Güzel ülkemiz için yazıyoruz - DÜNYANIN EN İLGİNÇ DEVLETİ AYNAROZ Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/turizm/32014/dunyanin-en-ilginc-devleti-aynaroz

 

DÜNYANIN EN İLGİNÇ DEVLETİ AYNAROZ
DÜNYANIN EN İLGİNÇ DEVLETİ AYNAROZ
Yunanistan’da bulunan Aynaroz Yarımadası, dünyanın en ilginç adasıdır. İlginç olmasının sebebi ise 1000 yıldır buraya tek bir kadın dahi ayak basmamış olmasıdır.
6 Şubat 2018, 17:43
 
 
Yunanistan’ın Halkidiki yarımadasından Ege’ye doğru uzanan özerk  devletti Aynaroz Adası
Nüfusu yaklaşık 2000 erkekten oluşmaktadır.
 
Yunanistan’da bulunan Aynaroz Yarımadası, dünyanın en ilginç adasıdır.
 
İlginç olmasının sebebi ise 1000 yıldır buraya tek bir kadın dahi ayak basmamış olmasıdır. 
Resmi adı Aynoroz Özerk Keşişsel Devleti, Yunanistan toprakları içinde 390 km² alanda özerk bir devlet yönetimi bulunuyor. Bu adayı 20 manastırı temsil eden 20 kişilik bir meclisle yönetilmektedir.
 
image
 
Adada 20 tane bozulmamış harika mimaride inşa edilen manastır bulunmakta.
 
Bu manastırların hepsi günümüzde hizmet vermektedir. Burada 2000 tane erkek yaşamaktadır. Bu erkeklerin hepsi manastırlardan yaşamaktadır ve burada çalışmaktadır. Yani anlayacağınız hepsi din adamıdır. Bu arada yaşayan halkın geçim kaynakları ise  zeytin ve üzümdür.
 
Bu ada, 10. yüzyılda dinsel bir topluluk olarak doğup Bizans, Yunan ve Osmanlı egemenliklerine girmesine rağmen egemenlikleri boyunca bağımsızlığını korumaya başarmış bir yerdir.
 
image
 
Bu adayı ilginç kılan ise 1000 yıldır kadınların girmiyor olmasıdır. Sebebi ise oldukça ilginçtir. Söylentilere göre 1045 yıllından günümüze kadar buraya tek bir kadın dahi girilmemiştir. 10. yüzyılda burada 20 tane manastır yapıldı. Din adamlarına göre bu ada huzur ve adanmışlık fikri oluştu. Bu yüzden bu huzurlu ortamı kaybetmemek için kadınların girişi yasaklandı.
 
Zaman zaman kadınlar buraya kaçak yollardan ve erkek kılığında girmeye çalıştıysalar da pek başarılı olunmadı.
 
Zaten 1950’li yıllarda bunun için bir yasa çıkarıldı. Buraya her erkek de alınmıyor. Birçok farklı kriter bulunmaktadır. Bu kriterleri taşıyan erkekler alınmaktadır. Aynoroz meclisin belirlediği kriterleri taşıyan erkeklerin günde sadece 100 tanesi ziyaret edebilmektedir.
 
Bu adanın statüsü günümüzde başta AB ve AP olmak üzere birçok yerde tartışılmaktadır. Kadın erkek eşitliğini ihlal gerçekçesiyle sürekli itiraz edilmektedir.  1000 yıldır böyle hayat bulan ada, daha kaç yıl böyle devam edileceği bilinmiyor.