Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONUK KOLTUĞU

KONUK KOLTUĞU
TÜRK LİRASI AVRUPA'DA KORKU YARATTI
31 Mayıs 2018, 18:43
 
TÜRK LİRASI DEĞER KAYBETTİ, AVRUPA BANKALARI KRİZE GİRDİ
 
Türk Lirasındaki değer kaybı Avrupa Bankalarını krize soktu.  83 milyar $ ile Türkiye’ye en çok borcu veren İspanyol ekonomisi krize girebilir..
 
Daha Düne kadar Türkiye ekonomisini öve, öve bitiremeyen ve Türkiye’ye para yağdıran yabancı finans fonları korkudan titremeye başladı.
 
Övgüler üzerinden aradan çok bir zaman geçmemesine rağmen para verenler büyük pişmanlık içinde, zira Türkiye’nin bir krizde olduğu artık saklanamaz hale geldi. Krizin en önemli göstergesi ise sene başlangıcından beri %17 değer kaybeden Türk Lirası. Internasyonal yatırımcılar hemen Türk piyasasından çekildi. Kaçamayanlar ise ayakları bağlı olan Türkiye Devleti ve Türk özel şirketlere kredi vermiş yabancı bankalar.
 
Borç dediğiniz öyle ufak tefek rakamlar değil, BIZ (Uluslararası Ödemeler Bankası) verilerine göre, bankaların Türkiye’ye verdiği borç miktarı Avrupa finans sistematiğini sarsacak büyüklükte tam 222 Milyar Dolar.
image
 
En büyük korkuyu ise İspanyol bankaları yaşıyor, Türkiye’nin çökmemesi için dua ediyorlar. Zira kredilerin içinde 83 milyar $ ile İspanyol bankaları Türkiye’ye en çok borç veren bankaları oluşturuyor.
 
35 milyar $ ile Fransızlar ikinci sırada iken, İtalyanlar 18,1 milyar $ ile oyun masasında.
Her zaman ki gibi uyanık Almanlar ise 13 milyar $ ile kendilerini kurtarabilecek pozisyonda.
 
İspanya’nın yatırımcıları ise korku içinde, zira İspanya’nın en büyük bankalarından BBVA Türkiye’nin 3.büyük bankası Garanti Bankasının %50 Sahibi. BBVA Bankasının geçen yılki bilançosundaki gelirlerin 1/3’ü Garanti bankasından gelen karlardı.image
 
Bu sene garanti bankasından kar gelmeyeceği gibi, çok büyük bir zarar da sözkonusu. BBVA bankasının hisse senetleri bu sene %14 değer kaybetti zaten.
 
Türkiye Yapı Kredi Bankasının %41’ine sahip olan İtalyan UniCredit bankası ise, Türk Lirasının sert düşüşü ile birlikte %20 değer kaybetti.
 
İtalya’nın en büyük Bankasının Türkiye kredileri yüzünden kriz türbülansına girmesi yanlız olmayacak, diğer Avrupa bankaları da bu türbülanstan payını alacak.
 
İç politikada ise hala türkiye’ye komplo kurdular, doları yükseltip bizi batırmak istiyorlar safsatası pazarlanıyor.
 
Kim 450 milyar $ borç verdiği ülkeyi batırıp parasını kaybetmek ister ki?
 
Dr. Ahmet Güler

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR