Türkiye’de son aylarda hızla artarak haziran ayında yüzde 78,62 ile son 24 yılın rekorunu kıran enflasyon, büyük şehirler ve turizm bölgelerinde yüksek talebe bağlı olarak çok daha sert hissediliyor. Bu da söz konusu bölgelerde hayatın daha pahalılaşması anlamına geliyor. Fiyat artışlarının en sert hissedildiği alanlardan biri de konut kiraları.
Gayrimenkul sektörüne yönelik analiz hizmeti sunan önemli bir araştırma şirketi verilerine göre haziran ayı itibariyle ortalama kiralar son bir yılda Muğla’da yüzde 73 artarak 14 bin 937 TL’ye, Antalya’da yüzde 310 artarak 10 bin 397 TL’ye ve İstanbul’da yüzde 168 artarak 8 bin 107 TL’ye çıktı. Bu durum tersine göçü hızlandırırken, aynı zamanda çalışmak için büyükşehirlere gelmek isteyenleri de durdurdu.
Kamu çalışanları için şehirlerdeki yüksek kiraların bulunduğu bölgelerin artık mahrumiyet bölgeleri haline geleceği, bu nedenle bu bölgelerde kamuda daha fazla bekar çalışanın istihdam edileceğini tahmin etmek için uzman olmaya gerek yok.
Aşırı derecede artan kiralardan dolayı İstanbul ,İzmir,Ankara,Antalya gibi bölgelerin başta memurlar olmak üzere bir sürgün bölgesine dönüştü. “Memur en fazla 10 bin lira maaş alıyor ancak İstanbul’da 7 bin ila 8 bin TL’den aşağı kiralık ev yok ,bu yüzden kamu ve özel sektörde çalışan memur ve beyaz yakalılar belirli bir gelirin altındaysa İstanbul’a gelmek istemiyor. İstanbul’da olan da gitmek için elinden geleni yapıyor”.
“Eskiden Anadolu’nun yoksun bölgelerine gidince sürgün gibi nitelendirilirken, şimdi İstanbul’a ve sahil bölgelerine gitmek sürgün gibi olmaya başladı”
Yüksek kiraların başrol oynadığı satın alma gücündeki erozyon nedeniyle büyük kentlerden ve sahil beldelerinden tayinlerini isteyen kamu personeli ve doktor sayısındaki artış, meslek örgütlerinin de gündeminde. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, reel anlamda kamu çalışanlarının ücretlerindeki değer kaybının büyük kentlerde yaşamayı daha da zorlaştırdığını; özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve gözde sahil kentlerinde çalışan bir memurun maaşının yüzde 70’ini kiraya vermek zorunda olduğunu söylüyor.
Erdoğan hükümeti tarafından kiralara getirilen azami yüzde 25 artış zorunluluğuna rağmen, ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunları artarak devam ediyor.Özellikle üniversite öğrencilerinin metropollere dönüş yapacağı eylülden itibaren, çok büyük bir barınamama sorunu ile karşı karşıya kalınacağı çok net görülmekte.
Büyükşehirlerden Anadolu’ya tayin isteme eğilimindeki memurlar ve kamu personelleri kiraların servet olduğu “Bodrum, Marmaris ,Alanya,Çeşme,Fethiye '' gibi yerleşim yerlerine kesinlikle gitmek istemiyorlar.
Hastanelerin hemen yakınında hekim ve diğer sağlık çalışanları için konaklama imkanlarının sağlanmasının dünya sağlık yapılanmasında çok eski yöntemlerden biri olduğun bilinmekte.Hatta Türkiye'de birçok lojman vardı bu ihtiyaç için .
Türkiye’de de eskiden SSK hastanelerinin yanlarında lojmanlar olduğunu, ancak bu yapılanmaların bozulduğunu biliyoruz.Evet Akparti iktidarı döneminde mekezlere yakın lojmanlara müteahitler kanalı ile pahalı konutlar yapıldı.
Kira ve konut alma ihtiyacı artık büyük şehirlerde büyük sorun ve bu gidişle şehirlerden kaçışlar devam ettiği gibi kira ödeyemeyen '' kiracı - evsahibi '' davaları büyük kavgalara gebedir.
Engin Ertem