Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TURİZMDE MAYIS SONU BEKLENİYOR
TURİZMDE MAYIS SONU BEKLENİYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Nisan sonu mayıs başında kırılmalar olacağını öngörüyoruz. Mayısın sonuna doğru normalleşmenin mümkün olacağını düşünüyorum. Mayıs sonuna doğru iç turizmde de hareket başlayacak" dedi.
21 Nisan 2020, 17:44
 
 
Koronavirüs sonrasında turizm sektörünü neler bekliyor“ sorusu sektörün her kesiminden çeşitli bakış açılarıyla masaya yatırılıyor evde kaldığımız şu günlerde. Otelcisi, seyahat acentası, rehberi; belirsizliği çözmeye, bir adım ilerisini görmeye ve dik durmaya çalışırken, korona sonrası normalleşmeye geçiş sürecinde hiçbir şeyin eskisi olmayacağı görüşü ise hem dünyada hem de ülkemizde tartışmasız, kesin ve net.
 
Korona sonrası turizme hazırlık için şu günleri çok verimli değerlendirmek gerekiyor; kaybedecek bir günümüz bile yok; şimdi ağır darbe alan turizm sektörü için yeni modeller, destek ve teşvikler, stratejik planlar hazırlama ve hızla uygulamaya geçme yaraları sarma zamanı. Tam da bu noktada gözler Kültür ve Turizm Bakanlığı'na çevriliyor ve Bakan Ersoy'un yapacağı açıklamalara odaklanıyor.
 
image
 
Bir süredir sessizliğini koruyan Bakan Ersoy; geçtiğimiz gün detaylı açıklamalarda bulundu.
 
Kısa vadede normalleşme süreci ve iç turizm trafiğinin ne zaman açılacağına yönelik öngörülerin doğruluğunu bekleyip göreceğiz. Açıklamada diğer önemli başlık olan“Koronasız Alanları Sertifika Eden Uluslararası Sistem çalışması ise yeni turizm anlayışının yarattığı bir sonuç olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca sektörel sorunların çözümüne yönelik açıklamada da bulunan Bakan Ersoy, seyahat acentalarının belge devri ile ilgili taleplerinin de çözümlediğini açıklamıştı. 
 
İÇ TURİZMDE NORMALLEŞME BAYRAMA YETİŞİR
 
Normalleşme süreci ile ilgili görüşlerini aktaran Bakan Ersoy; ülkemiz genelinde Koronavirüs vakalarının 15 Nisan itibariyle kırılmaya geçtiğini, Nisan sonu ve Mayıs başında vaka test oranının hızla aşağı inmesini beklediklerini kaydederek şunları söyledi: “Şu anda gidişata göre normalleşmenin Mayıs'ın ikinci haftası itibarıyla hızlı bir şekilde başlayacağını ve özellikle Türkiye içindeki trafiğin, dolaylı olarak da bu turizm trafiği anlamına da geliyor, bayrama yetişeceğini düşünüyorum. Buna Bilim Kurulu karar verecek. '' dedi. Normalleşmeyle birlikte şehirlerarası trafiğin açılacağını, insanların tatillerine gitmeye başlayacaklarını beklediğini ifade eden Bakan Ersoy, bu süreçte tatil noktalarını çok sık izlediklerini, özellikle Antalya'da normalleşmenin şimdiden başladığını, valiliğin de düzenlemeler yaptığını, vaka sayılarının çok düşük olduğunu ve oranların her geçen gün daha da düzeldiğini söyledi.
 
image
 
DIŞ TURİZM HAZİRAN ORTASINDAN SONRA AŞAMALI AÇILIR
Almanya, Avusturya, Orta Avrupa ülkeleri ve bazı Kuzey Avrupa ülkelerinin hızlı toparlandığını kaydeden Ersoy, “Haziran'ın ortasından sonra aşamalı bir şekilde açılır diye düşünüyorum. Rusya'da belirsizlik devam ediyor, İngiltere'de belirsizlik devam ediyor, onlar Temmuz sonunu bulabilir açılış olarak. Gidişatı izliyoruz. '' dedi.
 
ULUSLARARASI SERTİFİKASYON SİSTEMİNE GEÇİLİYOR..
Bakan Ersoy'un konuşmasının en önemli başlığı ise Koronasız Alanları Sertifika Eden Uluslararası Bir Sistemin geliştirilmesi hakkındaydı.
 
Normalleşme sürecinde öncelikle iç turizm hareketinin Mayıs ayında başlatılmasını öngördüklerini belirten Bakan Ersoy; “ ülkelerle karşılıklı olarak dış trafiği başlatmadan önce yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz: Koronasız Alanları Sertifika Eden Uluslararası Bir Sistem ile ilgili ilk toplantıyı bu hafta yaptık ve bir komisyon oluşturduk. Bu komisyonda Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile ayrıca konuyla ilişkili bütün STK'lar görev alıyor. Aşamalı olarak da geliştiriyoruz bunları. Öncelikli olarak bir sertifikasyon sistemi geliştireceğiz, bu uluslararası kabul gören bir sertifikasyon sistemi olacak. '' dedi.
 
image
 
TURİZM SEKTÖRÜNDE BİR DİZİ ÖNLEM SEFERBERLİĞİ...
Korona sonrası ulaşım, konaklama tesisleri ve yolcularla ilgili uygulanması gereken hijyen önlemlerine dikkat çeken Bakan Ersoy; “Ulaşım araçlarının sterilizasyonu, araç personelinin bağışıklık belgesi, personelin pandemi eğimi alması; oteller, havalimanları, restoranlar, acenteler, müze ve ören yerleri gibi tesislerde alan sterilizasyonu çok çok önemli. Buralarda kullanılan donanım ve malzemenin sterilizasyonu, mekanların güvenli mesafe standartlarına göre düzenlenmiş olması, sağlık kalite standartlarına uygun tesislerin içerisinde sağlık personeli ve ekipmanının bulundurulması, termal kontrol sistemleri gibi uygulamalara yönelik belgelerinin verilmesi, yine görevli personelin bağışıklık ve pandemi eğitimi belgelerinin alınması gibi bir dizi önlemler var. Yolculardan ne tür bağışıklık belgeleri isteneceğiyle ilgili bir mutabakat sağlandıktan sonra bütün bunları biz bir çatı sertifikasyon sistemi altında toplayacağız. '' ifadelerine yer verdi.
 
image
 
TURİSTİK TESİSLER MAYIS SONUNA DOĞRU BU SERTİFİKAYI ALACAK.. .
Geliştirdikleri sertifikasyon sisteminin dünyaya örnek olacağını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy; “Bütün sivil toplum kuruluşlarını aşamalı bir şekilde komisyonunun içine dahil ederek, hızlı bir şekilde, Mayıs'ın ilk haftası bu sertifikasyon sistemini sonuçlandırmayı hedefliyoruz ve Mayıs'ın sonuna kadar da aşamalı bir şekilde turistlik tesislerin bu sertifikayı almasını sağlayacağız. '' dedi.
 
TURİSTLER TÜRKİYE'YE GÖNÜL RAHATLIĞIYLA GELECEK..
İlk aşamada iç turizmin normalleşmesi ve ardından devreye girecek uluslararası sertifikasyon sisteminin hem vatandaşlar hem de yurtdışından gelecek turistlerin algısı açısından önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Ersoy; “Türkiye'nin sağlık altyapısı konusunda algısı zaten çok iyi; düzenli olarak tesis bazında denetim ve eğitimin gerçekleştirildiği böyle bir sertifikasyon sistemi koyduğunuz zaman başka ülkeler de gönül rahatlığıyla vatandaşlarını Türkiye'ye gönderebilecekler. Olmazsa olmaz ikinci kuralı hayata geçiriyoruz. Üçüncü aşamada ise, bu sertifikayı hem Bakanlık sitelerimizden lanse edeceğiz, hem bize yolcu gönderen ilgili tur operatörlerinin sitelerine de koymasını sağlayacağız. Bunun düzenli kontrolü sağlanacak ve bu sertifikayı alan işletmeler ve tesisler de öncelikli olacak. '' dedi.
image
 
TURİSTİK İLÇELERE SAĞLIK ALTYAPISI HARİTASI HAZIRLANIYOR..
Türkiye'nin güçlü sağlık altyapısının belgelendirilmesi, bir plan ve haritaya dökülmesi gerektiğini söyleyen Bakan Ersoy, Sağlık Bakanlığı ile bu çalışmayı ilçe bazında yaptıklarını, turistlik ilçelerde sağlık altyapısı haritasını çıkarttıklarını ifade etti. Bakan Ersoy, Koronasız hayata turizm açısından geçiş adımlarını bu standardizasyon sayesinde sağlamış olacaklarını vurguladı.
 
ULUSLARARASI ALGI ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ
THY, hava alanları ve turizm paydaşlarının tamamının aşamalı olarak bu komisyonun içine dahil olacağını belirten Ersoy, bu süreçte büyük tur operatörlerinin CEO'larıyla da konuştuğunu, oluşturulacak çatı sertifikasyonunda yabancı sertifika şirketlerini, uluslararası markalar, uluslararası firmaların da olduğu bir algı çalışması yapacaklarını söyledi.
 
image
 
SEKTÖR ULUSLARARASI STANDART VE SERTİFİKASYONA UYUM SAĞLAYACAK
Koronavirüsden sonra toplumların hijyen algısında bir yükselme olduğuna dikkati çeken Ersoy, “sertifikasyon sistemini koronavirüsden çıkış planı olarak görmemek lazım. Bundan sonra bu sertifikasyonları restoranlarımıza, otellerimize, pansiyonlarımıza kadar uygulanabilir şekilde yaymak gerekiyor. Artık bu tüketicinin önceliği haline geldi. Bizim de buna uyumlu bir servis üretmemiz lazım. Aslında sadece bu iş için yapmıyoruz; bundan sonraki gelecekte uygulanması gereken uluslararası standartlara sektörümüzün uyum sağlamasını temin ediyoruz. '' dedi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR