Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DÜNYA TURİZM DEVİ THOMAS COOK İFLAS ETTİ
DÜNYA TURİZM DEVİ THOMAS COOK İFLAS ETTİ
Dünya devi Thomas Cook'un iflası dünyada deprem etkisi yarattı. 178 yıllık şirket seyahat serüvenine nokta koydu. Bir gecede 20 bin kişi işsiz kaldı.Thomas Cook Grubu CEO'su Frankhauser, şirketin iflasından büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, milyonlarca müşterisi ve binlerce çalışanından özür diledi.
23 Eylül 2019, 18:23

 

Dünya devi Thomas Cook'un iflası dünyada deprem etkisi yarattı. 178 yıllık şirket seyahat serüvenine nokta koydu. Bir gecede 20 bin kişi işsiz kaldı.

Öte yandan, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeden İngiliz vatandaşlarının geri getirilmesi için dev ''eve dönüş operasyonu '' başlatıldı.
 
image
 
Thomas Cook müşterilerini desteklemek için program başlatan CAA'dan yapılan açıklamada, şirketin 150 bin müşterisinin ülkeleri dışında olduğu belirtilerek, İngiliz hükümetinin talebi doğrultusunda 23 Eylül-6 Ekim'de bir geri dönüş programı başlatıldığı bildirildi. 
 
Thomas Cook müşterilerinin kaldığı otellerle iletişime geçileceği ve ATOL korumalı konaklama ücretlerinin ise devlet programı garantisinde olduğu kaydedilen açıklamada, şirketin müşterilerinin dönüş uçuşları ve konaklama seçeneklerinin yer aldığı "thomascook.caa.co.uk" adlı özel bir internet sitesi oluşturulduğu aktarıldı. Açıklamada, müşterilerin bu siteden uçuşlarını teyit etmeden havaalanına gitmemesi gerektiği uyarısına da yer verildi.
 
Açıklamada, müşterilerin evlerine mümkün olduğunca en yakın tarihlerde ulaştırılacağı ancak bazı aksamaların kaçınmaz olduğu vurgulandı.
 
image
 
ANTALYA’DA GERGİN BEKLEYİŞ
 
Antalya’da tatil yapan ve dün sabah saatlerinde İngiltere’ye gitmek üzere Antalya Havalimanı’na gelen 200 civarında yolcu, Thomas Cook’a bağlı Neckermann acentasına ait uçak kalkmayınca havalimanında sabahladı. 

Thomas Cook Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Peter Frankhauser, daha önce, şirketin 1,1 milyar sterlinlik finansman paketine ihtiyacı olduğunu açıklamıştı. 

Borçlarını yönetmekte giderek zorlanan Thomas Cook, 2011 yılından bu yana sadece borçlarının faizi için 1,2 milyar sterlin ödemek zorunda kaldı.
 
178 yıllık Thomas Cook’un ifasıyla ortada kalan müşterileri kurtarmak üzere ikinci dünya savaşın döneminde 1943’te Japonlara karşı kullanılan  “ Operation Matterhorn" planı uygulanacak.
 
"Operation Matterhorn" ile 150 binden fazla İngiliz tatilcinin ülkelerine geri getirilmesi sağlanacak.
 
Plan gereğince tatil noktalarına boş uçaklar gönderilmeye başlandı.
 
Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, plan gereğince hükümetin ve Sivil Havacılık Örgütü (CAA)'nın onlarca uçak kiraladığını, uçuşların bugünden itibaren  başlayacağını ve detayların belli olduğunda duyurulacağını belirtti .
 
Ülke dışındakilere tatillerini kısa kesmemeleri ve dönüş uçuş bilgilerini internette kontrol etmeden havaalanlarına gitmemeleri çağrısı yapıldı.
CAA'in ayrıca, Thomas Cook'tan paket tatil alanların kaldıkları otellerle de bağlantıya geçtiğini ve kalış bedellerinin Hava Seyahati Güven Fonu ve ATOL'de ödeneceğinin söylendiği bildirildi.
Thomas Cook’un İngiliz hükümetinden yardım talebinde bulunduğu, ancak bu talebin reddedildiği açıklandı. 
 
image
 
Thomas Cook’un İngiltere hükümetinden 150 milyon Pound (yaklaşık 170 milyon Avro) yardım istediği, ancak bu talebin geri çevrildiği ifade ediliyor. 
 
İngiltere’deki PA haber ajansına açıklamada bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Thomas Cook’un yardım için istediği 150 milyon Poundluk meblağın vatandaşların vergilerinden karşılanacağı için bundan sonraki benzer olaylarda da ahlaki bir tehlike yaratacağından endişe ettiklerini ve bu nedenle yardım talebini geri çevirdiklerini kaydetti. 
 
Thomas Cook’tan hükümete 150 milyon Poundluk yardım talebi geldiğini doğrulayan Başbakan Johnson, “Önemli olan Thomas Cook ya da 2017’de iflas eden charter şirketi Monarch benzeri örneklerde bu tür şirketleri iflas etmeden önce iflastan kurtaracak yolların bulunmasıdır” dedi. 
 
Çinli hissedarın kurtarma paketi
Thomas Cook'un toplam net borcunun Mayıs 2019'da 1,2 milyar sterline yükseldiği açıklanırken, şirketin en büyük hissedarı Çinli Fosun Grubu'nun liderliğinde 900 milyon sterlinlik kurtarma paketi üzerinde geçen ay uzlaşma sağlanmıştı.
 
Söz konusu teklif, hissedarlar tarafından kabul görmedi ve şirket, son olarak İngiliz hükümetinden 150 milyon sterlinlik destek talep etti. İngiliz hükümeti ise gelecekte ticari faaliyetleri nedeniyle zor durumda kalabilecek şirketlere örnek teşkil etmemek amacıyla söz konusu talebi reddetti. 
 
Kredi veren bankaların 200 milyon sterlinlik bir teminat fonu daha istemesi ise görüşmeleri çıkmaza sürükledi.
 
Fosun Grubu, daha önce şirketin kurtarılması için oluşturulacak destek paketi için tek başına 450 milyon sterlinlik katkıda bulunabileceğini duyururken, grubun ek finansman karşılığında Thomas Cook'un tur operatörlüğü kısmının yüzde 75 hissesini, hava yolu şirketinin ise yüzde 25 hissesini talep ettiği belirtilmişti.
 
Son teklife göre, kreditörler ve bankalar da 450 milyon sterlin daha finansman sağlayacak ve şirketin borçları silinecekti. Kreditörler ve bankalar, bunun karşılığında hava yolu şirketinin hisselerinin yüzde 75'ini, tur operatörü şirketinin ise yüzde 25 hissesini devralacaktı.
 
image
 
Dünyanın ilk seyahat acentesi / tur operatörü Thomas Cook kurulduğu 1841'den bu yana aradan geçen 178 yılda neler oldu..
 
1841: İngiltere Loughborough’da kuruldu
 
1855: İlk Avrupa kıta turunu düzenledi. Harwich’ten başlayıp. Antwerp, Brüksel, Köln, Heidelberg ve Strazburg’la devam eden tur, Paris’te sona erdi.
 
1865: Londra’nın Fleet Caddesinde ilk satış mağazasını açtı.
 
1874: Seyahat çeklerinin bir öncüsü sayılabilecek ‘’Cook’s Circular Note‘’u New York’ta piyasaya sürdü.
 
1896: İlk defa, Thomas Cook & Son ismiyle Atina’da düzenlenen Olimpiyat Oyunlarının resmi seyahat acentesi oldu. 
 
1919: Thomas Cook & Son, İngiltere’de hava yolu ile tatil satan ilk şirket oldu.
 
1928: Thomas Cook torunları Frank Cook ve Ernest Cook, şirketi ‘’Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens’’e sattı.
 
1948: British Transport Holding Company’e devredilerek devlet şirketi oldu.
 
1972: Thomas Cook özelleştirildi. Şirketi Britain’s Midland Bank, Trust House Forte ve Automobile Association’ın oluşturduğu konsorsiyum satın aldı.
 
1990: Derak International’i satın alarak dünyanın önde gelen perakende döviz işlemleri şirketi oldu.
 
1992: Almanya’nın üçüncü büyük bankası Westdeutsche Landesbank ve Almanya’nın önde gelen charter şirketi LTU Group Thomas Cook’u Midland Bank’tan satın aldı.
 
1994: Berclays Bankasının bir iştiraki olan Interpayment Services Limited‘i satın alarak ABD dışındaki en büyük seyahat çeki tedarikçisi oldu.
 
1994: Thomas Cook’un seyahat yönetim şirketi American Express’e satıldı.
 
1999. Avrupa Komisyonu; Thomas Cook ile Carlson Leisure Group’un birleşmesine onay verdi.
 
2001: Global and Financial bölümünü Travelex’e sattı.
 
2001: Almanya’da Condıor ve Neckerman’ı satın alarak adını Thomas Cook AG olarak değiştirdi.
 
2007: Thomas Cook ve MyTravel Grpup birleşerek Thomas Cook Group PLC’yi oluşturdu. Ving, Spies ve Tjäreborg ile iş birliği yapan şirket, İskandinav ülkelerine güçlü bir giriş yaptı.
 
2011: İngiltere operasyonlarını Co-Operative Group ve Midlands Co-operative Society çatısı altında birleştirerek İngiltere’nin en büyük zincirini kurdu.
 
2015: Thomas Cook Çinli yatırım şirketi Fosun ile stratejik iş birliğine gitti.
 
16 Mayıs 2019: Thomas Cook üst üste üçüncü kez karlılık uyarısı yaptı.
 
Ağustos 2018: Thomas Cook şirketin kurtarılması için Fosun ve bankalarla 900 milyon poundluk bir anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre tur operatörünün yüzde 75’i Fosun’a yüzde 25’i bankalara, uçak şirketinin ise yüzde 75’i bankalara yüzde 25’i Fosun’a geçecekti. 
 
Eylül 2019: Thomas Cook’un tahvil sahipleri, 900 milyon poundluk anlaşmanın şirketi kurtarmayacağını, 200 milyon poundluk daha ek finansmana ihtiyaç olduğunu açıkladı.
 
22 Eylül 2019: Thomas Cook yönetimi ile hissedarlar, bankalar ve Fosun’un katıldığı son toplantıda anlaşma sağlanamadı.
 
23 Eylül 2019 03.00: Thomas Cook iflasını açıklayarak tüm operasyonlarını durdurdu.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR