Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MİDE KÜÇÜLTMENİN RİSKİ VAR MI ?
MİDE KÜÇÜLTMENİN RİSKİ VAR MI ?
Mide küçültme ameliyatı olan iki kadının peş peşe ölümü operasyonu yeniden tartışmaya açtı. Uzmanlar, her operasyon gibi bu operasyonun da riskleri olduğunu söylüyor.
17 Temmuz 2015, 12:08

 

Zayıflamak için mide küçültme ameliyatı olan 2 kadının peş peşe yaşamını yitirmesi, “Obezite cerrahisi tehlikeli mi?” sorusunu gündeme getirdi. Milliyet gazetesinden Burak Dursun, obezite cerrahisinin tehlikelerine ilişkin tartışmaları doktorlara ve ameliyat olanlara sordu…

-  Prof. Dr. Cumhur Yeğen (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi): Obezite ameliyatlarının en basitinden en komplikesine kadar hepsi risklidir. Bu risk hiçbir zaman için sıfır değildir. Vücut kitle indeksinin çok yüksek olduğu bir kişiye yapılan tüm cerrahiler tehlikelidir. Bu operasyonlar çok basit olarak algılanmamalı, çok dikkatli bir şekilde kişilerin doktorlarına bu konuda onay vermeleri gerekmektedir.  

-  Prof. Dr. Emin Ersoy (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi): Elbette yapılmalı, ben de yapıyorum, hastalarıma da söylüyorum. Anestezi ile başlayan her ameliyatın ölüm riski var. Önemli olan, bunun hastayla paylaşılması.

-  Prof. Dr. Kenan Erzurumlu (19 Mayıs Üniversitesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi): Bu operasyonların tıpta yeri var. Ama sunuluş şekillerini doğru bulmuyorum. Bazı hekim arkadaşlarımız bunları sanki sıfır risk ameliyatlarmış gibi, garanti vererek lanse ediyorlar, buna katılmıyorum. Her ameliyatın kendine göre riski vardır. Şişmanlık başlı başına bir risktir. Yapılan ameliyatların büyük bir bölümü uzun vadede ne sonuç verileceği bilinmeyen ameliyatlardır. Yani 10, 20 yıl sonra ne olacağı tam bilinmiyor. Hasta Diyetle zayıflayabiliyorsa ameliyattan kaçınmalı.

-  Doç. Dr. Asım Cingi (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi): Fazla kiloların beraberinde getirdiği kalp, şeker, kanser riskindeki artış, hareket bozukluğu birleştiği zaman bu kişiler ameliyat olmadan, kilo vermeden yaşamlarına devam ederlerse ömürleri kısalıyor. Bu yüzden ameliyat olmalarını öneriyoruz. Bunların dışındakiler biraz tartışmalı. İdeali aslında ameliyat olmadan bu işin çözülmesi.

-  Doç. Dr. HASAN Altuğ (LİV Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı): Obezitede bu ameliyat için belli kriterler var, eğer hasta bunları karşılıyorsa ameliyat olabilir. İlaç, madde, Alkol bağımlılığının olmaması gerekiyor. Bu ameliyatlar içinde en güvenilir ameliyat aslında mide bandı operasyonu. Çünkü ameliyat süresinin kısa ve kolayca takılıyor. Bu ameliyat esnasında ya mide delinip Kaçak olacak ya da akciğer embolisi olacak ki hastanın hayatı tehlikeye girsin.

AMELİYAT OLANLAR NE DİYOR?

-  Neval Baydemir: 2 yıl önce bu operasyonu geçirdim. 148 kiloyla ameliyata girdim. Ameliyattan sonraki süreçte 80 kilo verdim. Ameliyattan sonra hızlı bir şekilde kilo vermeye başlayınca sarkmalar oluştu ve birçok estetik operasyon geçirdim.

-  Levent İri: Ailemde şeker hastalığı olduğu için 2 yıl önce bu ameliyatı oldum. 160 kilodan 74’e düştüm. Ameliyattan sonra 6 ay işimi bıraktım, bu sürede spor ve diyet yaptım


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR