Güzel ülkemiz için yazıyoruz - ÇİN'Lİ TURİST BEKLENTİSİ BİR HAYAL Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/turizm/30861/cinli-turist-beklentisi-bir-hayal

 

ÇİN'Lİ TURİST BEKLENTİSİ BİR HAYAL
ÇİN'Lİ TURİST BEKLENTİSİ BİR HAYAL
Yurtdışı seyahatlerde daha önce Pasifik bölgesini tercih eden Çinli turistlerin önümüzdeki dönemde Avrupa ülkelerine yönelecek. Çinlilerin gitmek istediği ülkeler arasında Türkiye yok
18 Ağustos 2017, 18:41
 
Çinli  turist profili değişiyor. Çinlilerin bugüne kadar ağırlıklı olarak Asya Pasifik bölgesindeki ülkeleri seyahat ederken önümüzreki dönemde Avrupa ve Amerika'yı tercih edecek.İlk 10 ülke tercih sıralamasında Türkiye yok.
 
Çin'li turistlerin gidecekleri yeri seçmesindeki değişim ile birlikte beklenti ve gittikleri yerde ne aradıkları da değişti
 
İşte  Çinli turistin yeni profili
 
Hotels.com’un yaptığı Chinese International Travel Monitor (CITM- Çin Uluslararası Seyahat İzleme) araştırmasına göre Çinli seyahat severler yaşadıkları değişimde yeni bir aşamaya geldi.
 
Çinli turistlerin hem sayı hem de harcama güçleri bakımından çok büyük bir büyüme potansiyele sahip olduğunu ifade eden Hotels.com Asya Pasifik ve Latin Amerika’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Abhiram Chowdhry, “2016'da yurt dışına seyahat eden Çinli turist sayısı, 2015’e göre yüzde 4 arttı ve bu sayı 122 milyon oldu” dedi.
 
Zevk ve beklentileri konusunda giderek daha sofistike hale gelen Çinli seyahat severler artık seyahat için daha fazla zaman, daha fazla yer görme ve daha egzotik deneyimler dahil olmak üzere her şeyin daha fazlasını istiyorlar.
 
Hotels.Com'un 2011’den beri yayınladığı “Çin Uluslararası Seyahat İzleme Araştırması Raporu”nda, Çin'in ‘her şeyin daha fazlası’ anlayışındaki yükseliş, önemli bir bulgu olarak ortaya çıkıyor. Bu anlayış şöyle tanımlanıyor:
 
Tüm yaş gruplarındaki Çinli seyahat severler daha sık ve daha uzun süre seyahat ediyor. Geçen yılki verilerle kıyaslandığında, 3 olan seyahat sayısı bu yıl 4’e, yolculuk başına düşen gün sayısı ise 5 günden 7 güne çıktı.
 
image
 
Çinli seyahat severler, seyahat başına çok sayıda şehri ziyaret ediyor ve yüzde 80'den fazlası sadece tek bir şehirde kalmayacaklarını söylüyor.
 
2016'da Çinli seyahat severler gelirlerinin yüzde 28'ini uluslararası seyahate ayırdılar. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 3 arttı. 90'lar kuşağı ise, gelirlerinin yüzde 35'ini seyahate ayırarak en çok para harcayan grup oldu.
 
1960'larda doğan Çinli seyahat severler bile, ucuz ve kolay seyahat trendinden etkilenerek daha özgür uluslararası seyahatleri tercih etmeye başladı. 1960'larda doğanların yüzde 21'i önümüzdeki dönemlerde sırt çantasıyla seyahat edeceklerini söylüyor.
 
Tercih ve beklentiler değişti
 
Hotels.Com 'un 2011'den beri 6 yıldır düzenli olarak hazırladığı “Çin Uluslararası Seyahat İzleme Araştırması Rraporu"na göre Çin’li turistler seyahatlerinde en çok şunları arıyor:
 
Dil ve ödeme sistemi
 
Otellerde sunulan UnionPay gibi ödeme olanakları, Çinli tüketicilerin gözünde önem derecesine göre ikinci sırada. Şu anda otellerin sadece yüzde 18'i bu imkânları sunuyor ve önümüzdeki 12 ay içinde bu konuda bir teklif sunmayı planlayanların oranı da yalnızca yüzde 18.
 
Kurum içinde Mandarince konuşan personelin olması turistler için bir numaralı sırada yer alıyor. 
Ancak otellerin sadece yüzde 17'si şu anda bu hizmeti sunuyor; yüzde 17'si de önümüzdeki 12 ay içinde bu hizmeti verebilmek için bir planlama yapıyor.
 
İyi yemek ve Çin restoranı
 
Otel bünyesinde yer alan Çin restoranları, turistler için beşinci sırada yer alıyor. Ancak tesislerin yalnızca yüzde 7'si şu anda bu hizmeti sunuyor. Önümüzdeki 12 ay içinde de yüzde13'lük bir oran bu hizmeti sağlama niyetinde.
 
Çince’ye tercüme edilmiş seyahat rehberleri ise turistler için dördüncü sırada yer alıyor. Ancak oteller için bu konu öncelikler anlamına daha alt sıralarda yer alıyor. Şu anda bu hizmeti tesislerin yüzde 18’i verirken, sadece yüzde 21’i ilerleyen dönemde bu hizmeti vermeyi planlanıyor.
 
90'lar kuşağının beklentileri
 
70'lerde doğanlar aradan geçen onlarca yıl boyunca Çin'de yaşanan büyük bir değişime, seyahati hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak gören ve daha enerjik olan 90'lar kuşağının kendini şımartma fırsatı bulduğu zamanlara tanık oldu. Gelecekte bu grup, ekonomik turlar, macera turları, tek bir sırt çantası ile yapılan turlar ve lüks turlar gibi daha özel seyahatler yapmaya eğilimliler.
 
Bu grubun seyahat harcamaları son 12 ay içinde yüzde 15 oranında arttı ve bu grup gelirlerinin yüzde 26'sını seyahatlere ayırdı. 
80'ler kuşağının seyahat tercihi çoğunlukla temalı ve ekonomik turlar oldu.
 
Son 12 ayda, bu grup gelirlerinin yüzde 27'sini seyahat amaçlı harcadı ve günlük seyahat masrafları da yüzde 16 oranında arttı. Bu grupta yer alanların çoğunluğu ise (yüzde 60) önümüzdeki 12 ay içinde daha fazla seyahat etmeyi düşünüyor.
 
image
 
Aile ile gezi
 
Çoğunlukla 60'lı ve 70'li yıllarda doğanlardan oluşan bu grup aile kavramının bilincinde ve buna uygun şehirlere seyahat etmeyi tercih ediyor.
 
Son 12 ay içinde gelirlerinin yüzde 28'ini seyahate harcadılar ve ortalama günlük harcamalarını da yüzde 9 oranında artırdılar. Gelecek 12 ayda yarıdan fazlası (yüzde  57) daha fazla harcama niyetinde.
Y kuşağı gelirlerinin yüzde 29'unu seyahate harcama eğiliminde. Gelecek 12 ay içinde yarısından fazlası (yüzde 60) daha fazla seyahat etmek istiyor.
 
Sırt çantalı Çin'liler
 
80’li ve 90'lı yıllarda doğanlardan oluşan bu grup, seyahat etmeyi gerçeklikten kaçmak ve sınırlarını zorlamak olarak görüyor. Sırt çantalı gezileri, temalı turları veya eko turları gibi seyahat deneyimlerini tercih ediyorlar.
 
Son 12 ay içinde gelirlerinin yüzde 29'unu seyahate ayırdılar. Gelecek 12 ay içinde ise yarıdan fazlası (yüzde 61) seyahat için daha fazla harcama yapmak niyetinde.
 
Hotels.Com Raporu’na göre Çinli seyahat severler, daha maceracı bir hale de geliyor. 
Çinli seyahat severlerin yüzde 50'si sırt çantalı gezi deneyimine açık olduklarını söylerken; yüzde 37'si de kültürel ve geleneksel grup turları tatillerinde daha az yer almayı tercih ettiklerini ifade ediyor. 
 
Alışveriş yerine yemek 
 
Benzer şekilde, alışveriş de artık Çinli turistler için eskisi kadar cazip değil. 
 
Alışveriş önceliği bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 oranında düşerken; güzel bir yemek (yüzde 55), dinlenme ve
rahatlama faaliyetleri (yüzde 41) artık tatil önceliklerinin en üst sıralarda yer alıyor.
 
Hotels.Com'un araştırmasının kendi verileri ve diğer üçüncü grup araştırmaları ile dünya genelinde 3 binden fazla Çinli uluslararası seyahat sever ve 3 bin 800'in üzerinde konaklama ortağından gelen veriler baz alınarak yapıldığı belirtiliyor
 
image
 
 
Çinli seyahatçilerin ençok gitmek istediği destinasyonlar
 
Fransa
 
A.B.D
 
Avustralya
 
Kanada
 
Almanya
 
Maldivler
 
Japonya
 
Yeni Zelanda
 
Singapur
 
Tayland
 
İngiltere
 
Şeffaf Gazete.com