Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MÜLTECİ KAPASİTEMİZ DOLDU
MÜLTECİ KAPASİTEMİZ DOLDU
Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Afgan göçmenlerle ilgili "Bundan sonra Türkiye'nin bir tek mülteci daha alacak kapasitesi yoktur. Herkes Afgan göçünü önlemek için elini taşın altına koymalı" dedi.
2 Eylül 2021, 23:08
 
 
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu.
 
Çelik, Türkiye'ye gelen Afgan göçmenlerle ilgili şunları söyledi:
 
"Bundan sonrasında Türkiye'nin bir tane daha mülteci alacak kapasitesi yoktur. Türkiye üzerine sorumluluk yüklenecek ülke değildir. Özellikle Afganistan üzerinden oluşacak mülteci akınına karşı bu uyarıları yapıyoruz. Herkes Afgan göçünü önlemek için elini taşın altına koymalı."
 
MÜLTECİLERE SAHİP ÇIKMA GÖREVİNİ TEK BAŞINA TÜRKİYE ÜSTLENİYOR
 
Kuşkusuz Türkiye tüm dünyanın gözü önünde insanların katledilmesine göz yumacak bir ülke değildir. Başka ülkeler mültecilerin botlarını şişleyerek, üzerine bomba atarak onları ölüm bölgelerine geri göndermeye çalışıyor. Biz böyle bir devlet değiliz. Bunun yanı sıra tüm dünyanın şunu bilmesi gerekiyor; dünyanın gözü önünde vicdani ve fiili mültecilere sahip çıkma görevini tek başına Türkiye üstleniyor. Bundan sonrasında Türkiye'nin bir tane daha mülteci alacak kapasitesi yoktur. Birileri Afganistan'da yeni krizler ortaya çıkar ve göç dalgası olursa Türkiye'yi bir tampon bölge, göçmen kampı gibi düşünüyorlarsa hayatlarının en büyük yanılgısını yaşıyorlar. Biz bunu çok çeşitli defalar muhataplarımıza ifade etmişizdir.
 
EN BÜYÜK HATALARINI YAPARLAR: Hemen geri göndermenin ne manaya geldiğini geçen MYK'da anlatmıştım. Dolayısıyla herkesin biraz geçmişine bakıp biraz dikkatli konuşmasında fayda vardır. Türkiye kimseyi ölüme terk edecek bir ülke değildir. Aynı zamanda kimsenin almadığı sorumluluğu almak üzere, üzerine yükleyeceği bir ülke değildir. Bunu herkesin bilmesi lazım. Biz orada güvenli bölgelere zaten gönderiyoruz. Türkiye en geniş kapsamlı iade merkezlerine sahip ülkelerin başında geliyor. Dönmek isteyenlere bu kolaylıkları da sağlıyoruz. Buradaki meseleye kapsamlı bir yaklaşımla bakmak gerekir. İşin hem insani, hem siyasi boyutunu düşünerek, Türkiye'nin nüfus güvenliği önceliklidir. Özellikle Afganistan üzerinden oluşacak mülteci krizi nedeniyle bu uyarıları yapıyoruz. Geçmişte nasıl Suriye'de mesela 'Herkes elini taşın altına koysun' önerisinde bulunmuştuk. Ama buna yanaşmayanlar, o insanlar ölümle karşı karşıya kalınca göç dalgasının ortaya çıktığını gördü. Afganistan'daki kaos devam ederse göç dalgası büyüyecektir. Gelişmiş ülkeler, sınır ülkeleri sorumluluk alır diyorsa hayatlarının en büyük hatalarını yaparlar.
 
GEÇİŞ DÖNEMİNİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ: En sıcak dış politika konusu Afganistan konusudur. Çok yakından takip ediyoruz. 7 seferde 1409 vatandaşımız tahliye edilmiştir. 16 Ağustos'tan itibaren tahliyeleri gerçekleştiren herkese teşekkürlerimizi iletiyoruz. Kahraman silahlı kuvvetlerimizi bir kez daha tebrik ediyoruz. Her gün iç savaşın yaşandığı bir ortamda başarıyla, mazlumların teveccühünü kazanarak gerçekleştirmiştir. Tabii ki değişik seçenekler değerlendiriliyor. Diplomatik çabalar değerlendirildikten sonra kahraman Mehmetçik Afganistan'dan ayrılmıştır. Geçiş dönemini yakından takip ediyoruz. Taliban yakın zamanda bir hükümet açıklayacağını söyledi. Fiili güç olan Taliban'la da temaslarımızı sürdürüyoruz. Kadın hakları konusunda, temel hak ve hürriyetler konusunda tüm kaygıların ortadan kalkmasını arzu ederiz. Bizim basınımızda da tartışılıyor, dışarıda da tartışılıyor. Taliban tarafından Türkiye'nin işletip işletmeyeceği konusunda bir teklifle bulunuldu. Bu tabi inceleniyor. Bu değerlendirme yapılacaktır.
 
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR