Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONUK KOLTUĞU

KONUK KOLTUĞU
VEKİLLERE ÇAĞRI -Güray Öz
2 Eylül 2015, 10:24

TBMM yarın olağanüstü gündemle toplanıyor. İki maddesi var gündemin: Tezkere ve geçici seçim hükümetine atanan kimi bakanların yemin etmeleri. Peki, memleketin gündeminde neler var? Kan var, gözyaşı var; alıp başını giden döviz kurları nedeniyle hatırlanan ekonomik kriz var; altyapı eksikliklerinden kaynaklanan, çok sayıda cana mal olduğu halde “doğal afet” kapsamında geçiştirilen felaketler var; hız kesmeyen, hesabı sorulmayan, sorulması yasaklanmış yolsuzluklar, aklama, saklama, önüne yatma, arkadan itme var; zirveye çıkan medyaya baskı var... 
Bunların Meclis gündemine gelmesi gerekmez mi?

***

Kabul edilebilir bir şey değildir ama diyelim ki Meclis tatilde; bakamadı bu işlere. Ama bu uzun tatil 1 Ekim’de bitiyor. Meclis toplandığında parlamenter sistemin gereklerini yerine getiremez, bütün bu memleket meselelerini bir bir gündeme alıp görüşemez, karara bağlayamaz mı? Bildiğim kadarıyla son seçimlerde seçmenlerden yetki alarak Meclis’te grup kurma hakkı elde eden muhalefet partilerinin bu konularla ilgili sözleri, yeminleri de var. Eh çoğunlukları da var. Yani un var, şeker var, artık helva yapamazlar mı? İsterlerse yapabilirler. İsterler mi peki?
İşte orada kuşkularım var.

***

MHP, “HDP ile ortak hiçbir iş”, velev ki sözü verilmiş yolsuzlukların gündeme getirilmesi olsun, “yapmam” demekte, barışa kökten karşı çıkmakta. CHP son“istikşafi koalisyon görüşmeme” toplantılarından sonra kırmızı çizgilerinin rengini biraz açmış durumda. Seçimlerden yine benzer sonuçların çıkacağına ve bu kez“keşif” amaçlı olmayan koalisyon görüşmelerinin yapılabileceğine bel bağladığı anlaşılıyor. Yine de iki nedenle umutluyum ben: Birincisi sokağın hiçbir zaman uyutulabileceğine inanmıyorum. Sokak akan kanın durdurulmasını, ekonomik kriz ve her ne kadar “kapitalizmin şanındandır” dense de siyaset sahnesini boydan boya kaplamış yolsuzlukların ivedilikle soruşturulmasını istiyor.

***

İkincisi partiler ayak direse de inanıyorum ki Meclis’te bu işlerin peşine düşecek vekiller vardır. Can yakan bu gündem nedeniyle tatilini yarıda kesip toplanmalıydı ama işte iktidar partisi engelledi. Biliyoruz Cumhurbaşkanı da parlamentoyu sevmiyor, yetkilerini az buluyor; kitabın fiili duruma yani başkanlığına uydurulmasını istiyor. İstesin. Seçilmiş ama görev yapmaları engellenmiş vekillerin görevlerine, verdikleri sözlere sahip çıkmalarının zamanı gelmiştir.

***

“Sözlerimin ardındayım” diyen vekiller, propaganda zamanıdır gerekçesiyle Ankara’yı terk etmeyin; inanın Meclis’teki çabanız daha çok oy getirir size. İktidar partisinin “Meclis’in hükmü kalmadı, yeniler gelecek” kabilinden ayak sürümesine, “aç kapa” yapmasına izin vermeyin; barış meselesini, siyaseti boydan boya kaplamış yolsuzluklar ayıbını gündeme getirin. Sokak, yani 1 Kasım’da önüne çıkacağınız seçmen sizi destekleyecektir. Yok, “bunun seçimden sonrası, AKP ile baş başa kalma durumları, koalisyon ihtimalleri var; geçici hükümette bakanlarımız var, yakında yine bu parti ile çözüm işlerine başlarız” deyip ipe un sererseniz, emin olabilirsiniz; sokak sizi hesaba katmayan başka demokratik yöntemlerle savaşmayı sürdürecektir. Güray Öz -CUMHURİYET

 
 

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR