Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AHMET ÖZHAN TARİKAT LİDERİ OLDU
AHMET ÖZHAN TARİKAT LİDERİ OLDU
Eski Yeşilçam yıldızı, ses sanatçısı Ahmet Özhan, eylül ayında hayatını kaybeden Ömer Tuğrul İnançer’in yerine Cerrahi tarikatının yeni postnişini (şeyhi) oldu. Bu görevi nedeniyle birçok kişi şaşkınlığını ifade etti ancak Özhan’ın Cerrahi tarikatının üst düzey isimlerinden biri olduğu uzun yıllardır biliniyordu.
26 Eylül 2022, 19:30
 
Ses dergisinin yarışmasıyla tanındı, 70'li yıllarda Yeşilçam'ın gözdelerinden, Türk sanat ve tasavvuf müziğinin en önemli yorumcularından biriydi Ahmet Özhan. Özhan İstanbul merkezli "ünlülerin tarikatı" olarak bilinen Cerrahi tarikatının yeni şeyhi oldu.
 
Eski Yeşilçam yıldızı, ses sanatçısı Ahmet Özhan, eylül ayında hayatını kaybeden Ömer Tuğrul İnançer’in yerine Cerrahi tarikatının yeni postnişini (şeyhi) oldu. Bu görevi nedeniyle birçok kişi şaşkınlığını ifade etti ancak Özhan’ın Cerrahi tarikatının üst düzey isimlerinden biri olduğu uzun yıllardır biliniyordu.
 
Ancak Ahmet Özhan’ın tarikat şeyhi olması hatırı sayılır bir şaşkınlığa neden oldu. “Özhantarikat lideri oldu” haberlerinin altındaki sosyal medya paylaşımlarda yorumlarda görmek mümkün. Hayal kırıklığına uğradığını söyleyen de var, kendine de “yeni bir kariyer” hedefi koyan da.
 
17 yaşından beri Cerrahi tarikatına mensup olan Özhan, Ömer Tuğrul İnançer’in olmadığı günlerde meşkleri yönetiyordu. İnançer ile 17 yaşındayken Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde tanışan Ahmet Özhan bir röportajında, ilk andan itibaren ‘Hakk’a göçeceği zamana kadar’ hiç ayrılmadıklarını ifade etmişti.image
 
Peki Ahmet Özhan kimdir? Hakkında neler biliniyor? Yeşilçam’dan, sahnelerin tozundan, iş adamlarının, sinemacıların, sanatçıların tercih ettiği bir tarikatın liderliğine giden yolda Ahmet Özhan neler yaşadı? Özhan’ın kamuoyuna yansıyan hayatındaki öne çıkan olaylar nelerdi? Hatırlayalım.
 
AHMET ÖZHAN KİMDİR?
26 Ağustos 1950’de Urfa’da doğan Ahmet Özhan, 1960’lı yılların sonlarında İstanbul Belediye Konservatuvarı ve Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde müzik eğitimini tamamladı. Özhan’ın ilk profesyonel sahne deneyimi ise 1968 yılında Bebek Belediye Gazinosu’nda oldu.
Özhan 1970’li ve 1980’li yılların popüler Türk müziği yorumcusu olarak tanındı. İlerleyen yıllarda plak çalışmalarının yanı sıra, sinema filmleri, televizyon dizileri ve konserleri, radyo çalışmaları ile çeşitli televizyon kanallarının müzik programlarında solist ve sunucu olarak görev aldı. Birçok 45’lik, plak, kaset ve CD çalışmaları bulunan Ahmet Özhan, popüler ve klasik Türk müziğinin yanı sıra, 80’li yılların başından itibaren tasavvuf müziği çalışmalarına yöneldi.
 
1981-1991 yılları arasında TRT İstanbul Radyosu’nda ses sanatçısı olarak görev yapan Ahmet Özhan, 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nun kuruluşunda yer aldı. 1998 yılında “devlet sanatçısı” unvanı alan Özhan, Mevlâna’yı anmak için Konya’da düzenlenen Şeb-i Aruz törenlerine de konuk sanatçı olarak katılıyor.
    image
 
SES DERGİSİNİN YARIŞMASINDA SEÇİLDİ
Ahmet Özhan, 70’li yılların ünlü cemiyet dergisi Ses’in düzenlediği “yılın sanatçıları” yarışmasında birinci olmuştu. Derginin okurları tarafından seçilen listede Tarık Akan, Nilüfer, Muazzez Abacı, İlhan İrem ve Perihan Savaş gibi sonraki dönemlere damga vuracak isimler de yer almıştı. Ses dergisi, 8 Mayıs 1976 tarihli kapağını Özhan’a ayırarak, sanatçının “önünün açık” olduğunu okurlarına duyurmuştu.
 
Ses Dergisi 8 Mayıs 1976 sayısı kapağı.
Ahmet Özhan, ses sanatçılığının yanısıra Yeşilçam sinemasının da aranan yıldızlarından biriydi. Uzun boyu, renkli gözleri ve yakışıklılığıyla Özhan 70’li ve 80’li yıllarda birçok film ve dizide rol aldı. Özhan rol aldığı filmlerde, genellikle romantik karakterlere hayat verdi.
 
Ahmet Özhan’ın rol aldığı filmler, yıllara göre şöyle: Çocuğumu İstiyorum, Bak Yeşil Yeşil, Küçük Bey, Çaresiz, Gönülden Gönüle ve Sözün Bittiği yer.
Ahmet Özhan’ın oynadığı diziler ise yıllara göre şöyle sıralanıyor: Hacı Arif Bey, Aliş ile Zeynep, Hafız Yusuf Efendi ve Tövbeler Olsun.
 
OLAYLI BOŞANMASI… 
Ahmet Özhan, Hatice Özhan ile olan evliliğinden Özgül ve Özcan isimlerinde iki çocuğu var. Özhan 2013 yılında ise Filiz Akbulut’la evlendi. Ancak bu evliliği, kamuoyuna yansıdığı kadarıyla “olaylı” olmuştu. Özhan, 1985’te ünlü sinema oyuncusu Hale Soygazi’den boşandıktan sonra 1986’da Hatice Özhan’la evlendi.
 
image
 
GÜLEN’İN ŞİİRİNDEN BESTELENMİŞ “HÜZÜNLÜ GURBET” ŞARKISINI OKUDU
Ahmet Özhan, Türkiye’de Gülen cemaatinin dünya çapındaki organizasyonu Türkçe Olimpiyatları’na pek çok kez katılan, konuşma yapan, şarkı söyleyen ve de derece yapan farklı ülkelerden öğrencilere ödüllerini veren bir isim. Özhan’ın daha sonraki yıllarda “başını ağrıtan” bir özelliği daha var: Fethullah Gülen tarafından yazılan “Hüzünlü Gurbet” şiirini başta TRT olmak üzere birçok platformda okumak. Ertuğrul Erkişi’nin şiirden bestelediği şarkı 2005 yılında TRT’de okundu. Ancak bu şarkı nasıl olduysa 2017’de “kazara” TRT’de yayınlanınca olan oldu.
 
AKP’ye yakın kesimler ile ulusalcı kesimler şarkıyı hedef gösterdi
TRT açıklama yapıp, eski kaydın “sehven” yayınlandığını duyurdu, özür de diledi. Böylece bir şiirden bestelenmiş şarkının Türkiye’de “suç unsuru” olabileceğini de başta Ahmet Özhan olmak üzere, birçok kişi daha yakinen anlamış oldu…image
 
“ERDOĞAN’IN SANATÇILARI”NDAN
Ahmet Özhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilişkileriyle de dikkat çekiyor. Erdoğan’ın “kültürel iktidar” çalışmaları kapsamında yaptığı sanatçı buluşmalarının baş müdavimlerinden biri de Ahmet Özhan. Ahmet Özhan; Emel Sayın, Yavuz Bingöl, Kutsi, Murat Dalkılıç, Cengiz Kurtoğlu gibi isimlerle Erdoğan’ın doğum gününü kutlayanlardan biriydi. Ahmet Özhan’ın 2017’de evlenen kızının nikah şahidi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dı.
 
CERRAHİLİK TARİKATI NEDİR, ŞEYHLERİ KİMLERDİR?
Cerrahiler Osmanlı döneminde olduğu gibi “seküler yaşam biçiminin dışlanmadığı, yüksek eğitimli ve elit kesimlerin itibar ettiği bir dini grup” olarak dikkat çekiyor.
 
Cerrahilik, Halvetiyye Tarikatı’nın günümüze ulaşan kollarından biri. Tarikatının kurucusu Nureddin Cerrahi’dir. Günümüzdeki merkezleri ise İstanbul Fatih’e bağlı Karagümrük semtindedir.1703 tarihinde kurulan Cerrahi tarikatının sadrazam, kadı, müderris, asker, imam, hattat, zanaat erbabı, esnaf gibi çeşitli toplum kesimlerine mensup toplam 21 şeyhi olmuştur.
 
Tarikatın, Ahmet Özhan’dan önceki son lideri ise Ömer Tuğrul İnançer’di.
 
Sahne hayatından birçok ünlü ismin tarikata üye olduğu belirtilir. Cerrahi tekkesinin müdavimleri arasında Mazhar Alanson, Gökhan Özoğuz, Kadir Çöpdemir, Sami Özer, Cem Karaca, Ali Taran, Uğur Pektaş, Hasan Kaçan gibi isimlerin bulunduğu basında sıkça yer aldı.Mazhar Alanson verdiği bir röportajda Cerrahi şeyhi Muzaffer Ozak ile tanışmasını hayatındaki iki dönüm noktasından biri olarak tanımlamıştı.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR