Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SULTAN ANAYASASI İSTEMİYORUZ
SULTAN ANAYASASI İSTEMİYORUZ
TBMM’de anayasa görüşmeleri devam ederken HDP Grup Başkanveli Ahmet Yıldırım,HDP eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile beraber cezaevinde bulunan ,HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın TBMM Başkanlığına illettiği mesajı okudu.
9 Ocak 2017, 20:58
 
Meclis Genel Kurul’da anayasa değişikliği ile ilgili olarak konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, hükümete yüklendi. Değişikliğin özgürlükleri kısıtladığını savunan Beştaş, şunları söyledi:
 
"AKP’li olmayan ve desteklemeyen anayasa değişikliğini özgürlük tanınmamaktadır. AKP’li olmayan herkes bir sabah kalktığında terörist olabilir. Yakında referandumda. Eğer geçerse, ki temennimiz geçmemesi, ‘anayasa değişikliğini konuşmak yasak’ diye bir KHK çıksa herhalde kimse şaşırmayacak. O kadar çok keyfi uygulamalar var ki. Bu metinde halk, 80 milyon yurttaş, kadınlar, çocuklar, Kürt halkı, farklı inançlar yok. 1982 anayasası için erkek- Türk- Sünni bir anayasa deniyordu. Bunun üstüne ‘erkek bir sultan’ ekleniyor sadece, değişen bir şey yok. 
 
image
 
Buna ‘Bir Türk anayasası’ diyenlere karşı seslenmek istiyorum; Kendi dillerini, kimliklerini reddeden böyle bir değişikliğe evet diyebilirler mi? Sadece halklar değil hükümette yok. Başbakan, bakanlar, milletvekilleri yok. Başbakan ve bakanların tüm yetkileri bir kişiye devrediliyor. Bu metin işkencedir. İşkencenin devamı demektir. Farklı inanç gruplarına yönelik, ölüm anlamına gelmektedir. Bu, ‘Varlığım Cumhurbaşkanı’na armağan olsun anayasası’. Biz HDP olarak sadece varlığımızı, halklarımızın ve çocuklarımızın geleceğine armağan edebiliriz.” dedi.
 
Anayasa görüşmeleri devam ederken HDP grubu, tutuklu Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın mesajını okudu.

TBMM’de anayasa görüşmeleri devam ederken HDP Grup Başkanveli Ahmet Yıldırım,HDP eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile beraber cezaevinde bulunan ,HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın TBMM Başkanlığına illettiği mesajı okudu.

Toplantı eksik katılımla yapıldığına dikkat çeken Yıldırım’ın okuduğu mesajda milletvekilleri tutukluyken yapılan anayasanın meşruiyetinin sorgulanacağı ifade edildi.

image

Demirtaş’ın ilettiği mesajın tamamı şöyle:

“Ülkemizin geleceğini çok yakından ilgilendiren tarihi önemde Anayasa değişikliği teklifi bugün itibariyle Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacaktır. Görüşmelerin sonucunda Parlamento’nun ne yönde karar vereceğini hep birlikte göreceğiz.

Ancak Parlamento’nun 11 üyesi hukuk dışı yollarla siyaseten ‘rehin’ alınmışken, bizlerin Parlamento’da görüşlerimizi ifade etme ve Anayasa değişikliği oylamasında oy kullanma hakkımız fiilen gasp edilmişken yapılacak bu görüşme ve oylamalar daha başından itibaren tartışmalı, hukuka aykırı ve meşruiyeti tartışmalı olacaktır.

Siyasi görüşlerimizi içeren ve TBMM adresine gönderdiğimiz mektuplar önce Adalet Bakanlığına fakslanmakta ve bakanlığın gizli talimatı ile mektuplarımıza yasa dışı bir şekilde el konulmaktadır.

Tutuklanmış olmamız yasama ve denetleme yetkilerimizin hiçbir şekilde kısıtlanmasına yol açamaz. Yetki, hak ve sorumluluklarımız açısından Parlamento’daki diğer milletvekillerinden en küçük bir farkımız yoktur.

 

Bu çerçevede, Anayasa değişikliği görüşmelerinde benim ve tutuklu bulunan diğer 10 milletvekili arkadaşımın her oylamada gizli oy kullanma hakkı vardır. Başkanlığımızın bizlerin Anayasa değişikliğinin her oylamasında gizli oy kullanabilmesi için gerekli tedbirleri almasını ve bunu sağlayacak imkanları yaratmadan oylamaya geçilmemesini arz ve teklif ederiz. Aksi durum İç Tüzüğe ve Anayasa’ya açıkça aykırılık teşkil edecektir.”

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR