Güzel ülkemiz için yazıyoruz - YETİŞ ADALET ÇOK GECİKME -Saygı Öztürk Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/yazarlar/KONUK-KOLTUGU/34853/yetis-adalet-cok-gecikme-saygi-ozturk

 

KONUK KOLTUĞU

KONUK KOLTUĞU
YETİŞ ADALET ÇOK GECİKME -Saygı Öztürk
15 Eylül 2019, 20:05
 
"Kamuoyunun bildiği bir dosya. Dosyaya bakıp yaklaşan duruşma günü nedeniyle hazırlıklarımı yapacak, dosyaya yeni bir evrak girip girmediğini inceleyecektim. Dosyayı incelerken, 12 Haziran 2019'da sanıkları çağırıp duruşma yapıldığına ilişkin mahkeme tutanaklarını gördüm. Buna, tam anlamıyla ‘Korsan duruşma' denir.
 
Bitmedi, biz dava gününü beklerken 17 Temmuz 2019'da yine duruşma yapılmış. 
Ölen kişilerin ailelerini savunan bizlerin de, davacı aile fertlerinin de bu duruşmalardan haberimiz yoktu. Bize tebligat da gelmedi, sözlü de söylenmedi.
 
Şüpheliler hakkında konulan yurtdışı yasakları ve tedbirlerin kaldırıldığını, mahkeme tutanaklarını incelerken gördüm. Korsan olarak nitelediğimiz duruşmalar yapıldığını Baro'ya bildirdim. Pazartesi günü de Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) hakimler hakkında şikayette bulunacağız. Duruşma günü de reddi hakim talebimiz olacak.
 
image
 
DAHA FAZLA GECİKME
 
Duruşma tutanağını incelediğimde hakim “Re'sen celse açıldı” yazdırmış. Bu kadar kritik dosyada olayın en önemli sanığının yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması manidar bulundu. Örneğin, davanın kritik isimleri duruşmaya gelmeyince, avukatlar soru yöneltemeyecek, basının ilgi göstereceği dava etkisizleştirilecek.
 
Usul Yasası'na göre, taraflara duruşma günü tebliğ ettiğiniz günden başka duruşma yapılmaması esastır. Ama durumu çok ağır olanların doktor raporuyla duruşmaları yapılacaksa bile bundan davacı ve vekillerinin haberdar edilmesi de esastır.
 
Avukat, “Mevzuat, Kolin-Kalyon- Şenbay şirketleri olunca farklı işlememeli” görüşünde olduğunu belirtiyor şunları ekliyor:“Böyle bir yargılama faaliyeti kabul edilemez. Re'sen duruşmada bile taraflara haber verilerek bunu yaparsınız. Bizden gizli- saklı olarak yürütülüyorsa, kapalı zarfta kararı göndersinler. Bunun peşini bırakmayacağım. İnsanlar, üç şirketin ihmali yüzünden ölmüş, yargı eliyle aileleri mağdur ediliyor .
 
”Yetiş adalet yetiş, daha fazla gecikme…" 
 
image
 
Saygı Öztürk /  Sözcü