Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONUK KOLTUĞU

KONUK KOLTUĞU
İDLİP BÜYÜK SORUN OLUR - Hüsnü Mahali
11 Ağustos 2017, 16:50
 
 
İdlib meselesi Türkiye’nin başını çok ciddi şekilde ağrıtacak.
 
Çünkü Suriye Devleti’yle El Nusra ve diğer radikal İslamcı cihatçı gruplar arasında uzlaşmaya varılan bütün bölgelerde Şam’ın açacağı güzergah üzerinden bütün cihatçıların İdlib’e taşınması öngörülüyor. Yani Suriye Devleti onlara yol açacak ve cihatçılar İdlib’e gidecek.
1-1,5 yıldır bütün bu uzlaşmalar içinde Suriye’nin her tarafından hatta Lübnan’dan İdlib’e giden cihatçı terörist taşınıyor. Ezici çoğunluğunun Nusra militanı olduğu söylenen teröristlerin Türkiye açısından ciddi bir tehlike oluşturduğu ve oluşturacağı herkes tarafından net bir şekilde görülüyor. Çünkü cihatçıların sayısı oldukça fazla.
 
Yani minimum 30 bin, maksimum 50 bin cihatçıdan bahsediliyor. Bunların tankı, topu, füzesi, kimyasal silahı her şeyi var.
 
Suriye devletiyle Rusya’nın İdlib’e karşı operasyon yapacağını herkes biliyor. Dolayısıyla bu cihatçı teröristler nereye gidecek? Ya toptan ölecek ya da Türkiye’ye kaçacak. Çünkü İdlib Türkiye sınırına yaklaşık olarak 20 km. İkincisi bu cihatçıların oranını bilmiyoruz ama minimum yarısı yabancı. Yani Rusya kökenli Çeçen, Dağıstan ve Rusya sınırlarından Rusya vatandaşı olarak sınıflandırılan Orta Asya’dan ve çeşitli Arap ülkelerinden gelen Uygur Türkü olduğu söylenen radikal İslamcı cihatçılar.
 
Şimdi bunlar nereye gidecek ?
 
Türkiye’ye yaklaştığını düşünelim o zaman ne olacak, bunları ne yapacağız? Bunların kendi ülkelerine gönderilmesi gerekiyor, Türkiye bunu yapar mı? Zor. Çok ciddi bir sıkıntı var Türkiye açısından.
 
İran ve Türkiye arasında Astana’da başlayan bir süreç var Suriye ile ilgili. Bu sürecin bir alt başlığı da İdlib’deki sorunun çözülmesi. İdlib’deki sorunun çözülmesi daha çok Türkiye’yi ilgilendiren bir durum. Çünkü bunlar Türkiye’ye kaçacak veya Türkiye’de sıkıştıklarından Türkiye’ye girecekler. O zaman Türkiye ordusu Türk Silahlı Kuvvetleri kapıları açacak mı bunlara. 
 
Türkiye kabul edecek mi kabul etmezse çatışacak mı?
 
Bu yalnız Suriye, Rusya ve Türkiye’yi ilgilendiren bir sorun değil, aynı zamanda Rusya ve Amerika arasındaki uzlaşmada da İdlib’deki Nusra teröristlerinin ortadan kaldırılmasıyla ilgili ciddi bir işbirliği var.
 
Türkiye’ye bu konuda uyarılar var Amerikalılar tarafından. İki hafta önce ABD’nin IŞİD Özel temsilcisi McGurk’ün açıklamasına da yansıdı. Türkiye’nin ne yapacağını bilemeyiz kimsede bilemez, herkes bir beklenti içerisinde ve Türkiye ne yapar sorusunu herkes soruyor
 
Hüsnü Mahali

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR