Güzel ülkemiz için yazıyoruz - TBMM İÇİN ADAYLAR BELLİ OLUYOR Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/siyaset-haberleri/31561/tbmm-icin-adaylar-belli-oluyor

 

TBMM İÇİN ADAYLAR BELLİ OLUYOR
TBMM İÇİN ADAYLAR BELLİ OLUYOR
CHP, HDP ve MHP'nin Meclis Başkanı adayları belli oldu. AK Parti'nin Meclis Başkanı adayının bugün ya da yarın açıklanacağı belirtiliyor.
12 Kasım 2017, 21:47
 
AK Parti'nin Meclis Başkanı adayının bugün ya da yarın açıklanacağı belirtiliyor. CHP ve HDP'nin adayları daha önce belirlenmişti. MHP'nin adayı da Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan olarak açıklandı.
 
CHP, HDP ve MHP'nin Meclis Başkanı adayları belli oldu. CHP'den İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP'den Hakkari Milletvekili Selma Irmak, MHP'den ise İstanbul Milletvekili Celal Adan, Meclis Başkanı adayları olarak açıklandı. AK Parti'nin Meclis Başkanı adayı konusunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, MYK toplantısında, kurmaylarına adaylık tercihini Kahraman'ın kendisine bıraktığını söylediği, sonra da Kahraman ile görüştüğü belirtiliyordu. Görüşme öncesinde İsmail Kahraman'ın bir dönem daha Meclis Başkanı olacağı kulislerde konuşuluyordu. Ancak görüşme sonrası tablonun değişebileceği ifade ediliyor.
 
CHP'NİN ADAYI ZEKERİYA TEMİZEL
Seçim süreci yaklaşırken, Meclis Başkanlığı için adaylar da gündeme gelmeye başladı. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un, partilerinin İzmir Milletvekili Zekeriye Temizel'in adaylığı için Başkanlık Divanına başvuracakları açıklandı.
 
HDP'NİN ADAYI SELMA IRMAK
HDP'den yapılan açıklamada da halen cezaevinde bulunan, partilerinin Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın Meclis Başkanlığı için aday gösterileceği duyurulmuştu.
 
GİZLİ OY YAPILACAK
İçtüzük gereği adaylar, mevcut başkanın görev süresinin dolmasından 10 gün önce başlamak üzere, 5 gün içinde Başkanlık Divanına bildirilecek ve TBMM Genel Kurulu seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanacak. Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak, dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak. Meclis başkanlığı seçimi, aday gösterme süresinin bitiminden itibaren 5 gün içinde tamamlanacak. Siyasi parti grupları başkanlık için aday gösteremiyor.
 
SEÇİM NE ZAMAN?
TBMM Başkanlığı için aday olmak isteyenler 5 gün boyunca başvuru yapabilecek. 17-21 Kasım tarihleri arasında seçim yapılacak.