Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BANGKOK'UN BÜYÜLEYİCİ GÜZELLİKLERİ
BANGKOK'UN BÜYÜLEYİCİ GÜZELLİKLERİ
Tayland’da neredeyse bütün bölgelerde gece hayatı inanılmaz derecede renkli ve eğlencelidir. Tayland Gece Hayatı’nda canlı müzik performanslarından tutun da, gece kulüplerine varıncaya kadar çok sayıda alternatifiniz olur.
28 Ocak 2017, 22:59
 
Her yıl, en başarılı çalışanlar, bayi toplantıları için Tayland’a gidiyor, ve milyonlarca bayi çalışanı bambaşka deneyimler ile mucize Bangkok'u tanıyarak dönüyorlar.Beende bu kez keyifli bir davet için Tayland yollarındayım.
 
image
 
Şarkıların büyülü kenti Bangkok
 
 Melekler şehri Bangkok, aradığınız huzuru bulabileceğiniz Chiang Mai, eski başkent Ayutthaya, en çılgın fantezilerin gerçekleştiği Pattaya.
 
Kristal berraklarığında sulara sahip adalar, ön yargılarınızı ve uçuş korkunuzu bir kenara bırakın, emin olun Tayland’ı ziyaret ettiğinize değecek.
 
Bangkok'ta neredeyse bütün bölgelerde gece hayatı inanılmaz derecede renkli ve eğlencelidir. Tayland Gece Hayatı’nda canlı müzik performanslarından tutun da, gece kulüplerine varıncaya kadar çok sayıda alternatifiniz olur.
 
Birçok ülke çok sayıda şehir gezdim,her ülkenin gece hayatının çılgın yanları vardır diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama Bangkok ve Pattaya geceleri şimdiye kadar gördüklerimin en en en çılgınları diyebilirim.
 
Ülkede, gerçekten de gidenlerden duyduğunuz sapkınca hikayelerden tutun da, sokağın ortasında tanımadığınız bir kadın, erkek veya ladyboy’dan gelecek olan tekliflere kadar her şey çılgındır.
 
Tayland’ı herkes “tehlikeli şeyler” sadece cindel tatmin turizmi ağırlıklı bir yer gibi düşünüyor. Öncelikle şunu söyleyeyim ki bu durum dünyadaki bütün ülkelerde var. Bulmak ve yaşamak istediğiniz her şeyi dünyanın her yerinde bulabilirsiniz,bu yüzden önyargılı olmayın eşinizle sevgilinizle gidip gezeceğiniz bir şehir..
 
İlla ben çapkınlık yapmak istiyorum derseniz tercih sizin
 
image
 
Tayland seyahatine çıkacaklara önerim hangi mevsim olursa olsun bavulunuza kalın giyecekler alıp yük yapmayın,iklim süper ılıman..
 
Tayland, kısa süreli ziyaretler için Türk Vatandaşlarından vize istemiyor.
 
Ülkeye havayolu ile giriş yaparsanız 30 gün, karadan veya denizden giriş yaparsanız 15 gün boyunca vizesiz seyahat edebiliyorsunuz. 
 
image
 
Tayland seyahatinize büyük başkent Bangkok’tan başlamak kalacağınız güne göre cazip olabilir.
 
Bangkok, 30 TL’ye bir saat masaj yaptırabileceğiniz, hep belgesellerde gördüğünüz tropikal meyvelerin tadına bakabileceğiniz, tarihi yapıların, pazar alanlarının yanında modern alışveriş merkezlerini gezebileceğiniz, kalabalık ve kaotik bir şehir.
 
Kaotik dediysem de, şehrin kendi içinde bir düzeni var.  Bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak çok farklı hisler içinde olabilirsiniz. Sukhumvit’te trafikte sıkışıp saatlerinizi harcadığınız için sinir olabilir, Çin Mahallesinin bir köşesinde zaman makinesine binip otuz yıl geriye gitmiş gibi de hissedebilirsiniz. Bangkok bir gezginin istediği her şeye sahip, seyahatinizi iyi bir şekilde planlamanız gerek, aksi halde eğlence,masaj, meyve, alışveriş derken günlerinizin nasıl geçtiğini anlayamazsınız. 
 
image
 
Bangkok’a gitmeden önce bilmeniz gerekenler
 
Yüzlerce bar ve eğlenceli mekanlar size eğlenceli gelir mi bilmem,benim merkezdeki barlar bölgesindeki tekila club deneyimim süper geçmişti.İçki ücretleri çok ucuz fazla kaçırıp zom olmayın.
 
Melekler Şehri Bangkok’da bütün gezginlerin uğrak noktası olan Khao San Road eğlence ve gece hayatının göz bebeğidir.Bangkok gece hayatının en önemli gece kulüpleri ise genellikle Sukhumvit bölgesinde bulunuyor. Bu bölge Khao San Road’a yaklaşık 10 km. uzaklıkta.image
 
Bangkok diskoları ve gece kulüpleri ise :
 
Levels Club&Lounge
Insanity
Beam ve Glow
 
Sukhumvit dışındaki bölgelerde yer alan önemli gece kulüpleri ise
 
Ce La Vi
Onyx
Route 66.
 
Hangover filmi sonrasında Bangkok’da daha çok bilinir hale gelen Roof Bar’lara ilgi çok fazla.Bunlardan benim keşfettiklerim 
 
Vertigo
Banyan Tree
Octave Roof Top
Park Society
Three Sixty
Above Eleven
Red Sky
 
image
 
Çapkınlık için gidenler için Bangkok’da Nana Plaza veya Pattaya güvenli adres diyebilirim.
 
Bangkok’un dünyanın en iyi gökdelen barlarından birine ev sahipliği yapıyor. The Dome, 63. katta bulunan şehrin panoramik manzarasına hakim açık hava terasında konuklarına servis ettiği yaratıcı kokteylleri ile adeta büyülüyor! Kendinize biraz vakit ayırıp,bir gecelik ara verebileceğiniz bu mekan harcayacağınız paraya kesinlikle değiyor. Malt viskiler, premium votkalar ve konyaklar konusunda uzmanlaşmış lüks bir yerde tadım yapmak için ise sadece bir kat yukarıda bulunan Distil terasına çıkmanız yeterli! Çooook keyifli.
 
Çapkınlık yapacak arkadaşlar dikkat önemli uyarı.
 
Barda çalışan dansçı bir kızı beğendiniz beraber oradan çıkmanızda bir sorun yok ama o kızın o gece mekana kazandıracağı yaklaşık 50 doları mekana bırakmanız gerekir.
 
Sizlere Bangkok Gogo barları da anlatayım
 
Gogo Bar’lar Thaili kadınların tüm vucutları çıplak bir barın üzerinde bazıları direk gibi borularla aklınızı zorlayacak her türlü fantastik hareketler ile dans ederler.
 
Bir çoğuna göre iğrenç bir çoğuna göre ilginç ve heycanlandırıcı bulunur.
 
Merakınızı gidermek için belki bir kere gidip görebileceğiniz bir yer diyebilirim , tabiki bu tercih meselesi.İsterseniz Gogo Club önünden geçmeyebilirsiniz.
 
Aslında bara veya striptiz cluba benzeyen işletmelerdir,sacece stripizi bazen abartırlar,bazen izleyen konuklardan sahneye davet ettikleri oluyor ,ben gözlerimle gördüm mesela.
Kadın çırılçıplaktır 30 kişi kadın erkek izliyordur,adamı sahnede adeta maymuna çevirirler,eline bir balon verirler ve tahmin ettiğiniz kadın kucağa oturup patlatır,sonra alkışlar, çığlıklar falan.
 
 “Dünyanın en güzel kadınları Pattaya erkekleridir.” sözünü daha önce duydunuz mu ?
 
Bu söz Thai’li trans bireyler için söylenen her tayland hakkında bilgi veren kaynakların iddiasıdır bu.
Çapkınlık yapan erkeklerin  çok dikkat etmesi gereken bir durumdur,çok güzel diye asılıp yemeğe davet ettiğiniz güzel kadın Lady Boy olabilir.Eller,ayaklar dikkat edilmesi gereken uzuvlar. 
 
Giriş ücreti olarak 300-500 Baht ödersiniz. Genelde ücrete 1 alkol de dahildir. Sonra kızlar sahneye çıkarlar ve şovlarını yaparlar.
 
Tayland, eskiden o kadar ucuzdu ki, günde 50 dolar parayı bitiremezdiniz. Bangkok biraz pahalandı fakat bu pahalılığı Avtupa ile kıyaslarsanız hala çok uygun fiyatlar var.
 
image
 Budist olan halk her köşede bulunan kuş kafesi kadar olan tapınaklara gönün her anı uğruyor
 
Birkaç rakam verecek olursak :
 
Tayland’da öğün başı maksimum 30 TL’ye doyabilirsiniz
30- 50 TL’ye bile konaklayacak yer bulabilirsiniz
En pahalı alkollü içecekler 20 TL civarında.
 
Ulaşım için tuktuk denen araçlar ile istediğiniz yere 10 -15  TL’ye gidebilirsiniz.
 
*Halk genel itibariyle çok kibar ve saygılı. Örnek olarak marketten bir şişe su alıp kasada parasını ödediğinizde kasiyer size bakıp gülümsüyor, ellerini kavuşturup öne doğru eğilip teşekkür ediyor.
 
*Özellikle Büyük Saray (Grand Palace) gibi turistlerin yoğun olarak ziyaret ettikleri yerlerin etrafında “Saray veya tapınak bugün kapalı, hemen ileride bir başka tapınak var, isterseniz sizi oraya götürebilirim.” diyen birilerine denk gelebilirsiniz. 
 
*Edebi ile bir masaj yaptırmak istiyorsanız, kuaför gibi görünmeyen, kapısında etekli veya kısa şortlu masözlerin sizi içeri davet etmediği salonları tercih etmelisiniz.
 
image
 
*Büyük Saray ve tapınak ziyaretlerinde kolsuz üst ve kısa alt kıyafetler yasak. Halk, kraliyet ailesine de çok saygı duyuyor, kraldan çok kralcı olmak diye bir tabir vardır ya, ziyaretiniz sürecince öyle olursanız bu tatlı insanları üzmemiş olursunuz.
 
*Taksimetresi açık bir taksi çoğu zaman TukTuk ile anlaştığınız fiyattan çok daha az para tutar. Tuktukların çok da güvenli birer ulaşım aracı olmadığını ve yol boyunca egzoz gazı soluyacağınızı söylerler fakat Bangkok'un o ruhunu anca TukTuk ile hissedersiniz ben tüm şehri böyle gezdim.
 
 Özellikle çantanızı ve diğer değerli eşyaları birinin alıp kaçamayacağı şekilde konumlandırın. Tuktuk şoförünü sizi bir satıcıya götürmek istiyorsa kesinlikle kabul etmeyin
 
SADECE SİZİN İSTEDİĞİNİZ GÜZERGAHLARA YÖNLENDİRİN
 
Klasik park gezileri olmazsa olmazdır. Kaplan,fil resimleri sosyal medyanızda çok ilgi çekecektir,fil gösterisi izlemek ve safarisi yapmak klasik uzakdoğu geleneğidir.
 
image
 
Bangkok’a varış ve merkeze ulaşım
 
Uluslararası uçuşlar genellikle Suvarnabhumi Havalimanına yapılıyor. Havalimanından merkeze ulaşım için en uygun yol taksi veya metrodur,para birimi Baht'dır. Taksi yaklaşık 400-500 baht arası tutar, ancak mevzu bahis havaalanı taksileri olunca fiyat pazarlık gücü ile direkt olarak ilgili olabiliyor. Taksilerde taksimetre olsa da, şoförler bazen taksimetre açmamakta direniyorlar.
 
Tayland’da batılı turistlere ‘farang’ diyorlar. Bu taksi şoförü arkadaşlarımız, şaşkın bakışlara sahip beyaz tenli farangları yürüyen dolarlar olarak görüyorlar. O yüzden şehirde mümkün olduğunca raylı sistem kullanmakta fayda var,dada öncede dediğim gibi zaruri haller dışında Tuktuk kullanmak hem daha ekonomik ,hem daha tatil ruhuna hitab eden ulaşı aracı..
 
image
 
Suvarnabhumi Havalimanından merkeze gidebilmek için Makkasan ve Phaya Thai yönüne giden trene binmeniz gerekiyor. Bu hat ile, aktarma yaparak Makkasan’da metroya (MRT), Phaya Thai’de hava trenine (BTS) binebilirsiniz. Sukhumvit’e gitmek için MRT Sukhumvit istasyonunda inmeniz, Khao San’a gitmek için ise Phaya Thai istasyonunda inip bir taksiye veya tuktuka binmeniz gerekmektedir.
 
Üstteki alternatiflerin dışında havalimanından Khao San’a ve Sukhumvit’e giden havaalanı otobüslerine de binebilirsiniz.
 
Suvarnabhumi Havalimanından direkt olarak Don Mueang’a geçmek istiyorsanız, uçuş biletinizi ibraz etmeniz durumunda sunulan ücretsiz servis hizmetinden yararlanabilirsiniz.
 
image
 
Bangkok’ta gezilecek yerler
 
Bangkok’ta görülmesi gereken yerleri 3 farklı bölgeye bölerek inceleyeceğiz.
 
Bangkok gezilecek yerler
 
1- Saray ve Khao San bölgesi
 
Düşük bütçeli gezginlerin Bangkok’taki merkezi Khao San Road ve görülmesi gereken bir çok yeri etrafında barındıran Büyük Saray (Grand Palace), ilk Bangkok gününüzü geçirmeniz ve şehri tanımanız için çok uygun bir gezi rotası .
 
Büyük Saray günümüzde kraliyet ailesi tarafından aktif olarak kullanılsa da turistik ziyarete açık. İnce işçilikler barındıran müthiş mimari detaylara sahip saray kompleksi Bangkok’ta gezilecek yerlerin başında.
 
Saray gezinizin ardından sarayın etrafında bulunan tapınaklardan Wat Pho (Yatan Buda Tapınağı) ve Wat Arun’u ziyaret edebilirsiniz. Wat Arun’a ulaşmak için, Wat Pho’nun ön tarafındaki iskeleden kalkan tekneleri kullanabilirsiniz.Böylece kısa bir nehir turu da yapmış olacaksınız.
 
image
 
Akşama doğru bir şeyler yeyip içmek, ve eğlenmek için Khao San Caddesine gidebilirsiniz. Şehrin enerjisi en yüksek yeri hiç kuşkusuz burası. Bütçeleri düşük, yürekleri kocaman batılı gençler nasıl eğlenileceğini biliyorlar.
 
Wat Pho’ya yürüme mesafesinde çiçek pazarı bulunuyor, rengarenk tropikal çiçekleri bir arada görebileceğiniz pazar, fotoğrafçılar için süper ortam var ve burada eşsiz kareler çekeceğinize eminim.
 
2- Çin Mahallesi
 
Bangkok’ta gezmekten en keyif aldığım yerlerden, renkli tabelaları, dar sokakları, aktarları, pazarları ve gülümseyen dedeleri ile Çin Mahallesi. Burası Bangkok’un kozmopolitliğinden kendisini kurtarmayı başarmış, adımınızı atar atmaz 30 yıl geriye gidiyorsunuz.
 
Çin Mahallesi Büyük Saray’dan yaklaşık 2,5 km uzakta, yürüyebilirsiniz. Metro ile ulaşım içinse Hua Lamphong İstasyonunda inmeniz gerekiyor.
 
Çin Mahallesine gittiğinizde mutlaka şunu yapın diyebileceğim çok bir şey yok. Avare bir şekilde gezinmek en keyiflisi, tüm mahalle ziyadesiyle güzel ve fotografik. Pazarlarda uygun fiyata alabileceğiniz birçok şey bulabilirsiniz. Çay evlerindeki çay seramonilerine katılabilir, Antik Çin Tıbbının tedarikçileri konumundaki aktarlardan derdinize derman olacak karışımlar hazırlatabilirsiniz.Sokak satıcılarında hayattınızda görmediğiniz meyveler çok sayıda karşınıza çıkacak,bu meyveleri denemekte ısrarcı olun derim.
 
Çin Mahallesi seyahatinin olmazsa olmazı ise Indian Emporium ve Phahurat Market dolaylarındaki sarili teyzelerin, sakallı dayıların diyarı Hint Mahallesi. Burası Bangkok’tan da, Çin Mahallesinden de ayrı bir dünya, gelmişken Hint Mutfağının tadına da bakın.
 
Hava karamak üzereyse Çin Mahallesini bir de karanlıkta görün, tüm tabelaların ışıkları yandığında ayrı bir albenisi oluyor.
 
Gün içinde vakit bulursanız, Wat Chakrawat’a gidip, tapınak ortamında hayatlarından bezmiş üç adet timsahı mekanlarında ziyaret edebilirsiniz.
 
image
 
3- Siam ve Sukhumvit
 
Bangkok’un gökdelen ormanı, alışveriş merkezi cenneti Siam ve Sukhumvit. Siam Meydanında MBK alışveriş merkezi ile başlayan yol boyunca Sukhumvit’teki The Emporium’a kadar sağlı sollu onlarca alışveriş merkezi gezebilirsiniz. Her bir alışveriş merkezinin farklı bir konsepti olduğundan, gitmeden evvel küçük bir araştırma yapmanızda fayda var.
 
MBK, ne alırsan bir milyoncu tarzı, aradığınız her şeyi bulabileceğiniz koca bir alışveriş merkezi.
 
Elektronik ürün almak niyetindeyseniz, Pantip Plaza‘ya gitmeniz gerekiyor. Yol üzerinde bulunan Siam Paragon, Siam Center ve Central World uluslararası markaların mağazalarına ev sahipliği yapan alışveriş merkezleri. Sukhumvit’te bulunan Terminal 21 ise içlerinde gezmekten en çok keyif aldığım alışveriş merkezi. Terminal 21’de her kat farklı bir şehir konseptine sahip, ve bir katı da İstanbul’a ayırmışlar. Burada uluslararası markaların yanında butik tasarımlar yapan yerel markaların mağazaları da bulunmakta, uygun fiyata Türkiye’de bulamayacağınız tasarımlara sahip kıyafetler satın alabilirsiniz.
 
Hava karardığında, Siam Square dolayları açık hava pazarına dönüşüyor. İkinci el kıyafetlerden, el işi ürünlere kadar bir çok şeyi uygun fiyata bulabiliyorsunuz.
 
image
 
Bangkok’ta gezilecek diğer yerler
 
Chatuchak Haftasonu Pazarı, isminden de anlaşılabileceği üzere Chatuchak’ta haftasonları kurulan devasa bir pazar. Yıllar geçtikte özel tasarım ürünler satan mağazaların sayılarının artması ile birlikte, alışveriş yapmak için mutlaka uğranması gereken bir yer halini alıyor. 8.000 mağazanın ve standın yer aldığı pazar, konseptlere göre bölgesel olarak ayrılmış durumda.
 
Canlı bitkiler, evcil hayvanlar, kıyafet, sanatsal ürünler, cam ve seramik ürünler pazardaki bölgelerden bazıları. Pazarda karnınızı doyurabilir, meyve suyu içebilir, masaj yaptırabilirsiniz.
 
Chatuchak’a ulaşım için BTS ile Mo Chit istasyonunda, MRT ile Chatuchak Park istasyonunda inmeniz gerekiyor. Her iki istasyondan da 1 no.lu çıkıştan çıkıp, kalabalığı takip ettiğinizde kendinizi kaotik Chatuchak Haftasonu Marketinde bulacaksınız. Chatuchak, Cuma akşamı 18:00 – 24:00 arası, Cumartesi ve Pazar günleri ise 09:00 – 19:00 arası kadar açık. Bangkok’tan hediyelik eşya almak için, Chatuchak uygun bir yerdir.
 
image
 
 Floating Market '' Yüzen çarşı '' ziyaret kesin görmeniz gereken bir ortam.Bangkok'un en popüler iki çarşısı Damnoen Saduak ve Amphawa yüzen çarşıları. Özünde her iki çarşı da ziyadesiyle turistik olduklarından dolayı eleştirilse ve gitmenin bir anlamı olmadığı söylense de, siz Bangkok'a kadar gitmişken bu deneyimleri yaşayın.
 
Eğer bir seçim yapmanız gerekirse seçiminizi göreli olarak daha otantik olan Amphawa’dan yana kullanın  derim. En güzel yolu kano ile nehir yolunu kullanarak çarşıya ulaşmaktır.
 
Biraz araştırmayla, şehirde penisli tapınak tarzı sürreal mekanlar da olduğunu göreceksiniz. Tapınak, Swissotel Nai Lert Otel’in hemen yan tarafında bulunuyor, BTS Chit Lom istasyonundan yürüyerek ulaşabilirsiniz.
 
image
 
Bangkok’tan yemeden içmeden dönmeyin diyeceğim şeylerin başında tropikal meyveler ve mis gibi meyve suları geliyor. 
 
Mango, papaya, dragon fruit, rambutan, mangosteen göreli olarak damak tadımıza uygun, keyifle tüketeceğiniz meyveler, daha deneysel tatlar tatmak isterseniz jackfruit ve durian deneyebilirsiniz.
 
Yol üzerinde mandalina suyu ve nar suyu satan tezgahlar görecekseniz,portakal suyu aramayın bulamazsınız ama her cadde kenarında taze mandalina suyu bulabilirsiniz.
Hem nar hem mandalina her ikisini de deneyin, özellikle nar suyunun tadı mükemmel, önce nar tanelerini ayırıp, presle sadece tanelerin suyunu sıkıyorlar. Narın beyaz kısımları nar suyuna dahil olamadığı için, Türkiye’de içtiğimiz nar suları gibi acı bir tadı olmuyor.
 
Ülkenin sıcağından bunalan bünyeler içinse meyve karışımlarının buz ile dansı, ‘fruit shake’ler ve ‘smoothie’ler imdada yetişiyor. Seçtiğiniz meyveler, buz ile blenderda çekiliyor, hem sağlıklı, hem ferahlatıcı içeceğiniz hazır.
 
image
 
Tayland Mutfağı’nın popüler yemeklerinden benim tercihim olmamasına rağmen pad thai, tom yum veya som tum deneyebilirsiniz. Sokakta satılan yemekler hijyenik olmaktan uzak bilginiz osun.
 
Mango with sticky rice (mangolu pilav), ise mutlaka yemeniz gereken bir yemek. Yapışkan ve hafif tatlı pilav, küp küp kesilmiş mango ile servis ediliyor, kulağa garip gelse de sonuç mükemmel oluyor.
 
image
 
Alışveriş merkezlerinde ve turistik bölgelerde bulunan fırın zincirlerindeki poğaçaların tatları da efsane olabiliyor. Alışık olduğunuz kahvaltı sofrasını Tayland’da bulamayacaksınız, dolayısıyla bu fırınlar hayat kurtaracaktır. Özellikle BreadTalk’a denk gelirseniz, tatlı patatesli poğaçasının tadına bakmanıza tavsiye ederim (Terminal 21, Siam Paragon ve Central World’de birer fırınları bulunmakta).
 
Bangkok’ta nerede konaklamalı?
 
Şehir çok büyük, yerleşim dağınık olduğundan, nerede konakladığınız büyük önem arz ediyor. Mümkün olduğunca, vakit geçirmek istediğiniz bölgelere yürüyüş mesafesinde ve özellikle MRT, BTS istasyonlarına yakın bir otel seçmeniz yerinde bir karar olacaktır. Si Lom, Siam dolaylarında veya Sukhumvit’te  bulunan Nana, Asok civarında konaklarsanız, birden fazla toplu taşıma hattının istasyonlarına yürüme mesafesinde konaklayabilirsiniz.
 
Bangkok seyahatlerine bir miktar romantizm katmak isteyen çiftler için Charo Phraya nehrine nazır çok güzel oteller bulunmakta. Fiyatları biraz yüksek olsa da,iyi bir araştırma ile bütçenize uygun yer bulabilirsiniz.
 
Bir sonraki durağımız Pattaya yazımızda görüşmek umuduyla.
 
Mutlu Demirdelen
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR