi yüzyıllar boyunca tartışılan bir konu olmuştur. Yağlı ve sindirimi zor karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerden sonra oluşan ağırlık hissi ve yine diğer şekilde hafif ve sindirimi kolay olan sebze ve meyve ağırlıklı daha enerji verici besinlerin verdiği canlılık hissini hepimiz bir çok kez deneyimlemişizdir. Bu nedenle yazları daha yeşil yapraklı sebzeleri tüketmek, meyvelerle öğün geçiştirmek, akşam saatlerinde yemekleri daha taze besinlerle süslemek yaz ayları için hem görsel açıdan vücudumuza yapabileceğimiz bir iyilik olur hem de ruhsal açıdan daha hafif ve enerjik hissetmek için bir kaynak olur. 
 
Bunun yanı sıra son zamanlarda sosyal medyada da ses getiren ve büyük markaların desteklediği yürüyüş aktivitelerinin tam bu yaz sezonu için biçilmiş kaftan olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Güneşin daha erken doğduğu ve uyanmanın daha kolay olduğu bu aylarda sabahları işe gitme saatinden sadece 1 saat erken kalkıp muhitinizdeki herhangi bir park veya alanda yarım saat 45 dakikalık tempolu yürüyüşler, cümle halindeyken her ne kadar zor ve uğraştırıcı bir faaliyet gibi görünsede uygulamaya geçildiğinde günlük performansı arttıran ve zindelik veren sağlık dolu bir rutin haline dönüşür. Yürüdükçe vücudumuzda meydana gelen tüm değişiklikler aynı zamanda mutluluk seviyemizi arttıran seratonin hormonunu da harekete geçirir ve depresyon-halsizlik gibi belirtileri ortadan kaldırmak için adeta bir silah haline gelir. Aslında uygulamaya geçildiğinde klişe gelen bu işten dönerken bir durak önce inin, sabahları yarım saat erken uyanıp yürüş yapın gibi öneriler hayat standardını yükseltmeye yarayan sebepler olmaya başlar.  
 
image
 
 Bizzat kendi sportif bir insan asla olamayan, spor salonlarına yazılıp üçüncü aydan itibaren kaytaran hatta gitmeyen, sporu yararlı bulduğu kadar asla cazip bulamayan ben, yediklerime dikkat etmekle başladığım 2015 yaza giriş ritüelimde tam bir yürüyüş bağımlısı olmuş vaziyette yoluma devam etmekteyim.
Bir kilometrelik mesafeler uğruna taksicilerin nefretini kazanmış halden, aktarma yapmam gereken duraklarda inip kendimi yürürken buluvermeye başlamam arasında aslında kısa bir zaman farkı bulunmakta. Haftanın en az üç günü iş çıkışlarını İstanbulun farklı sahillerinde hatta bazen şehir içlerinde yürümeye ayırmaya başladığımdan beri artan kondisyonum tek bir noktanın altını çizmekte,
 
"sağlıklı bir bedenin beraberinde getirdiği yüksek motivasyona sahip enerjik ruh hali".
 
Herşeyin başlayana kadar zor olduğu gerçeğini hepimiz defalarca deneyimlemişizdir. Bu noktada yazın gelişini fırsat bilip, tüm diğer destekleyici etkenleri arkamıza alarak başarmak istediğimiz şeylere başlamak ve sağlıklı bireyler haline gelmek için adım atmaya uygun eğer bir zaman varsa sizi temin ederim ki bahar ayları bunun için doğru aylardır. Hava sıcaklıkları ile birlikte artan aktivite heveslerinizin her birini değerlendirmek ise boynunuzun borcudur aksi kayıp sayılır :) Ege yada akdeniz sahillerinde olanlara başarılı deniz sezonları dilerken, bizim gibi İstanbul da olmak zorunda olanlara ise yavaş yavaş başlayan muthiş müzik festivallerinin tadını çıkarmalarını öneririm. Son olarak adım atacağınız konu her ne ise motivasyonu içinizde bulmak için tek bir pusula soruyla devam edin derim; "şimdi değilse ne zaman?" 
 
Sağlıkla kalın :) mutlu yazlarımız olsun. 
Uzman Klinik Psikolog
Gizem Berikan  / Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR