Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
SİGARA DEVİNİN BOL DUMANLI PARTİSİ
26 Şubat 2012, 19:04

Bilindiği gibi AK Parti’nin  çıkardığı en önemli yasalardan biri sigaranın   kapalı ve kamusal alanlarda kullanılmaması ile çıkardığı yasa oldu. Sigara kullanan dostlarım kızacak ama bu konu yazılmaya değer oldu.

Bu yasa halkın hemen hemen her kesiminden ilgi ve takdir gördü.Gerçi hala eğlence yerlerinde bu tam oturmasada büyük bir ilerleme kaydedildiği gerçek.

Ben bu konuda hükümetin çıkardığı yasaları kolluk kuvvetleri ve yerel yöneticiler tarafından  çok önemsenip uygulamayı ciddiye almadıkları kanısındayım.Başbakan ın en fazla önem verdiği ve takdir gören bu icraatını kimler baltalar bilemem.

Bir örnek vermek gerekirse sivil bir halk olarak İstanbul  Bostancı’dan Taksime toplu taşıma araçlarını kullanarak gelseniz dahi en az  iki kez durak yakınlarında yada iskele civarında polislerce çevrilip  GBT  ( genel bilgi tarama ) dosyasına bakıp vergi ,mal bildirimi yada herhangi bir suçtan aranmanız varmı diye bunu yaparlar.

Bu uygulama İlk önceleri garipsesede halk kanıksadı kolluk kuvetidir haklıdır dedi.

Evet   bizcede bunun bir mahsuru yok haklılardır.

Birde trafikteki kontroller var ,tabii adım başı çevirme alkol kontrolu rutin trafik arama uygulamaları.Bu uygulamaların bir çok tomlumsal faydasıda olabilir ! Örneğin Alkollü araç kullanmasını engelleme gibi.

Bir faydasıda  özel araç muayene istasyonlarına katkısı  falan oluyor işte. Özel sektöre devredilen  dev bir şirketin ciro arttırımına etkili olacak bir çalışmada takdir görüyor tamam tüm bunlar olabilir hakları var tasaruf onlarda ancak  bir konu varki İstanbul Polisi bu konuda çok rahat. Kapalı mekanda SİGARA tüketimi.

İstanbulun hangi semtinde bir gece dışarı çıkın ,bilumum cafe,bar,restoran,gece klubü gibi girin bakın masalarda kül tablosu yerine kola kutuları sigara tablası görevi görüyor.

Şikayetleri kimse dikkate almıyor.Ben bizzat 3 kez  Eski hakem yorumcu Erman Toroğlu’nun  TV den bu konu hakkında yetkilileri göreve çağırdığını duydum  fakat aynı tas aynı hamam misali geceler hala dumanaltı.

Hal böyleyken bu yasaklara tam uyulmadığı gün gibi aşikarken  hatırlanacağı üzere kapalı mekanlarda sigara yasağına halkın büyük çoğunluğu onay verirken  Başta  Britsh American Tobacco ve Philip Morris Sabancı (Philsa), olmak üzere Japan Tobacco International (JTI), British American Tobacco (BAT), European Tobacco ve  Imperial Tobacco adılı 5 şirket en büyük tepkiyi göstermişti.

Tüm bu ihmaller şu gerçeği örtmüyor sigara yasası delik deşik oldu ve Türkiye dünyadaki sigara pazarında 7.büyük.Rant pastası çook büyük olunca gelde gençleri koru sigara silahşörlerinin elinden.Alkole yapılan denetleme neden sigarada yok ? varmı cevabı.

Genel olarak üçüncü dünya ülkeleri ve özellikle sosyal hayattaki  kadınlar ve gençler bu uluslararası sigara Lobilerinin hedefidir.. Sigara üreticilerinin her gün daha çok gencin sigaraya başlamasına ihtiyaçları var ve özendirici olmak zorundalar.. ( Sigara firmalarının sloganı şudur "Eğer gençleri 15-16 yaşına kadar sigara ile tanıştıramassanız  başarılı sayılmazsınız"

 

British American Tobacco firmasını duymuşsunuzdur.

Viceroy, Pall Mall ve Kent  sigaralarınıda üreten 250 civarında sigara markası bulunan ve  TEKEL’i  alarak Türk tütün  sanayisini bitiren dünya sigara pazarında  % 13 pay sahibi olan şirket.

Belki hatırlamanıza yardımcı olur,TEKEL , TAB a satılınca  binlerce TEKEL işçisi  Ankara’da günlerce çadırlarda yatıp hak aramış ve Türk polisi sağolsun  düşmanı denize döker gibi işçileri buz gibi soğukta  su  biber gazı ve job ile suya dökerek dağıtmıştı.Hatırladınızmı ?

 (  BAT  ) British American Tobacco Tekel ihalesini almadan önce Türkiye'de Kent, Pall Mall, Viceroy markaları ile faaliyet göstermekteydi. Türkiye pazarında   2000- 2004 yılları arasında Türkiye’de British American Tobacco'nun (BAT) Genel Müdürlüğü’nü yapan  Paul Helderman' o tarihlerdeki  roportajında Pazar payı % 1 olduğunu söylemişti.

image

Gün oldu devran döndü  TEKEL alındı , cıva gibi Türk çocukların altına en lüks araçları vererek iyi maaşlar ile çalıştırarak sosyal hayatın kalbi olacak her yere saldılar.

 En lüks gece kulüpleri,restorantlar ve DJ li ozel eğlence partileri onların ilgi alanıydı.

Maalesef yazımın başında olduğu gibi sigara yasasındaki uygulamayı bu işin görevlileri ciddiye almadı

Tüm bunları yazmamın bir sebebi vardı yazımın devamında Türkiyede faaliyet gösteren bir sigara devinin  İstanbul’un en  gizli köselerinde gençlere nasıl bir DUMANLI  TANITIM EĞLENCESİ sunduğunu yazacağım .

image

Başbakan ‘ın haberi okursa bu bol 'Dumanlı Eğlence' partisine çok kızacak göreceksiniz

Mutlu Demirdelen  / Şeffaf Gazete

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR