Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KESTİĞİMİZ AĞAÇLARI DİKERİZ
KESTİĞİMİZ AĞAÇLARI DİKERİZ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Yeşil Yol'da kesilen ağaçların fazla bir kıymeti harbiyesi yok,yenilerini dikeriz
26 Temmuz 2015, 07:56

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da gazetecilere değerlendirme yaptığı toplantıda Karadeniz yaylalarını birleştirmeyi amaçlayan Yeşil Yol Projesi'ne ilişkin açıklamalar yaptı.

Projeyi desteklediğini ve yola karşı yapılan tepkileri haksız bulduğunu anlatan Eroğlu, "Bu yol kalkınma projesinin küçük bir parçası. Maksadımız yayla turizmini artırıp oraya gelir temin etmek. Orada kesilen ağaçların fazla bir kıymeti harbiyesi yok arkadaşlar. Bakın, kesilen ağaçların yüz katını dikeriz.

Orada esasen buna karşı çıkanlar kimler biliyor musunuz? Orada bir takım yaylalara evler inşa etmiş insanlar... Burayı kontrol edilmesin... Çünkü yol olmayınca kontrol edilemiyor.. Ama artık kontrol edeceğiz." dedi.

Eroğlu, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nde düzenlediği 'Çölleşme İle Mücadele ve Ağaçlandırma Çalışmaları Değerlendirme Toplantısı'nda açılamalarda bulundu. Dünya'da ormanlık alanların azaldığına ve Türkiye'nin de genel olarak bu riski taşıdığına işaret eden Eroğlu, bakanlığı döneminde yapılan çalışmalarla hem erozyonla mücadelede hem de ağaçlandırma çalışmaları ile buna karşı durmaya çalıştıklarını belirtti.

Erozyon sonucu kaybolan toprak miktarının yaptıkları çalışmalarla azaltıldığını söyleyen Eroğlu, "500 milyon ton olan toprak kaybını yaklaşık üçte bir oranına indirerek 167 milyon ton civarına indirdik. Bu da zaten bütün dünyanın dikkatini çekti. Biz çok planlı çalışıyoruz. Orman teşkilatı 28 tane eylem planı ile değişik bir çalışma yapıyor." dedi.

image

'KESİLEN AĞAÇLARIN FAZLA BİR KIYMETİ HARBİYESİ YOK'

Karadeniz yaylalarını birleştirmek için projelendirilen ve 'Yeşil Yol' olarak adlandırılan çalışmaya ilişkin eleştirilere değinen Eroğlu, tepkilere katılmadığını, tepki gösterenlerin de o bölgede oturmadığını savundu. Bölgedeki turizm potansiyelinin kullanılması için proje yürütüldüğünü anlatan Eroğlu, "Biz şunu düşündük. Burada dünyada doğa turizmi, dağ turizmi gelişiyor. Burayı kalkındırmak için herhalde fabrika kuracak halimiz yok. DOKAP adayla Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi, turizm öncelikli bir kalkınma projesi çalışıldı. Hatta biz de öncülük yaptık. Bakanlıklar ve bölge milletvekilleri hatta biz bunu sınırlı tutacaktık ama dediler de Samsun'dan Artvin'e kadar olan bölgeyi kapsasın. Biz her yerde yol açıyoruz, yolsuz medeniyet olmaz. Buralara ulaşacak yol yok.

Dolayısıyla Karadeniz'deki yaylaları birleştirmek amacıyla Yeşil Yol adıyla bir proje yapılıyor. Bu yol kalkınma projesinin küçük bir parçası. Maksadımız yayla turizmini artırıp oraya gelir temin etmek. Orada kesilen ağaçların fazla bir kıymeti harbiyesi yok arkadaşlar. Bakın, kesilen ağaçların yüz katını dikeriz. Orada esasen buna karşı çıkanlar kimler biliyor musunuz? Orada bir takım yaylalara evler inşa etmiş insanlar...Burayı kontrol edilmesin... Çünkü yol olmayınca kontrol edilemiyor.. Ama artık kontrol edeceğiz. Kusura bakmasınlar. Orada birileri çıkıyor, gaza geliyor. Neticede yol açılır tahrip etmez. Tahrip etmemesi için gereken tedbirleri aldık. Yolun yüzde 85'i ormanın dışında ve kesilen bir ağaç da yok. İkincisi mevcut olan yolları sadece genişletiyoruz. Oraya medeniyet gitmeyecek mi? Turist gelmesin mi, kalkınma olmasın mı? dedi.

image

ÇAMLAR ASIRLIKTI

Öte yandan Meydan Gazetesi'ndeki habere göre, Çamlıhemşin'e bağlı Murat Köyü Muhtarı Lütfü Sezgin Yeşil Yol Projesi'nde katledilen ağaçlarla ilgili olarak “Ağaçlar yol için geçtiğimiz sonbaharda kesilmişti. Kesilen ağaçların 100-150 yıllık olduğunu düşünüyoruz. Çam ağacının bu kadar büyümesi yıllar arıyor. Orman Genel Müdürlüğü'nün bu proje için 30-40 metreküp dolayında ağacı ihale yaptığı da kayıtlarda mevcut.” olduğunu ifade etmişti.

ÇOK KIYMETLİ AĞAÇLAR

TEMA Vakfı Rize Şube Temsilcisi Nevzat Özer ise kesilen ağaçların yüksek dağ orman ekosistemi içerisinde bulunan çok değerli ağaçlar olduğuna dikkat çekti.

Özer, “Bu ormanlar kaybedildiğinde yeniden oluşturmak son derece zordur. Yaşama, büyüme gücü zayıftır. Alpin çayırlıklara geçiş kuşağındaki bu ormanlar yaban hayatı için çok uygun doğa koruma alanlarıdır.

Temiz, kaliteli su üretiminin kaynağını oluşturur, düzenler. Hassas ekosistemlerdir, biyolojik değeri çok yüksektir. Bu ormanlar sahip olduğu çok sayıda işlevin yanında belki de en önemlisi erozyon, çığ ve heyelanları önleyen bir özelliğe sahip olmalarıdır. Bu tehlikelerin ilk tutulduğu yerlerdir” ifadelerini kullandı.

KESİLEN AĞAÇLAR İHALEYLE SATILDI

Yeşil Yol projesi kapsamında, Orman Genel Müdürlüğü Avusor, Huser ve Haczane yaylaları arasındaki bağlantı yolunda bulunan ağaçlar için kesim izni vermişti. Bu karar üzerine harekete geçen Fırtına İnisiyatifi grubu ve yöre sakinleri, dava açmıştı. Mahkeme, ağaç kesimleri için ‘yürütmeyi durdurma' kararı vermişti. Ancak mahkeme kararına kadar Avusor, Husor ve Haczane yaylaları bağlantı yolunda yüzlerce çam ağacı kesilmişti. Rize Valisi Ersin Yazıcı, temmuz ayı ortalarında ağaç kesilmediğini açıklamış, “Eğer bir tane ağaca zarar verilmişse, doğaya zarar verilmişse, doğa tahrip edilmişse lütfen göstersinler. Böyle bir tahribat söz konusu ise devlet gereğini yapar” demişti  

Orhan Fırat -CİHAN


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR