Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TURİZMCİNİN TÜRSAB ÖFKESİ
TURİZMCİNİN TÜRSAB ÖFKESİ
Dünyanın en büyük online turizm sitesi Booking.com'um Türkiye'de faaliyet yürütmesinin engellenmesi turizmcileri ikiye böldü. Bodrumlu Turizmciler, Başaran Ulusoy'u suçladı TURSAB'ın booking.com'a dava açmasının '3-5 acenteye gelir sağlamayı' amaçladığını öne sürdü
1 Nisan 2017, 10:23
 
Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu  online rezarvasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulması yönündeki kararı eleştirerek “Dünya turizm tarihinde kendi ayağına sıkan bir anlayış olamaz” dedi.
 
image
 
Ege ve Akdeniz Kapalı Maraş gibi olur
 
BOYD başkanı Serdar Karcılıoğlu, Son iki yıldır yaşadıklarımız ortada, Türkiye’de turizm bitme noktasına geldi ve dibe vurmuş vaziyette. Bundan en fazla etkilenenlerde otelciler oldu. Ayakta kalma mücadelesi veren otelcilere bu sefer bir darbede Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından geldi. Bunu hem Türkiye devleti açısından hem de bu konuya ön ayak olan seyahat acentesi TÜRSAB açısından “harakiri olarak nitelendiriyorum” diye konuştu.
 
Olayı vergi ödemiyor noktasına dayanarak böyle bir kararın çıkmasını eleştiren Karcılıoğlu, bu karar ucube bir karardır. TÜRSAB ne zamandan beri bu ülkede maliye bakanlığı, ekonomi bakanlığı yapmaktadır ?
 
Biz turizmciler gerçek nedenleri biliyoruz diyen Karcılıoğlu, bu karar üyeleri olan üç beş acentaya gelir temin etmek ve onları daha ön plana çıkarmak adına alınmış güya rekabeti önlüyorlar düşüncesiyle ve Booking.com’un TÜRSAB üyesi olmaması ilişkin bir karardır.
 image
 
50 bin lira paranın TÜRSAB kasasına girmemesi yüzünden felaket yaşıyoruz
 
Konunun bu döneme rastlaması da ayrıca düşündürücü. Çünkü booking.com Hollanda firması olsa da uluslararası platformda çalışan küresel ölçekte iş yapan dünyanın, 172 ülkesinde faaliyet gösteren bir internet acentası. Sektörde konuşulan ve inanılan Hollanda ile yaşadığımız sorunlar nedeniyle konu Başaran Ulusoy'un istediği noktaya gelmesi kolaylaştığı yönünde.
 
Hiçbir aklıselim Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve yöneticilerinin kendi kendilerine böyle bir harakiri yapacak kadar akıl yoksunluğu içine girebileceklerini düşünmek de istemiyorum ihtimal de vermek istemiyorum.Ben bunun bir tesadüf olduğuna inanmak istiyorum fakat gerçek suçlunun TURSAB olduğunu açıklamak durumundayız.”
 
image
 
Türkiye’de 15 bin otelin booking.com ile çalıştığının da bilgisini veren Karcılıoğlu, kararın özellikle küçük otelleri en çok etkileyeceğini belirterek şunları kaydetti:
 
“Hiçbir acenta bilmiyorum ki Türkiye’deki herhangi bir otelin kapısına gidip de bana yatak oda verir misin bir kontenjan verir misin, ben Senin oteline satabilir miyim desin ve otel bunu reddetsin. Böyle bir şey maddenin tabiatına aykırı bir durum olur. Eğer sen otellere gidip onlardan bir pazarlama imkanı temin edemiyorsan bu senin sorunun. Bunu kendi içinde çözmen gerekirdi.
 
Booking.com Türkiye’de 15 bin otelin yayınlandığı mecra.
 
Bizler booking.com a gitmiş bizi saat demişiz. Bu insanlar iki tarzda bu otelleri satmaya başlamışlar; Bütün dünyadan Türkiye’ye turist akımı sağlamaya çalışmışlar bir de Türkiye’de yaşayan Türk ve yabancı vatandaşların Türkiye’deki dolaşımına aracılık etmişler.
 
image
 
Oda sayıları düşük kapasitede olan oteller, ne yazık ki TURSAB’ın üyeleri acentalar tarafından değerlendirmeye dahi almıyorlar.
 
Ne yapsın bu küçük oteller? Türkiye’de bir buçuk milyona yakın bir yatak kapasitesi var. Belki bunun bir milyon 200 bini küçük otellerden oluşuyor.”
 
Bookin.com tarzı çalışan başka internet sitelerinin de kapatılma durumuyla karşı karşıya olduğuna da dikkat çeken Karcılıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Az önce bir haber aldım. Booking.com tarzında çalışan başka sitelerin de kapatılması söz konusu. Artık iyice boğaza sıkma gibi bir nokta ile karşı karşıyayız. O nedenle bu konu nasıl düzeltilir nasıl geri alınır bilmiyorum ama alınmadığı takdirde çok büyük facialar yaşayacağımızı hepinizin şahit olmasını istiyorum. Özellikle bu küçük oteller bu konudan daha fazla etkilenirler, büyük oteller de etkilenirler. Bu nasıl düzeltilir bilmiyorum. Ama çok ciddi sorunlar yaşayacağımızı şahit olmanızı istiyorum. Çok ciddi batışlar olur” Başta Ege ve Akdeniz'deki tatil beldeleri Kıbrıs adasındaki Kapalı Maraş'a döner,tesisleri çürümeye terk deriz,dedi.
 
image
 
“Biz acentelerle ayrılamayız, etle tırnak gibiyiz” diyen Karcılıoğlu, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
 
Şimdi öyle bir karar alındı ki satabilecekleri yataklar ve oteller ortadan kalkıyor. Neyi satacaklar? TÜRSAB’ın başında yönetim noktasında bulunan şahısın buna izin vermemesi olayın bu boyutlarını iyi değerlendirmesi gerekirdi.  Bu tamamen TURSAB’ın yönetimi ve onun başındaki kişinin şahsi ve bugüne kadar yaptıkları yanlış uygulamaların bir diğer halkası olarak görüyorum. Şuradan dışarı çıkalım, yoldan geçen 10 kişiye soralım. Bu 10 kişinin 9’u bu mecralarla otel rezervasyonu yaptırdıklarını söyleyeceklerdir,şimdi bu odaları kim satacak ?
 
Milyonlarca turist bu yasaklama ile de engellenmiş oldu.
 
Burada koruyacağım dediği otelci felaket şekilde zarar içinde, koruyacağım dediği tüketici booking.com’u kullanamadığı için seyahatini erteledi ve hiç istemediği yerlere gitti.”
 
Konuşmasında çok önemli bir detaya da dikkat çeken BOYD Başkanı Serdar Karcılıoğlu bookin.com’un yasaklamadan sonra yaptığı uygulamayı da eleştirerek şunları dile getirdi:
 
“Çok enteresan bir şey var. Ben burada booking.com eleştiriyorum. Bodrum diye girdiğiniz zaman Yunan adalarını veriyor size. Oradan beklerdim ki biz onları bu kadar savunurken en azından sitede Bodrum diye girildiği zaman ‘mahkeme kararıyla sitemiz kapatılmıştır’ ibaresi olsaydı.
 
Türkiye'yi açan Yunanistan’a yönlendiriyor
 
Booking.com’u açan kişi Bodrum’u bulamıyor, yunan adalarını buluyor. Belki de bunun için de bir çoğu hadi o zaman Kos Adası’na gidiverelim, belki bir günlüğüne Bodrum’a uğrarız diye düşünüyor. Yani bunun neresinden tutarsanız tutun kabul edilecek bir konu değil, çok yanlıştır. Bu bir harakiridir. Bunu hiç kimse savunmaya kalkmasın TURSAB’da böyle bir şeyi savunmasın, çıksın bütün otelciler den özür dilesin. Bodrum’a gelmek isteyenler booking.com’da herhangi bir otel bulamıyorlar. Yunan Adaları adalarına yönlendiriyoruz” dedi.
 
 “Vergi işi ne acentacıların ne de otelcilerin işi değil. TURSAB bütün işlerini doğru yaptı da Maliye Bakanlığı’nın vazifelerine mi soyundu”
 
BOYD yönetim kurulu üyelerinden Mehmet Dağoğlu da booking.com’un otelcileri mağdur etmediğini aksine çok büyük avantajlar sağladığına işaret ederek şu ifadeleri kullandı:
 
“Booking.com’un kolaylığı oteller için özellikle pazar payında pazarladığı fiyatı belirlemesinde otellere bırakması ve gelen hasılatı yada geliri direk otel tarafından alınmasıdır. Geçmiş tarihlerde birçok acentanın otelcilere para ödemediği acentaların battığından dolayı çok otelcinin mağdur olduğunu biliyoruz. Bunların içinde birçok Bodrum oteli var.
 
Şeffaf Gazete.com
 
 
 
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR