Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONUK KOLTUĞU

KONUK KOLTUĞU
SIRA SIEMENS RÜŞVETİNDE - Barış Terkoğlu
29 Ağustos 2022, 09:29
 
Günlerdir, TCDD'de yaşananlarıı belgeleriyle anlatan gazetemiz yazarı Barış Terkoğlu, bugün ise dosya numaralarını vererek TCDD'ye seslendi. Terkoğlu, "Tren oradaysa belgeler, bilgiler çırılçıplak burada. Şimdi sıra sizde" dedi.
 
Siemens Türkiye ile iki eski çalışanı arasındaki iş davasında, Siemens’in talebiyle, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın TCDD zarar görebileceği beyanlar gerekçesiyle gizlilik kararı alınmıştı. 
 
Siemens’in Almanya’daki hukuk birimi, Siemens Türkiye’deki ihaleyi konu alan soruşturma başlatmış, ancak rüşvet iddiası belgelenememişti. Ancak Siemens, Kolin Grubu ile yaptığı sözleşmede şirkete gereksiz bir şekilde ödeme yaptığı sonucuna varmış, hem sözleşmeyi feshetmiş hem de ödediği parayı tahkim ile geri istemişti. Bu sırada sözleşmeyi imzalayan çalışanlarını da işten çıkarmıştı.
 
Bahsi geçen çalışanlar, Siemens’e iş davası açtı. Üstelik davadan hem TCDD’nin hem de Siemens’in ihaledeki rakibi Alstom’un haberdar edilmesini istediler ancak kabul edilmedi.
 
Gazeteci Barış Terkoğlu,  'Hadi şimdi sıra sizde!' başlıklı köşe yazısında, yaşananlarla ilgili edindiği yeni bilgileri paylaştı ve TCDD'ye bazı önerilerde bulundu  . 
image
 
İŞ YAPMADAN 10 MİLYON EURO
"Siemens’in soruşturma raporunu açıyorum. İhaleler hakkında bilgiler ediniyorum. Bazılarında yerel ortak şartı olduğu halde YHT ihalesinde böyle bir şart yok. Yani Siemens tek başına yapabilir. Buna rağmen nedense Kolin’i ortak seçmiş. Nitekim Siemens soruşturmacıları da özetle 'Kolin’e ne gerek vardı?' sonucuna varmış" diyen Barış Terkoğlu, şöyle devam etti:
 
"Dahası, sözleşmeye göre bütün trenleri, donanımıyla Siemens getiriyor. Kolin, sadece servis gibi hizmetlerde destek sağlıyor. Hadi gerçekten, her şeyi dört dörtlük yaptı diyelim. Siemens soruşturmacıları, işçi ücretlerinin bile fazla yazıldığını anlatıyor: 'Kolin, işçi maliyetlerinde indirim yaptıktan sonra bile, verdiği rakam, tahmin edilenden bir buçuk milyon euro fazla.'
 
Siemens’in, iş karşılığı Kolin’e vereceği para, 9 milyon 600 bin euroyu buluyor. Trenler geldikçe bu rakam parça parça verilmiş. Soruşturma raporu diyor ki Siemens bu paraları ödedi ama karşılığında bir iş yapıldığını göremedi: 'Sözleşmenin yüzde 86’sı olan beş ödemeden sonra bile, Kolin’den alınan hizmete ilişkin bir proje planı yoktu. Hatta Aralık 2019’da başlayıp Mart 2021’de bitecek inşaat sahasında hiçbir Kolin çalışanı yoktu.'
 
HER ŞEY İTİRAF GİBİ
Siemens, hakkındaki altı ayrı yolsuzluk iddiası nedeniyle Kolin’i, 'yüksek riskli şirket' olarak tanımlıyormuş. Buna rağmen birlikte ortaklık kurmuş. Soruşturma raporu her şeyi özetleyen şu ifadeleri kullanıyor: 'Kolin’e hiçbir iş yapmadan milyonlarca euro ödendi. (…) Bu yaşananlar, Türkiye’de birçok yolsuzluk soruşturmasıyla açıkça bağlantılıydı.'
 
Siemens’in Kolin ile sözleşmesini feshedip ödediklerini geri istemesi de soruşturma raporu tavsiyesi: 'Siemens Türkiye hukuk birimiyle, Kolin’den ödenen paranın tahsilatı için işbirliği önerilmektedir.'
 
Özetle...
 
Siemens’in kendisi diyor ki: Rüşvetle ilgili bir belge bulamadık. Ama hiç gerek yokken TCDD ihalesinde Kolin’le ortak olmuşuz. İş yapmadığı halde milyonlarca Avro ödemişiz. Bunun Kolin hakkındaki yolsuzluk suçlamalarıyla bir ilgisi var.
 
Peki TCDD ne diyor: Bizimle ilgisi yok.
 
Haliyle ben de 'Emin misiniz?' diyorum!
 
Peki ne öneriyorum?
 
TCDD bir kamu şirketi. Hepimizin parasını harcıyor. Meseleyi bilmiyorsa dahi öğreneceği bir yer var. Siemens ile söz-leşme imzalayan çalışanları arasındaki mahkeme. Zaten eski çalışanlar, “TCDD bunları öğrensin” diye talep ediyor. Öyleyse TCDD, hemen gidip mahkemeye başvurmalı, kamu adına hukuki sürece dahil olmalı. Eğer bulamazlarsa adres de vereyim: Biri İstanbul Anadolu 23. İş Mahkemesi’nde 2021/638 esas sayılı, öbürü İstanbul Anadolu 16. İş Mahkemesi’nde 2021/677 esas sayılı dosya.
 
Tren oradaysa belgeler, bilgiler çırılçıplak burada. Şimdi sıra sizde."
 
Barış Terkoğlu - CUMHURİYET

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR