Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İTALYA'DA ORTAÇAĞ'DAN BU YANA YAPILAN FESTİVAL
İTALYA'DA ORTAÇAĞ'DAN BU YANA YAPILAN FESTİVAL
Ivrea; İtalya'da, Turin'in yaklaşık 40 dk. kuzeyinde bulunan küçük bir kasabadır. Çok hareketli bir kasaba değildir, fakat yılda bir kez, Portakal Savaşı Festivali esnasında, Ivrea canlanır. Savaş; 1194 yılında, Swabia'nın Kutsal Roma İmparatoru Frederick'e karşı yapılan ortaçağ ayaklanmasının mecazi bir tasviridir.
24 Şubat 2018, 19:45
 
Ivrea, İtalya'nın Turin'in kentinin kuzeyinde yaklaşık 40 dk. mesafede küçük bir kasaba. Normalde son derece sakin bir hayata sahip olan bu yerde yılda bir gün çılgın bir festival gerçekleştiriliyor ve ülkenin pek çok yerinden insan bu festivale katılmak için buraya geliyor.
 
image
 
Herkesin birbirine var gücü ile portakal fırlattığı Portakal Savaşı Festivali'nde tonlarca portakal kullanılıyor.
 
Savaş; 1194 yılında, Swabia'nın Kutsal Roma İmparatoru Frederick'e karşı yapılan ortaçağ ayaklanmasının mecazi bir tasviri.
 
Festival'de maskeli ve zırhlı adamlar; caddeler, bazen kalınlığı 30 cm.yi bulan, ezilmiş portakaldan bir halıyla kaplanana kadar, kendilerine aynı şekilde karşılık veren kalabalığa portakal fırlatıyor.
 
Bir efsaneye göre, Dük'ün soyluluk hakkı olarak evlenen her kadınla ilk geceyi beraber geçirme hakkına karşı gelen bir kadının Dük'ün kafasını koparması üzerine başlayan gelenek üzerine 9 takım Torino yakınlarındaki İvrea kenti meydanlarında portakal savaşları yapıyor. Pazar günü yapılan portakal savaşında yayalardan oluşan bir takım şehrin çeşitli yerlerinden geçen atlı takımlarla mücadele etti. Savaş sırasında 'düşman' olmayan halk oldukça sert atılan portakallardan nasibini almamak için kırmızı şapka takarak kendilerini belli etti. Oldukça neşeli geçen savaşlarda ufak çaplı yaralanmalar da oldu.
 
image
 
Yaya takımda bulunan ve 5 senedir portakal savaşlarına katıldığını belirten Eduardo Moretti, 'Karnaval İvrea'da yaşamış olan diktatör bir hükümdarın öldürülmesi üzerine halkın zafer kutlaması olarak sürdürülüyor' diye konuştu.
Karnaval için Japonya'dan gelen Gakujirou Hachi, karnavalı çok heyecanlı bulduğunu belirtirken İvrea'da bir dönercide çalışan Bünyamin Çelik, festival nedeniyle pek çok turistin kente akın ettiğini belirterek 'Normal zamanda 24 bin civarında olan nüfus festival zamanında 100 bini buluyor. Bu da bizim işimiz için güzel oluyor' dedi.
 
image
 
Portakal savaşının yapıldığı kentte binlerce portakalın saatlerce yerlerde çöp halinde kaldığı görüldü.
 
Herkes seyirci olabilir, ancak dikkat etmeniz gereken bir şey var - ciddi yaralanmalar yaşayabilirsiniz, o yüzden o kadar hevesli olmayanlar için, rahatlatıcı ve uzaktan savaşı izlemenizi şiddetle tavsiye ederiz.
 
Elbette şapka takmak ya da kafa bandajı giymek önemlidir, çünkü savaştan biraz uzak durmak tamamen güvenli olacağınızı garanti etmez.
 
Portakaldaki savaş genellikle Pazar günü 2 civarında başlayacak ve jürinin bu takımın kazandığı takımın kararıyla bitiyor.
 
Ivrea kasabasının vatandaşları bu karnavrayı kendi kültürlerinin önemli bir parçası olarak görüyor ve bu savaşı "özgürleştirici" bir olay olarak tanımlamak istiyorlar.
 
Ivrea'nın merkezinde sadece birkaç otel var ve muhtemelen zaten karnaval için tamamen ayrılmış durumda,oluyor.
 
Diğer taraftan, festivaldeki portakal savaşı esnasında kalp krizi geçirerek rahatsızlanan Pietro Bettini (35) isimli bir İtalyan kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR