Güzel ülkemiz için yazıyoruz - ÜLKER TÜM HİSSELERİNİ DEVRETTİ Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/sanat-amp-magazin-/31803/ulker-tum-hisselerini-devretti

 

ÜLKER TÜM HİSSELERİNİ DEVRETTİ
ÜLKER TÜM HİSSELERİNİ DEVRETTİ
Yıldız Holding, elinde bulunan Ülker paylarının tamamını Londra'da kurduğu yeni şirketi Pladis'e sattı
2 Ocak 2018, 13:38
 
Ülker Grubu, Yıldız Holding tarafından 5 milyar dolar sermaye ile Londra'da kurulan Pladis'e varlıklarını devretmeye devam ediyor. 2016 yılında Ülker Bisküvi'nin yüzde 21'ini Pladis'e devreden Yıldız Holding, yılın son günlerinde yüzde 30 hisseyi yurtdışına transfer etti.
Borsa dışı hisse satışı yöntemiyle yurtdışına yapılan hisse transferi sonrası Ülker Bisküvi'nin en büyük hissedarı Pladis oldu. Pladis yüzde 51 oranında payla şirketin hakim ortağı konumuna geldi. 2016 yılında yapılan devir açıklaması hisselere düşüş olarak yansımıştı. 
Bu arada, Ülker Bisküvi'nin yüzde 49'u halka açık durumda.
 
Pladis Foods Limited imzasıyla KAP'a şu açıklama yapıldı:
''Sermayemizin yüzde 100'üne sahip olan Yıldız Holding A.Ş.'den Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş.'nin ödenmiş sermayesinin yüzde 30'una tekabül eden 102.600.000 adet hissenin 19.50 lira hisse fiyatından, toplam 2.000.700.000 lira karşılığında Borsa dışında alım işlemi 29/12/2017 tarihinde gerçekleştirilmiştir.''
 
KOZA GRUBU DA LONDRA'DA ŞİRKET KURMUŞTU
 
Halka açık Koza Grubu'nda da FETÖ'cü patron Akın İpek, firar etmeden önce Londra'da şirket kurmuş ve parayı Türkiye'den İngiltere'ye transfer etmişti. Daha sonra Türkiye halka açık şirketin kaynaklarını aktarmak yoluyla Londra'da kurulan şirkete el koymak istemiş ancak başaramamıştı. Londra yüksek mahkemesi, Koza Grubu’nun İngiltere’deki şirketleri üzerinde Türk kayyumların yetkili olmadığı yönünde karar almıştı.
 
ÇAĞRI YA DA AYRILMA HAKKI DOĞAR MI?
 
Pladis her ne kadar Yıldız Holding'in yüzde 100'üne sahip olduğu bir şirket olsa da Ülker Bisküvi'nin hakim ortağının Londra merkezli olması kafalarda yeni soru işaretlerine neden oldu. Özellikle de Türk kanun ve kararlarının tanınmadığı bir ülkede kurulan şirketin halka açık şirkette hakim ortak konumuna gelmesi ayrılma hakkı ya da çağrı hakkı doğrurur mu sorusunu gündeme taşıdı.
 
Sermayesi 342 milyon, özsermayesi 1.8 milyar olan şirkette 2 milyar lira değerinde hisse satışının önemli nitelikli işlemler kapsamında değerlendirilebileceği görüşü de dile getiriliyor. 
 
YILDIZ HOLDİNG: ÜLKER A.Ş’NİN SAHİBİ DEĞİŞMEDİ
 
Haberimiz üzerine Yıldız Holding bir açıklama gönderdi. Açıklama şöyle:  
 
“Haberinizde belirttiğiniz üzere 5 milyar dolar olarak belirtilen rakam pladis’in sermayesi değil 2016 yılı cirosudur. (5.2 milyar dolar) Yine aynı haberde Ülker Bisküvi’nin yüzde 49 olarak belirtilen halka açıklık oranı yüzde 41,52’dir.
 
Aynı haberin son bölümünde yer alan “çağrı ya da ayrılma hakkı doğar mı?” ve “sermayesi  342 milyon, özsermayesi 1.8 milyar olan şirkette, 2 milyar lira değerinde hisse satışının önemli nitelikli işlemler kapsamında değerlendirilebileceği görüşü de dile getiriliyor” iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kurulu kanun ve tebliğ düzenlemeleri açık ve nettir. İşlem “önemli nitelikteki işlemlere ilişkin ortak esaslar ve ayrılma hakkı tebliği” ve “pay alım teklifi tebliği” kapsamlarına girmemektedir.
 
Zira pladis %100 tamamen Yıldız Holding’indir. Halka açık Ülker A.Ş’nin sahibi değişmemiştir ve nihayetinde Türk şirketidir.”