Güzel ülkemiz için yazıyoruz - RUSYA'DAN ANTALYA'YA KOKSAKİ UYARISI Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/turizm/30784/rusyadan-antalyaya-koksaki-uyarisi

 

RUSYA'DAN ANTALYA'YA KOKSAKİ UYARISI
RUSYA'DAN ANTALYA'YA KOKSAKİ UYARISI
Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu'nun (Rospotrebnadzor), Türk sağlık makamlarına yollanan bir mesajla, tatil bölgelerinde etkili olduğu iddia edilen "Koksaki" virüsü konusunda ayrıntılı bilgi ve önlem istediği açıklandı.
9 Ağustos 2017, 16:48
 
 
Rusya pazarında uçak krizi yüzünden geçen yıl yaşanan büyük kaybı bu yıl telafi etmeye çalışan Türk turizmine, sezon ortasında “tatsız” haber:
 
Türkiye’de Koksaki virüsünden kaynaklanan hastalık şikayetlerin Rus turistler arasında gittikçe yayılmaya başladığı iddiaları ile, Rusya basınından dün yoğun “haber bombardımanı” başladı.
 
Federal TV kanallarından ulusal gazete ve internet haber portallarına kadar her yerde, “Türkiye’de yaygın görülen Koksaki virüsü yüzünden tur iptallerinin başladığı” haberleri öne çıkarılıyor. Yaygın hastalık durumunu reddettiği söylenen Türkiye tarafından ise henüz kamuoyuna yansıyan net ve resmi bir açıklama yok.
 
Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu'nun (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, şu ana kadar Rusya vatandaşlarından beş şikayetin kendilerine "kırmızı şikayet hattı" üzerinden intikal ettiğini söyledi. Popova, "Türkiye'deki başkonsolosluğumuzdan gelen bilgiye göre durum istikrarlı. Biz karantina tedbirlerimizi arttırıyoruz, ama herhangi bir virüsten kaynaklanan hasta sayısında bir artış yok" dedi.
 
Rusya’nın resmi gazetesi Rossiyskaya Gazeta, haberi “Koksaki virüsü şikayetleri yüzünden Rusyalı turistler Türkiye tatillerinden vazgeçmeye başladı” diye verdi.
 
Haberde, çok sayıda turistin turları iptal etmek için acentaları aramaya başladığı iddia edildi. Haberde tüm bu iddialara rağmen Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu'nun (Rospotrebnadzor) ya da Rusya Turizm Bakanlığı’nın virüs salgınını resmi olarak teyit etmediklerine işaret edildi. İzvestiya gazetesi ise haberinde “Turistlerin yaygın olarak Türkiye turlarını iptal etmeye başladıklarını” iddia etti.
 
Konuyu sürekli ön planda tutan Ren TV ise, Türkiye’deki otellerin iddiaları reddettiklerini duyurdu.
 
Ren TV, Antalya’daki Rus Başkonsolosluğu’a dayanarak, “Koksaki virüsünün şu an sadece bir kişide tespit edildiği, son altı ayda sadece 95 vakanın olduğu” bilgisini paylaştı.
 
image
 
Rus devlet kanallarından Vesti.Ru'da da iddiaları içeren haber yayınlandı
 
 Medyaya konuşan Rusya Tur Endüstrisi Birliği (RST) Basın Sözcüsü İrina Turina, Koksaki virüsü gerekçesiyle çok sayıda turistin tur iptali başvurusunda bulunduğunu doğruladı, ancam devletin resmi kurumlarından resmi teyit gelmediği için iptalde ısrar edenlerin ceza ödemek zorunda kalacaklarını vurguladı. Medyada çıkan haberler “force major” (mücbir sebep) sayılmadığı için, iade isteyenlere yüzde 100 ödeme yapılmıyor.
 
Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu'nun (Rospotrebnadzor), vatandaşlardan Koksaki virüsü ile ilgili gelecek şikayetler için bir “özel hat” oluşturdu.Emaillerde hangi tarihte hangi otelde kalındığının, hangi tur şirketinden tur satın alındığının ve hangi sigorta şirketiyle anlaşma yapıldığının özellikle vurgulanması istendi.
 
Pek çok haberin detayında “Koksaki virüsü yüzünden turizm acentaları ve sigorta şirketlerine yoğun başvuru olmadığı” vurgulanmasına rağmen, medyada dünden beri sürekli konunun ön plana çıkarılması, bazı Rus turistlerle yapılan röportajların tekrar tekrar yayınlanması, internet forumlarında "turizm sezonunun ortasında Türkiye’ye yönelik bir “kampanya” olabileceği” endişelerini ön plana çıkardı. Özellikle TV’lerde yayınlanan haberlerin çoğunda, “Türkiye’ye turist akını yaşanırken Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki destinasyonlarının bu yıl boş kaldığı” bilgisinin tekrarlanması da dikkati çekiyor.
 
Şimdi, on binlerce Rusya vatandaşının Türkiye sahillerinde tatilde olduğu, pek çoğunun da gitmek için bavulunu topladığı bir dönemde, insan sağlığı ile ilgili bu ciddi iddialar için Türk resmi makamlarından ivedilikle ve net açıklamalar yapılması bekleniyor.