Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KAR KÖRLÜĞÜ DEYİP GEÇME
KAR KÖRLÜĞÜ DEYİP GEÇME
Türkiye’yi etkisi altına almaya hazırlanan kar öncesi uzmanlar kar körlüğüne karşı uyarıyor.
17 Ocak 2016, 17:09

 

Türkiye’yi etkisi altına almaya hazırlanan kar öncesi uzmanlar kar körlüğüne karşı uyarıyor.

Güneşten gelen ultraviyole ışınlarının karlı ve buzlu zeminlerden yansıyarak göze zarar verdiğine dikkat çeken Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Ebru Toprak Ün “Güneş gözlüğü ya da koruyucu gözlük kullanmadan uzun süre karlı ve buzlu zeminlere bakmak korneada güneş yanığı oluşturarak kar körlüğüne sebep olabiliyor. Bu nedenle göz sağlığını tehlikeye atmamak için kış mevsiminde de güneş gözlüğü kullanmaya özen gösterilmeli” tavsiyesinde bulunuyor.

Soğuk hava dalgasıyla birlikte Türkiye’yi etkisi altına almaya hazırlanan kar, göz sağlığı için tehlike oluşturabiliyor. Özellikle karlı ve buzlu zeminlerden yansıyan ışınlara uzun süre korunmasız olarak maruz kalmanın kar körlüğüne davetiye çıkardığını vurgulayan Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Ebru Toprak Ün “Gözde ağrı, batma, yanma, aşırı sulanma, ışıktan rahatsızlık duyma ve görme bozukluğu gibi şikâyetlere neden olan fotokeratit ya da bilinen diğer ismiyle kar körlüğü, kornea tabakasında oluşan güneş yanığı olarak da biliniyor. Karla kaplı alanlarda uzun süre yürüyen, araç kullanan ya da kış sporlarıyla ilgilenen kişilerde sık karşılan kar körlüğüne, aynı zamanda parlak yapay ışık kaynağı olan solaryum ve fotoğraf makinesi ışıkları da sebep olabiliyor” diyor. Deniz seviyesinden yükseldikçe ultraviyole ışınlarının etkisi arttığı için kayak merkezlerinde çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Ebru Toprak Ün, göz sağlığı için kış mevsiminde de güneş gözlüğü kullanmanın önemli olduğunu belirtiyor.image

Gözde kum tanesi varmış hissi yaratıyor

Kar körlüğünün gözde kuruluk hissiyle ilk belirtilerini verdiğini söyleyen Op. Dr. Ebru Toprak Ün “Kar körlüğü ile birlikte göz 8 ila 12 saat içerisinde ışığa karşı aşırı hassasiyet göstermeye başlar. Bu hassasiyet zaman ilerledikçe kişinin gözünün içerisinde kum tanesi varmış hissi yaratır ve gözlerde sürekli sulanmayla birlikte devam eder” diyor. Kar körlüğünün yoğun hasar yaratmadığı vakalarda şikâyetlerin birkaç gün içerisinde geçtiğini belirten Op. Dr. Ebru Toprak Ün, tedavi edilmediği takdirde gözde yarattığı ağrıların rahatsız edici boyutlara ulaşabileceğine dikkat çekerek “ Kar körlüğüne dair belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka bir göz hekimine başvurularak gözde oluşan hasar tespit edilmeli ve geç kalmadan tedaviye başlanmalıdır” diyor.

Nadiren de olsa kalıcı hasar oluşturabilir!

Kar körlüğünün neden olduğu ağrı ve batma hissinin yanı sıra gözün makula adı verilen görme noktasını ve ışığa duyarlı görme hücrelerini de etkilediğini söyleyen Op. Dr. Ebru Toprak Ün, bu durumun renk kontrastının kaybolmasına ve çevrenin sadece beyaz renk olarak görülmesine neden olduğunu belirtiyor. Etkilenme süresinin kar yoğunluğuna ve ortamda geçirilen süreyle doğrudan ilişki olduğunu vurgulayan Op. Dr. Ebru Toprak Ün “Kar körlüğü genelde geçici şikâyetlerle ortaya çıkmakla birlikte, nadiren de olsa ışınlara aşırı maruz kalınması sebebiyle görme noktasında kalıcı hasarlar oluşabilir” diyor.

Gözleri ovuşturmaktan uzak durun!

Kar körlüğü tedavisinde oluşan kuruluk sebebiyle yoğun gözyaşı tedavisi uygulandığını belirten Op. Dr. Ebru Toprak Ün “ Kar körlüğünde göz pansumanla kapatılabilir ya da göz kapaklarının üzerine soğuk kompres uygulanabilir. Ancak gözleri ovuşturmaktan kesinlikle uzak durulmalıdır. Hastalık nedeniyle gözde oluşan kuruluk, göz kapağı ve gözün birbirine aşırı sürtünmesi sonucu hafiften ağıra doğru değişebilen tahriş bulgularına ve gözün kornea ile konjonktiva gibi yüzeysel dokularına hasar verebilir” uyarısında bulunuyor.

Koyu renklere bakın

Kar körlüğüne karşı alınacak en etkin önlemin koruyucu özelliği olan ultraviyole gözlük kullanmak olduğunu belirten Op. Dr. Ebru Toprak Ün “Gözlük olmadığı zamanlarda ise gözün karla temas etmesini önlemek için mümkün olduğunca koyu renklere bakılabilir” tavsiyesinde bulunuyor. Sarı nokta, göz kuruluğu ve göz alerjisi olan hastalarla birlikte açık renk gözlü olanların kardan çok daha çabuk etkilenebileceğine dikkat çeken Op. Dr. Ebru Toprak Ün bu kişilerin özellikle soğuk havalarda gözyaşı tedavilerini ihmal etmemeleri gerektiğinin altını çiziyor.

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR