Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İMRALI'DA MASA KURULDU
İMRALI'DA MASA KURULDU
HDP’nin İmralı heyetinde yer alan Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.
1 Mayıs 2015, 10:46

 

HDP’nin İmralı heyetinde yer alan Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Çözüm Süreci’nde gelinen son noktayı anlatan Önder, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürece yönelik açıklamalarını eleştirdi.

İKTİDAR BLOĞU BÖLÜNDÜ

Erdoğan’ın açıklamalarını ve heyetle görüşmeleri gerçekleştiren hükümet temsilcilerinin bu açıklamalara yanıt vermemesini eleştiren Önder, “İktidar bloğu ortadan ikiye bölünmüş durumda. Bir tarafında Cumhurbaşkanı geri tarafında hükümet bunlar da kendi içlerinde birçok parçaya bölünmüş durumdalar” dedi.

“Cumhurbaşkanı, ‘Ortada masa yok, taraf da yok Kürt sorunu da yok’ dediği zaman Sayın Davutoğlu ya da Sayın Akdoğan ya da çözüm kurulunun üyelerinden herhangi birisi çıksın ‘Sayın Cumhurbaşkanı bu mesele öyle değil, biz de muhahaplarımızla böyle mutabık kalmadık’ desinler diye bekledik” diyen Önder şöyle devam etti:

“Onun yerine bize ‘Ya bu siyasettir, seçim öncesidir’ dendi. Benzeri sığ yaklaşımlar yapıldı. Siyaset eşittir riyakârlık değildir. Siyaset eşittir erdemsizlik hiç değildir. En genel en basit ahlak anlayışı söylediklerinizde bir tutarlılık ve ciddiyet olmasını öngörür. Karşımızda ikiye bölünmüş iktidar bloğu var. Biz bunun içerisinden bir barış çıkarmaya çalışıyoruz.”

BAŞKA MASA DEVREYE GİRER

“Masa var, o masada hükümet ile biz birçok mutabakat gerçekleştirdik ve ülke çökmedi, çökmez de. Şimdi siz bu masayı itibarsızlaştırırsanız ya da Cumhurbaşkanı’nın yaptığı gibi tekmelerseniz, devirirseniz, başka bir masa devreye girer, o masa da Genelkurmay Harekat Dairesi’nin, üzerinde bölgenin haritaları işaretli harekat masaları olur” ifadelerini kullanan Önder şunları söyledi:

“Bunun faturasını ne biz, ne siyasiler, ne devlet, ne halk, kimse ödeyemez. Yol yakınken seçim ve oy hesaplarıyla girilen bu dar anlayıştan bir önce çıkılmalıdır.”

İMRALI'DA YENİ MASA YAPILDI

Erdoğan’ın, “Karşı karşıya oturulan bir masa olması devletin çöktüğü anlamına gelir” açıklamasını hatırlatan HDP’li Önder şunları söyledi:  “Sayın Cumhurbaşkanı ‘Ortada masa yok, taraf yok’ diyor. Bu kesinlikle doğru değil. En azından (oturdukları masayı göstererek) bu toplantıyı yaptığımız masa büyüklüğünde bir masa yapıldı İmralı’da.

SÜREÇ HÜKMÜNÜ YİTİRDİ

Bu masa, izleme komisyonu ve devlet heyetinin genişletilerek, bizim heyetimize deeklemeler yapılarak bu meseleyi Dolmabahçe mutabakatında hükümetle mutabık kaldığımız konuları konuşmak ve sonuca vardırmak için yapıldı. Ortada bir masa var fakat koltukları boş. Bu yöntem gerek ciddiyet anlamında gerek Sayın Cumhurbaşkanı’nın yürüttüğü itibarsızlaştırma anlamında, hükümetin de buna sahip çıkmamasıyla an itibariyle hükmünü yitirmiştir. Sorun çözücü bir mekanizma olma hüviyetini kaybetmiştir.

ÖCALAN’A YASAL STATÜ TALEBİ

Biz bu üçüncü göz ya da izleme komisyonu, adına ne derseniz deyin, bu isimler üzerinde hükümetle mutabık kalmıştık. Sayın Cumhurbaşkanı bunu ihanetle, devletin çökmesiyle eş anlama oturttu.”

Toplantıyı aynı zamanda Abdullah Öcalan’ın adına yaptıklarını belirten Önder, "Öcalan’ın statüsünün fonksiyonunun yasal çerçeveye ya da hükümet tarafından kamuoyuna deklere edilmesine ihtiyaç varr. Görüşmeci ve resmi muhatap olduğu belirlenmeli" dedi.

İLLEGAL FAALİYETLERİNİ SIRALADI

Önder,  esir alınan askerler ile Lice’de alıkonulan iki uzman çavuşun kurtarılması ve Süleyman Şah Operasyonu’nda yaptıklarını en iyi hükümetin ve Genelkurmay’ın bildiğini ifade etti. Önder, “Evet, bunlar bizim görevimiz olmayan, illegal faaliyetler. Biz bunları yaptık” dedi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR