Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BAŞPEHLİVAN TAŞÇI'NIN İSYANI
BAŞPEHLİVAN TAŞÇI'NIN İSYANI
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin efsane başpehlivanı olan Ahmet Taşçı, Güreş Federasyonu'nun aldığı kararı "Vefasızlık değil bu bir terbiyesizlik" olarak değerlendirdi.
24 Temmuz 2015, 10:51

1985 yılında er meydanında çıkarak fırtına gibi esen Taşçı, 1990-91-92-93-94 başpehlivan oldu. Böylece Cumhuriyet döneminde yapılan güreşlerde Ordulu Mustafa Bük, Karamürselli Aydın Demir ve Denizlili Hüseyin Çokal’dan Kırkpınar’da altın kemerin ebedi sahibi olan ilk isim oldu.

Efsane Başpehlivan 1994 yılında başpehlivanlığı Cengiz Elbeye’ye kaptırdı. 1995, 1996 ve 1997 yıllarında üç kez üst üste başpehlivan kürsüsüne çıkan Ahmet Taşçı, ikinci kez altın kemerin ebedi sahibi oldu.

Taşçı, 1998 yılında yeniden başpehlivanlığı bir kez daha Cengiz Elbeye’ye kaptırdı. Bir yıl sonra rakiplerini tek tek yenen Ahmet Taşçı, 1999-2000 yılının başpehlivanı oldu.

Altın kemerin üçüncü kez sahip olacağı 2001 yılında güreşi finalde kaybeden Taşçı, 654 yıllık geçmişi bulunan yağlı güreşlere adını altın harflerle yazdırdı.

Bir döneme damgasını vuran Taşçı’nın hayali Kırkpınar tarihinde 56 yaşına kadar güreşerek rekor kıran “Gaddar” lakaplı Kel Aliço’yu geçmekti.

Tüm hazırlıklarını ona göre yaptı. 57 yaşında er meydanı çimlerinde yağlanmayı planlayan Taşçı'ya olumsuz haber federasyondan geldi.
Federasyon daha önce çıkardığı yönetmelikle Kırkpınar’da birinci olanların 45, kemer takanlar ise istedikleri kadar güreşebilme imkanı tanıyor.

Son yapılan değişiklikle birlikte birinci olanların hakkı korunurken kemer sahiplerinin hakkı iptal edildi. Federasyon kararını “Vefasızlık değil bence bu terbiyesiz” olarak değerlendiren Taşçı, egolarına, gururlarına, kibirlerine yenilen insanların idareci bile olmaması gerektiğini vurguladı.

İÇİMDE BİR BURUKLUK VAR

Karar nedeniyle içinde bir burukluk olduğunu belirten Taşçı, ülkenin idarecilerin bu yönetimlere getirdiği insanları denetlemelerini istedi.

Taşçı, "Yani tarihi katlediyorlar. İdareciler idarecilik yapmaya gelmiyorlar. İdarecilerin anlamı yönetmektir. Yönetmek lazım." dedi.
image

PEHLİVANIN ER MEYDANINDAN ÇIKMASI İÇİN YENİLMESİ LAZIM

Bugüne kadar er meydanına gelmiş her pehlivanın güreştiğini anlatan Taşçı, 650 yıl öncesinde bile durumun böyle olduğunu kaydetti.

Bir pehlivanın buradan çıkarılması için yenilmesi gerektiğinin altını çizen Taşçı, şunları söyledi: "Benim bir hayalim vardı. Federasyon yaş sınırı koymuş. Ben de zaten yaşı bekliyorum. 57 yaşında güreşeceğim ki, rekor kırılsın. 56 yaşında Kel Aliço güreşmiş. Ve bu güreşmemdeki en büyük sebeplerden bir tanesi de tarihi yâd etmek. Türk gibi kuvvetli sözünü dünyaya duyurmuş Kel Aliço’ları, Adalı Halil’leri Kurt Dereli’lileri anmak. Elde ettiğim başarılarla hem eskileri anmak hem de onların isimlerini gündemde tutmak. Ata sporunu bütün dünyaya duyurmak."

Önceki yönetmelikte birinci olanların 45, kemer alanlar ise istedikleri kadar güreşebildiğini hatırlatan Taşçı, "Birinciler için 45 yaş duruyor. Ama kemer alanları çıkarmışlar. Zaten kemer alan bir tek benim. Öteki kemer alanlar ise çok yaşlanmışlar. Yani güreşebilecek kemer almış olan tek kişi benim." ifadelerini kullandı.

BU TAMAMEN ŞAHSIMA YÖNELİK BİR KARAR

Kararın tamamen şahsına yönelik olduğunu vurgulayan Ahmet Taşçı, diğer altın kemer alan başpehlivanların güreşemeyecek kadar yaşlandığını belirtti.

Kararda başka bir niyet olamayacağını dile getiren Taşçı, "Yönetmeliğinin 45 yaşını bırakıp kemer alan kısmını kaldırırsan direkt kasıt ararım. Bu kastı yapan da federasyon başkanıdır. Başkası değil. Çünkü onun dışında bir şey düşünemem. Yetki tamamen federasyon başkanındadır." şeklinde konuştu.

BU BENİM DOĞAL HAKKIM

Birinci olmaya değil ata sporunu desteklemeye geldiğini kaydeden efsane başpehlivan, sözlerini şöyle tamamladı: "Benim hakkım var. Kıştan beri hazırlanıyorum. Neden hazırlanıyorum. Çünkü böyle bir yönetmelik var. Kemer alanlar istediği kadar güreşir diye. Ben buna istinaden çalıştım. Ramazan’ın son günü beni arıyorlar bu kalktı diyor. Neyi kaldırıyorsun. Her isteyen istediği şey kaldırır mı? Bu benim doğal hakkım. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin rekorunu kırmışım. Kırkpınar’da en çok birinci olan unvanını almışım. Böyle bir tarihte 56 yaşına kadar güreşmiş Kel Aliço’nun rekorunu kırmak için sahaya çıkmak en doğal hakkım. Sağlık kontrolünden geçmişim Yani onlar benden daha benim sağlığımı düşünerek beni güreştirmemek için uğraşıyorlar."

 CİHAN


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR