Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONUK KOLTUĞU

KONUK KOLTUĞU
1 MİLYON TÜRK YUNANİSTAN'A - Bahattin Yücel
18 Ağustos 2017, 18:51
 
1 MİLYON TÜRK NEDEN YUNANİSTAN'A GİDİYOR ?
 
Turizm sektörünün hemen her kesimden krizden çıkış önerileri peş peşe seslendirilirken, dikkatlerden kaçtığını sandığım bir konuya değinmek istiyorum.
 
Nedendir bilinmez, her bayram öncesi gazetelerin gedikli haberleri arasında yerini alan; Yunan adalarına giden yurttaşlarımızın artan sayıları, turizm sektörü temsilcileri tarafından değerlendirilmiyor. 
 
Konu medyada magazinleşmenin ötesinde, kamuoyunun ilgisine getirilmiyor.
Oysa her yıl ortalama bir milyon yurttaşımız tatillerini Yunanistan’da geçiriyorlar.
 
Krizden çıkışın yolları aranırken, kendi pazarında talep yaratamayan bir sektörün, yurtdışında başarıyı yakalaması söz konusu olamaz.
 
Türklerin Yunanistan’ı seçmelerinin nedenlerini sorgulamak, aslında sektördeki meslek örgütlerinin özellikle TÜRSAB’ın görevi. Ama bu konuda bildiğim kadarıyla kamuoyu ile paylaştıkları bir çalışmaları henüz yok.
 
Türk tüketicisinin tercihlerini kendi ülkesi yerine, neden komşusu Yunanistan için kullanmasının nedenlerinin başında, bu ülkede tatil yaparlarken, paralarının karşılığını aldıklarına ilişkin izlenimleri ilk sıralarda yer alıyor.(Value for Money)
 
İkinci neden ise bu ülkede özellikle adalarda, deniz ürünleri ve içki fiyatlarının Türkiye ile karşılaştırılamayacak ölçülerde ucuzluğu olmalı.
 
image
 
Hükumetin dengeleri gözetmek amacıyla değerli tutmaya çaba harcadığı Türk Lirası, Yunanistan’da geçirilecek kısa süreli tatilleri; görece Türkiye’deki popular tatil yörelerinden daha ucuza getiriyor.
 
Galiba en önemli etken; turizm amaçlı üretilen yiyecek-içecek ve konaklama hizmetlerinin, Yunanistan’da yerel yönetimler tarafından AB standartlarına uygunluklarının sürekli denetlenmesi.
 
Hijyene verilen önem, çevrenin korunması, geleneksel yapılarla çelişmeyen mimari yapılaşmanın fiziksel ve görsel etkileri de çok önemli.
 
Ama bu saydıklarımızın dışında; yaşadıkları ekonomik krize rağmen ülkede Batı standartlarında demokratik hak ve özgürlüklerin yaşanması, Yunanistan’ın Türk tatilciler için bir süre daha çekiciliğini sürdüreceğini gösteriyor.
 
İçki yasaklarının, yiyecek ve giyileceklere müdahale eden, göstermelik ahlakçı anlayışın bu ülkede karşılık  bulamayışı da Yunanistan’ın tercih edilmesinde  etkili oluyor.
 
Özellikle kıyı bölgelerimizdeki Belediye Başkanları, tesis yöneticileri ve dükkan sahipleri bu gelişmeyi yakından izleyerek, A ve B+ Grupularından oluşan azımsanmayacak bu potansiyeli, kendi bölgelerine çekmek için çaba harcamak zorundalar.
 
Bahattin Yücel

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR