Güzel ülkemiz için yazıyoruz - BÜLENT ECEVİT 11.ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILDI Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/siyaset-haberleri/31497/bulent-ecevit-11olum-yildonumunde-anildi

 

BÜLENT ECEVİT 11.ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILDI
BÜLENT ECEVİT 11.ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILDI
Bülent Ecevit, ölümünün 11.yılında mezarı başında törenle anıldı. Törene, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka ve partililer katıldı.
6 Kasım 2017, 16:19

 

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, vefatının 11'inci yılında mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Türk siyasetinin 'Karaoğlan'ı Bülent Ecevit'in vefatının 11'inci yılı nedeniyle Devlet Mezarlığı'nda tören düzenlendi. Törene, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka ve DSP ye ve Bülent Ecevit'e gönül veren partililer katıldı. 
 
image
 
Ecevit'in kabrine çelenk ve karanfil bırakılmasının ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, dua okundu.
 
image
 
Rahşan Ecevit de, tören öncesi mezarlığa gelerek eşinin kabrini ziyaret etti.
 
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, törende yaptığı konuşmada, Ecevit'in siyasi yaşamı boyunca vatanın ve milletin varlığı, halkın mutluluğu ve dünyada barış için siyaset yaptığını belirterek, Ecevit'in yetiştirdiği demokratik solcular olarak, geçen 11 yıl içerisinde onun yolundan ve ilkelerinden ayrılmadıklarını, Demokratik Sol Parti'nin yarım asırdır süren bu yolda sonsuza dek var olacağını ifade etti.
 
Aksakal, Ecevit’in Türkiye’nin yetiştirdiği ender, dürüst, yurtsever ve milliyetçi siyasetçilerden biri olduğunu belirterek, “Türkiye ve dünya siyasetinde önemli izler bırakmış olan Ecevit, bugün dahi öğreti ve öngörüleriyle topluma yol göstermeye devam ediyor” dedi
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,Twitter hesabından eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in vefatının 11. yılı dolayısıyla paylaşımda bulundu.
 
‘Karaoğlan’ı özlemle anıyorum’
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından Ecevit’in vefatının 11. yılı dolayısıyla paylaşımda bulundu. Kılıçdaroğlu, “Siyaset yaşamı boyunca halkın ve ülkenin çıkarlarını her şeyin üstünde tutmuş Karaoğlan Bülent Ecevit’i saygı ve özlemle anıyorum” ifadesini kullandı.
 
BÜLENT ECEVİT’İN HAYATI
 
Asıl adıyla Mustafa Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1925 İstanbul doğumludur. 1943-1950 seneleri arası Cumhuriyet Halk Partisi ’nde Kastamonu milletvekili olarak görev yapan Pr. Dr. Fahri Ecevit ve ressam olan Fatma Nazlı’nın oğludur. Robert Koleji’nden 1944 yılında mezun olduktan sonra Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nde çevirmenlik olarak görev yapan Ecevit, 2 yıl sonra Rahşan (Aral) Ecevit ile evlenir. 1946-1950 yılları arasında Londra Elçiliğinin Basın Ataşeliği’nde kâtip olarak çalıştıktan sonra 1950 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nin yayın organı olan Ulus Gazetesi’nde işe başlar.
 
1955 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Karolina eyaletinin Winston-Salem şehrinde, The Journal and Sentinel’de konuk gazeteci olarak çalıştıktan sonra 1957’de Rockefeller Foundation Fellowship Bursu ile yeniden Amerika Birleşik Devletleri’ne gider ve Harvard Üniversitesi’nde sekiz ay sosyal psikoloji ve Orta Doğu tarihi üzerine incelemeler yapar. Forum Dergisi, Milliyet Gazetesi, Özgür İnsan, Arayış gibi dergilerde çeşitli kademelerde çalışır.
 
Yurda döndükten sonra 1957 yılında milletvekili seçilerek aktif siyaset hayatına giriş yapan Bülent Ecevit, 1959’da parti meclisi üyeliğine seçildi ve 1960’tan sonra oluşturulan Kurucu Meclis’te görev aldı.
 
Takvimler 1961 yılını gösterdiğinde Bülent Ecevit bir kez daha milletvekili olarak meclisi girer. 1961 ve 1965 yılları arasında İsmet İnönü başkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinin üçünde de çalışma bakanı olarak görev alır. 
 
image
 
1974′te Milli Selamet Partisi ile koalisyon hükümeti kurarak 8 ay kadar başbakanlık görevini icra eder.Bu iktidar döneminde Kıbrıs Barış harekatını ABD nin tehditlerine rağmen gerçekleştiren emri verdi.20 Temmuz 1974′te Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştirerek Türk askerinin adaya çıkmasını sağlar.
 
image
 
1977'de Cumhuriyet Halk Partisi azınlık hükümetinde yeniden başbakan olur. 
 
Bülent Ecevit 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra gözaltına alınır ve 1982′de de siyasetle uğraşması 10 yıl yasaklanır. 1987′de yapılan halkoylaması sonunda siyasetle uğraşma yasağı kaldırılınca Demokratik Sol Parti genel başkanlığına getirilir.
 
1991 seçimlerinde Zonguldak milletvekili olarak meclise girdi. 1997 yılındaki seçimlerde ANAP ile kısa süreli bir koalisyon hükümeti kurdu.
 
1999’daki seçimlerin ardından 28 Mayıs 1999’da MHP ve ANAP’la koalisyon hükümeti kurarak başbakanlık koltuğuna oturdu. PKK kurucusu teröristbaşı onun iktidarında Kenya'da derdest edilip getirildi.
 
3 Kasım 2002 seçimlerinde DSP barajı aşamayınca aktif siyaseti bırakma kararı aldı.
 
Yücel Özbilgin’in cenazesinde rahatsızlandı ve beyin kanaması geçirdi. Bülent Ecevit, 05 Kasım 2006 yılında vefat etti. Ecevit 81 yaşındaydı.
 
BÜLENT ECEVİT BİRÇOK KEZ SUİKAST VE LİNÇ SALDIRISI İLE KARŞI KARŞIYA KALDI,ABD'DE UĞRADIĞI SİLAHLI SALDIRI DÜNYADA YANKI YAPTI.
 
image
 
Ecevit’e yapılan suikast girişimleri:
 
1-Isparta 27 Eylül 1973:
Ecevit, rakibi Demirel’in memleketi olan Isparta’ya seçim çalışmaları için gitmişti. Geldiği sırada 150 kişilik bir grup Ecevit’e saldırmaya çalıştı. CHP ile alakalı çoğu şey tahrip edildi. Oluşan arbedede bir çok kişi yaralandı. Daha sonra Ecevit, bu saldırı için Adalet Partisi’ni suçladı.
 
2-Gerede 23 Haziran 1975:
Bu sefer Gerede’de önceki olayın bir benzeri yaşandı. Gene eli sopalı 50 kişilik bir grup Ecevit ve CHP görevlilerine saldırmaya çalıştı. Camiiye saklanan CHP milletvekilleri havaya sıkarak kalabalığı korkuttu ve Ecevit’i ordan uzaklaştırdı.
 
image
 
3-New York Waldorf Astoria Oteli Temmuz 1976:
En ünlüsü budur. Ecevit’e yapılan suikast girişimlerinden ABD’de yaşananı tek budur. Tetikçi otelin lobisindeki Ecevit’e silah doğrulttu ve Ecevit’i korumakla yükümlü FBI ajanı tetikçiyi etkisiz hale getirdi ve yaralandı.
 
4-Niksar 26 Nisan 1977:
Türkiye’nin sağ-sol çatışmasının en yoğun olduğu dönemlerden biri. Kısa bir süre önce yaklaşık 100 kişi öldürülmüştü. Ecevit eşiyle Niksar’a geldi. Ve arabalarına silahla ateş açıldı. Polis nedense müdahele etme gereği duymadı. Askeri müdahele sonucu Ecevit kurtarıldı. Ardından Ecevit, MHP’yi ve Adalet Partisi’ni olaylara sebep olmakla suçladı en büyük dayanağı ise ülkü ocaklarına yakınlığıyla bilinen lise müdürlerinin tutuklanmasıydı.
 
5-İzmir Çiğli Havaalanı Mayıs 1977:
Seçim çalışmaları için İzmir’e giden Ecevit’e yaklaşan biri ateş açmış, ancak kurşun arkadaki Mehmet İsvan’a saplanmıştır. Daha sonra kurşunun zehirli olduğu tespit edildi. Silahı ateş eden ise bir polis memuruydu.
Bu silahın özel yapım olduğu ve sadece Özel Harp Dairesinde bulunduğu belirlendi. Söylenene göre Bülent Ecevit’i hedef yapan olay, Kıbrıs Harekatı sonrası Kanada’da bir toplantıdaki Türkiye karşıtı konuşmadan haber edilmesi üzerine yaptığı tehditkar açıklamadır.
Daha sonra Süleyman Demirel suikastte ve 1 Mayıs olaylarında parmağı bulunduğu iddia edildiği komutanları emekliye ayırmıştır.
 
6-Taksim Mitingi 1977:
Süleyman Demirel, Ecevit’e bu mitinge giderse vurulacağı istihbaratını verdi. Ecevit mitinge katılmaya kararlıydı. Sonra Ecevit radyodan halka gelmemesini sadece kendisinin geleceğini söylemiştir. Fakat halk yine de gelmiştir. Polis en geniş güvenlik önlemlerini almış ama sonrasında hiçbir şey olmamıştır.
 
7-Nevşehir 17 haziran 1980:
CHP Nevşehir İl Başkanı Mehmet Zeki Tekiner hain bir suikast sonucu öldürülmüştür. Cenazesinde Ecevit dahil birçok CHP’li yönetici katılmıştır. Cenazede arabayla cenazeye ateş açılmış ve akabinde birkaç kişi yaralanmıştır. Ecevit Kenan Evren’i aramış ve güvenlik ihlalini belirtmiştir.
Olay sonrası birkaç kişi tutuklanmış ve tutuklananlar emrin Abdullah Çatlı’dan geldiğini iddia etmiştir. Olay sırasında Ecevit “Vurun, beni de vurun kalleşIer.” diye bağırmıştır.

Şeffaf Gazete.com