Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
6 + 2 DE ANLAŞTILAR
6 + 2 DE ANLAŞTILAR
Süper Lig’deki yabancı statüsü değişiyor. Fenerbahçe ve Akhisar Belediye’nin de sonradan onay verdiği 6+2’deki uzlaşı, Federasyon’a iletildi.
10 Nisan 2014, 10:00

 

Süper Lig’deki yabancı statüsü değişiyor. Fenerbahçe ve Akhisar Belediye’nin de sonradan onay verdiği 6+2’deki uzlaşı, Federasyon’a iletildi.

TFF yönetimi, gerçekleştirilecek oylamada ‘evet’ derse önümüzdeki sezondan itibaren 18 kişilik kadroya 8 yurtdışı menşeli futbolcu yazılabilecek, bunlardan 6’sı aynı anda sahada olabilecek. Tek sıkıntı, planlamasını yerli oyunculara göre yapan Beşiktaş’ın 5+3 ısrarı.

Türk futbolunda uzun yıllardır tartışma konusu olan yabancı kuralına dair dün flaş gelişmeler yaşandı. Kulüpler Birliği Başkanı İlhan Cavcav, gelecek sezon için 6+2’de (6 sahada, 2 kulübede) el sıkıştıklarına ilişkin yazıyı Futbol Federasyonu’na gönderdiklerini bildirdi. Seçeneğe sıcak bakmayan Akhisar Belediyespor ve Fenerbahçe’nin, çoğunluğun kararına uyacağını vurgulayan Cavcav, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’dan sözlü onay aldıklarını belirtti. Buna karşın transfer politikasını yerli oyuncular üzerine şekillendiren Siyah-Beyazlılar, 5+3’te diretiyor. Son kararı TFF yönetim kurulu, oylamayla verecek.

Yakın geçmişte tanıştığımız 6+2, Mehmet Ali Aydınlar Federasyonu tarafından 6+2+sınırsız hale getirildi. Ancak bu uygulama, 2012-13 sezonu öncesinde revize edildi. Aydınlar’dan sonra 26 Şubat 2012 tarihinde 41. başkan olarak koltuğa oturan Yıldırım Demirören, yeni bir projeye yöneldi. Bir yıl yürürlükte kalan 6+2’nin ardından sistem 2013-14’te 6+0+4’e döndü. Süper Lig temsilcileri bu süreçte 18 kişilik esame listesine girebilecek 6, kadro dışında 4, toplam 10 isimle sözleşme imzalama hakkına sahip oldu. Kademeli azalış planlamasında, önümüzdeki sene 5+0+3 hayata geçirilecekti. Buna göre; yurtdışı menşeli 8 futbolcuyla mukavele yapmalarına imkân tanınan takımlar, bunlardan 5’ini 18’e alabilecek, her müsabakada 3’ünü mecburen tribüne gönderecekti. Kontenjana takılan birçok yıldızın karşılaşmaları sadece seyretmek zorunda kalması kulüpleri farklı alternatiflere itti.

TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in, “18 kulüp de ‘evet’ derse kuralı değiştiririz.” demecinden cesaret alan kulüpler, son dönemde bu konuyu görüşmek için her hafta birkaç kez toplandı. Yoğun trafiğin akabinde beklenen açıklama, Kulüpler Birliği Başkanı İlhan Cavcav’dan geldi. 18 kulübün 10’unun onayının yeterli olduğunu savunan Cavcav, uzlaşı yolunda uzun zamandır formül aradıklarının altını çizdi. Kendisinin 6+4 istediğini aktaran Cavcav, “Yabancı futbolcuya meraklı da mahkûm da değiliz. Fakat herkeste kontratlı yabancı çok. Mağdur olmamaları düşüncesiyle büyük çoğunluk 6+2’de uzlaştı. Sonuçta TFF bizim federasyonumuz, talebimizi yerine getirecektir.” ifadelerini kullandı. Gelinen noktada, Demirören’in, “18 takımın 18’i de imza vermezse, biri bile farklı fikirdeyse aynı şekilde devam eder. Tahkim Kurulu’ndan onay çıkmaz.” beyanatı önem kazandı. Ama kulüpler, Federasyon kanadına, Tahkim’e gitmeyeceklerini iletti.

Fenerbahçe’nin, Federasyon’dan çıkacak her türlü sonuca saygı duyulacağını bildirmesi, Kulüpler Birliği’nin elini iyice güçlendirdi. Daha önce kamuoyuna vakıftan ayrılacağı yansıyan Akhisar Belediyespor’un başkanı Hüseyin Eryüksel de geri adım attı ve ortak akla uydu. Mevcuttaki tek sorun; Beşiktaş’ın şerhi. 6+2’ye ‘hayır’ diyen Siyah-Beyazlıların Asbaşkanı ve transfer komitesi sorumlusu Deniz Atalay, en fazla 5+1+2 şeklinde bir esnemeyi kabul edebileceklerini dile getirdi. Halihazırdaki girişimi yanlış bulanların gerekçesi, Euro 2,2 TL iken anlaşılanlara, kur artışından ötürü 3 Euro’dan ödeme yapılması ve maliyetlerin yüzde 30 oranında artması. Türkiye’deki altyapı hamlesini destekleyen farklı görüştekiler ise yabancı rakamındaki düşüşün fazlaca konuşulmasının, yerlilerin fiyatını ikiye katladığına dikkati çekiyor.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR