Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MÜBADELE ANISINA '' İKİ YAKA BİR AŞK ''
MÜBADELE ANISINA '' İKİ YAKA BİR AŞK ''
Senaryosunu Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun yazdığı ve yönettiği, Lozan mübadelesini konu alan "İki Yaka Büyük Aşk" Büyükçekmece Atatürk Kültür merkezinde oyuncuların ve  Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün katıldığı gösterimle izleyicilerle buluştu.
1 Mart 2018, 18:15


Senaryosunu Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun yazdığı ve yönettiği, Lozan mübadelesini konu alan "İki Yaka Büyük Aşk" Büyükçekmece Atatürk Kültür merkezinde oyuncuların ve  Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün katıldığı gösterimle izleyicilerle buluştu.

image

Başrolleri  Selda Alkor ve Sezai Aydın’ın paylaştığı ‘’ Lozan Mübadele Anlaşması’’ gereği zorunlu göçü anlatan film, ilgiyle izlendi 

"İki Yaka Yarım Aşk adlı kısa film Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi’nde gösterime sunuldu.

1923 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Mübadele Anlaşması gereğince o dönemde yaşananların insanların yaşamlarındaki etkilerini anlatan filme, göçmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı Büyükçekmece’de büyük ilgi gösterildi.

image

Büyükçekmece Belediyesi, kültür ve sanat etkinlikleri çerçevesinde “İki Yaka Yarım Aşk” Filmin gösterimini Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, filmin başrolünü paylaşan Selda Alkor ve Sezai Aydın ile birlikte izledi ve film ekibine plaketler verdi..

Göçün oluşturduğu ağır travma

Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği film, küçük bir çocuğun dünyasından göçün oluşturduğu ağır travmayı anlatıyor. 1923 tarihinde Lozan’da Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan “Mübadele Sözleşmesi” sonucunda her ülkede yaşanan zorunlu göçün acılarını, insan yaşamındaki tahribatı anlatan “İki Yaka Yarım Aşk” filminde başrolleri Selda Alkor, Sezai Aydın, Deniz Doğa Tegün, Zafer Kayaokay, Aylin Kumbaracıoğlu, Yağmur Damcıoğlu, Selin Üşar ve İbrahim Raci Öksüz paylaşıyor.

image

Göç, yabancılık ve hasret
Senarist ve yönetmen Nurdan Tümbek Tekeoğlu, filmde küçük bir çocuğun dünyasından göçün oluşturduğu travmaya dikkat çektiğini belirterek; "Göç, göçmen, muhacir, yabancılık, hasretlik... İnsan, çocukluğunda bu kelimelerin ne anlama geldiğini pek bilemez. Büyüdükçe, kabuk bağlamış bir yaramızın kanamaya başladığını hissederiz. Üçüncü nesil biz mübadil torunları, bu duyguları en çok hissettiğimiz yaşlardayız. Yıllarca anneannemden ve annemden mübadil hikayeleri dinledim. Çok zor koşullarda hayata tutunmalarını, başka ellerde yeni bir hayat kurmalarını hep takdir etmişimdir. Yıllarca bana anlatılanları, başkalarına resimleyerek anlatma ihtiyacı hissettim” ifadelerini kullandı.

Başkanı Dr. Hasan Akgün, "Mübadele bir gerçektir. O zamana göre olması gerekiyordu.

Dünya siyasi tarihinde yerini almamış iki ulus devlet doğuyor. Bir tanesinin adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bir tanesinin adı Yunanistan Cumhuriyeti. Bu iki ulus devletin doğmasına neden olan bir büyük savaşın sonunda mezarını, aşkını, tarlasını, ineğini burada bırakıp oraya gidenler, orada bırakıp buraya gelenler büyük bir dramın parçalarıdır. Tabi o günkü şartlarda olması gerekiyordu. Bugünkü şartlarda olmazdı. Eğer mübadele olmasaydı hem Türkiye hem de Yunanistan şu anda olduğundan çok daha güçlü bir ülke olacaktı. İkisi de hata yapmıştır’’ dedi.

image

“Ne zaman toprağın altındaki petrol biterse, o zaman savaş ve göç biter”

 Belediye Başkanı Dr. Akgün bugün Suriye’de yaşanan durumun daha zor olduğunu ifade ederek, ‘’Şu anda Suriye halkının yaşamış olduğu göç sonu bilinmediği için bizim mübadeleden çok daha zor bir göçtür. Mübadelenin sonu biliniyor. Her iki devlet onlara karşılıklı imkan sağlamıştır. Yer vermiştir. Ege Denizi cesetlerle dolu. İşte bu göçün bir sonucudur. Daha çok devam eder. Dünya durduğu müddetçe Ortadoğu’daki savaş bitmez. Ne zaman toprağın altındaki petrol biterse, o zaman savaş ve göç biter’’ dedi.

MÜBADELE NEDİR İYİ ANLAŞILMALI

‘Mübadil olmak zor iş’ Mübadillerin kendilerine yeniden bir dünya kurmaya çalıştıklarını belirten usta sanatçı Selda Alkor; "Benim için mübadele Lozan Mübadelesi diye geçerdi. Öyle düşünürdüm. Halbuki mübadele ne kadar güç bir olaymış. Aslında ben de bir muhacirim. Ben de bir Çerkez’im. Bu acıyı yaşayan atalarımız var. Daha sonra gelip kendilerine göre ağacı tekrar ekip kök salmasını temin etmeye çalışmışlar. Çiçeklerini ekmişler belki tekrardan çiçek verir diye. Kendilerine yeni bir dünya kurmuşlar. O dünyada yeni nesiller doğmuş, büyümüş. Ama hepsinin kalbinin bir köşesinde bir özlem varmış ‘’Ah ah bizim memleket çok güzeldi’’ diye. Bunu hep söylemişler. Kitaplarında söylemişler, hikayelerinde anlatmışlar. Velhasıl mübadil olmak zor iş’’ diye konuştu

image

MÜBADELE SANCISI ONYILLARCA SÜRDÜ

Ülke nüfuslarının azınlıkta kalan kısmının karşılıklı olarak yer değiştirdiği "zorunlu" bir göç türü olan mübadeleye en iyi örnek, Türk-Yunan Mübadelesi'dir. 30 Ocak 1923 yılında imzalanan anlaşmayla yaklaşık 400 bin Türk, Yunanistan'dan Türkiye'ye getirilmiş, yaklaşık 150 bin Rum da Yunanistan'a da göç etmişti. Yüzbinlerce insanın yaşamını derinden etkileyen ve her iki taraftan pek çok ailede travmalara yol açan mübadele öyküleri, kuşaklar boyunca hiç unutulmadı.
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR