Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
2017 TURİZM İÇİN KARA YIL OLACAK
2017 TURİZM İÇİN KARA YIL OLACAK
Türkiye-Almanya -Hollanda arasında yaşanan son gerginliklerin , turizm rezervasyonlarını , berbat geçen 2016'dan çok daha kötü geçeceği sinyalleri ile Berlin Turizm Fuarında kendini gösterdi
14 Mart 2017, 03:39
 
 
Berlin Turizm Fuarı Türkiye'nin Avrupa ülkeleri ile kriz olduğu günlere rastladı.
 
Fuarın bu yılki partner ülkesi Botsvana ve ana konusu da "güvenlik ve seyahat özgürlüğü".
 
Türkiye-Almanya -Hollanda arasında yaşanan son gerginliklerin , turizm rezervasyonlarını , berbat geçen 2016'dan çok daha kötü geçeceği sinyalleri ile Berlin Turizm Fuarında kendini gösterdi
 
12 Mart’a kadar Berlin’de devam edecek fuara 184 ülkeden yaklaşık 10 bin firma katılıyor. Bu firmaların yüzde 82’si Almanya dışından katılıyor.
 
image
 
Dünya fuar sektörü her yıl turizm nabzının en belirgin göstergelerinin Berlin Turizm Fuarında attığını söylemekte.
 
Dünyanın en büyük turizm fuarı Uluslararası Berlin Turizm Fuarına katılan '' Türk Turizm sektörü ''  Önce Almanya sonra Hollanda gerginliğinin ortasında kaldı ve Türkiye'ye büyük hayal kırıklığı içindeler.
 
2017 nin Türk turizmi için kara yıl olma ihtimali büyük olasılık
 
Yıllardır Türk turizminin 1 numarasında olan Almanlar ,güvenlik ve siyasi kriz gibi kriterlerden dolayı  özellikle 2016'da Rus ve İngilizlerle ülkemize gelişi azaltmıştı.
 
Dünya seyahat şampiyonu olarak bilinen Almanların seyahat tercihlerinde güvenlik en önemli rolü oynuyor. Bunun etkileri 2016 yılında Mısır, Tunus ve Türkiye’deki terör olayları, turizm sektöründe açık bir biçimde görülmüştü.
 
2016 ' daki  13 Alman turistin Sultanahmet'te IŞİD teröristince bombalı saldırıda öldürilmesi ile başlayan Türkiye korkusu 2016 rezervasyonları vurmuştu.
2017'nin ilk üç aylık rakamları 2016 yılından çok daha kötü durumda.2017 yılının ilk üç ayında 2016'ya göre düşüş yüzde 58 olarak kaydedildi
 
2016 yılından daha zor geçecek
 
Alman Seyahat Acentaleri Birliği’nin (DRV) verilerine göre 2015 yılında yaklaşık 5 milyon 600 bin Alman turist , tatilini Türkiye’de yaptı. Ancak bu sayı, 2016 da çok cazip fiyatlara rağmen şok bir düşüşe geçti. 2016 yılında tatilini Türkiye’de geçiren Almanların sayısı yüzde 40 oranında düştü,ama bu yılın göstergeleri '' daha vahim '' dedi. 
 
image
 
Berlin Turizm Fuarında Türk standlarına kimse uğramıyor
 
İspanya ,Yunanistan ve Güney Kıbrıs salonları ve acentaları dolup taşarken rezervasyon patlaması yaşandığı,Türk standlarının adeta sinek avladığı ,fuara giden Türk firmalarından bazı yetkililerin verdiği bilgilere göre Berlin Turizm Fuarında açıklanmayan büyük bir Türkiye boykotu havası olduğu yönünde.
 
image
 
Fuar katılımcıları,''Geçen seneden kötü olursa yüzlerce turizmci batar ' diyorlar ve rezervasyonların bu seviyelerde kalmasının  çok kötü sinyaller verdiği anlamında olduğunu belirtyorlar.
 
Üç büyük oteli olan bir grubun CEO'su , kişisel sosyal medya sayfasından ,son dönemdeki '' aman kötü demeç verme ''söylemli mahalle baskısından hiç çekinmeden '' 2017 geçmiş olsun Türkiye '' mesajını arkadaşları ve iş camiasına yollaması ,Türk turizmini bekleyen Kara yıl söylemini adeta doğrular cinsten.
 
image
 
Acı acı gülmek bu olsa gerek 
 
Durumun vehametinden standlarda görev yapan Türkiyeden fuara gelenler , '' Almanya'da Sokağa çıkma yasağımı geldi '' ''Bu kadar parayı buralara harcadık,keşke bu masrafla kendi otelimizde tatil yapsaydık '' espirleri ile güleriz ağlanacak halimize dedirtti.. 
 
image
 
Deniz Yücel ve Nazizm vakaları 2017 turizmini vuracak
 
Alman Seyahat Acentaleri Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, Almanya ve Türkiye arasında gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması ve Türk bakanların Almanya’daki referandum etkinliklerinin iptalleri ile yaşanan son gerginliğin,ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların '' Nazizm '' söylemlerinin getirdiği süreç, Türk turizm sektörünü daha da vuracağı yönünde.
 
Fiebig, "Bu gerginlikler medyada ne kadar yer bulursa müşterilerin tercihleri üzerindeki etkide o kadar kuvvetli olur"  Rezervasyon trendini aksi yöne çevirmenin kolay olmadığınını biliyoruz ,bu gerginliğin en kısa zamanda dinmesi gerek aksi halde 2017 yazında Türkiye'de Alman bulamazsınız diye konuştu.
 
İspanya,Yunanistan ,Kıbrıs yeni gözdeleri
 
Alman Seyahat Acentaleri Birliği’ne göre bu durumdan İspanya ve Yunanistan kârlı çıktı. Almanların hâlihazırdaki yurtdışı seyahat tercihlerinde ilk sırada İspanya geliyor. Bu tercihlerde Yunanistan'da da büyük bir sıçrama göze çarpıyor. 2016 yılında Yunanistan’da tatil yapmayı tercih eden Almanların sayısı yüzde 70 oranında arttı. Yunanistan’ın 2017 yılında Almanların en fazla seyahat ettiği ikinci ülke olması bekleniyor. Bu iki ülkenin dışında Kıbrıs Bulgaristan ve Hırvatistan’da tatil yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artmakta..
 
Almanların 2016 yılında yaklaşık 60 milyar euro tatil ve özel seyahatler için harcama yaptığını vurgulayan Alman Turizm Ekonomisi Birliği (BTW) Başkanı Michael Frenzel ''Türk hükümeti Almanya,Hollanda,İsveç,Avustralya gibi ülkelerle didişmekten vazgeçmeli bu Türk turizminin batışına yol açabilir '' diye iddialı bir açıklama yaptı.
 
image
 
HOLLANDA İLE PATLAYAN BÜYÜK KRİZ HENÜZ ÇOK YENİ 
 
Almanya ile Türkiye arasında yaşanan 'etkinlik' krizine bir de Hollanda'nın eklenmesi, ekonomisi zor durumda olan Türkiye için gelecek günlerde Türkiye ekonomisine ekstra yük getircektir.
Hollanda'dan gelen turist sayısı  son 2 yıldır güvenlik kaygısı ile düşüş gösteriyordu. 2015'te 1 milyon 232 bin 487 olan Hollandalı turist sayısı 2016 yılında 810 bin 336 kişi oldu ve %  38  düşüş göstermişti.2017 yılının ilk 3 ayında Reina saldırısı etkisi ile Hollanda'dan Türkiye'ye gelen turist  geçen yıla göre yüzde 21,40'lık düşüşle 24 bin 31'den 17 bin 566'ya gerilemişdi.
 
image
 
Çıkan krizin hasarının 2016 yılından çok daha fazla düşüş göstereceği ,Hollanda hükümetinin bugün yaptığı açıklama ile netlik kazandı. Hollanda hükümeti,çıkan krizden dolayı vatandaşlarına zorunlu haller dışında Türkiye'ye seyahat etmemelerini,tatil programları için Avrupa ve Karayip ülkelerini tavsiye etti.
 
HOLLANDA HÜKÜMETİ TÜRKİYE'YE GİTMEYİN DEDİ
 
TUİ Nederland basın sözcüsü yaptığı açıklamada, çok az sayıda Hollandalı vatandaşların Türkiye tatili iptal ettiğini ifade etti. Vatandaşların basında çıkan haberlerden dolayı yoğun olarak bilgi almak için aradıklarını ,ancak şu an için tatilini iptal edenlerin sayısının çok az olduğunu,bugün yapılan hükümet açıklamasının etkilerinin önümüzdeki günlerde bellli olacağını belirtti.
Tatil sezonunun Nisan ayında başlayacağını vurgulayan TUİ Nederland, önümüzdeki ay Hollandalı vatandaşların Türkiye’ye tatil ile ilgili fikirlerinin daha netleşeceğini belirtti.
 
Bir başka tur operatörü Thomas da TUİ Nederland ile aynı sözlere yer verdi. Thomas, Türkiye seyehati iptallerinin şuan dikkat çekici olmadığı bilgisini verdi.
 
Şeffaf Gazete.com
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR